Cez.cz (ČEZ)
Výletní tipy  |  25.11.2023 15:22:00

Putovní výstava Energie a civilizace natrvalo zakotvila v Infocentru Elektrárny Ledvice

 

Putovní výstava z produkce společnosti Medialogue s názvem ENERGIE A CIVILIZACE je k vidění v Infocentru Elektrárny Ledvice. Její putování po městech napříč celou republikou tím skončilo, neboť zde zakotvila natrvalo, respektive na dobu neurčitou. Nová unikátní expozice tak nyní bude přibližovat prostřednictvím velkoplošných fotopanelů způsoby využívání energie v historických, společenských, politických a technických souvislostech všem návštěvníkům infocentra, přičemž i nastiňuje možné dopady všech souvislostí na naši i budoucí generace. Výstavu ocení hlavně pedagogové, kteří do infocentra zavítají se svými žáky na exkurzi v rámci výuky přírodovědných předmětů.

Celá expozice „Energie a civilizace“ přibližuje typy energií na přehledných schématech a fotografiích od využití ohně přes století páry, průmyslovou revoluci, vynález elektřiny, počátky těžby ropy, využití vodních, větrných i solárních elektráren i atomového jádra až po elektromobilitu, umělou inteligenci i města budoucnosti. Dotýká se i aktuálních témat, jako jsou důsledky těžby či devastace přírody a významných ekosystémů. A co je hlavní, důrazně upozorňuje na nově nastupující zdroje „zelené“ energie.

„Jsme rádi, že jsme pro naše infocentrum tuto výstavu získali na dobu neurčitou a je tak vlastně novou a ještě neokoukanou expozicí. Věřím, že zaujme opravdu všechny návštěvníky bez rozdílu věku. Někomu osvětlí veškeré historické souvislosti s dneškem a budoucností, jiným poslouží k jejich dalšímu vzdělávání. Proto bude jen dobře, když si k ní najdou cestu i školy, neboť z pohledu historie, současnosti, ale i budoucnosti či enviromentálního vnímání může být přínosem jak pro žáky ze základních, tak i středních škol,“ uvedl během vernisáže Miroslav Svoboda, ředitel Elektrárny Ledvice.

Bonusem pro účastníky vernisáže, jimiž byli převážně zástupci samospráv z blízkého i vzdálenějšího okolí, byly večerní rozhledy z nejvyšší rozhledny. „Jako horalky se večer co večer díváme na setmělé Krušnohoří. Tak jsme si řekly, že by nebylo od věci, podívat se jednou i na večerní Středohoří z nejvyšší rozhledny v republice. A protože se v infocentru zároveň koná vernisáž zajímavé výstavy, spojily jsme hned dvě věci dohromady. Rozhledy z rozhledny jsou úchvatné, je jen škoda, že narozdíl od Děčínského Sněžníku či Milešovky není už vidět i náš Klínovec, potažmo Mědník. Výstava nás svým pojetím „od začátku přes přítomnost až do budoucnosti“ velmi zaujala. Někdo si opravdu všechny ty souvislosti neuvědomí. Určitě ji doporučíme ke shlédnutí všem známým,“ shodly se Jitka Gavdunová a Valérie Marková, starostky z Vejprt a Měděnce.

Shrnuto: Výstava „Energie a civilizace“, která volně navazuje na loňskou expozici „Voda a civilizace“, nechává každého diváka zamyslet se nad tím, jak energii využíváme a jak mohou naše chování a postoje ovlivnit naši svobodu, budoucnost i prosperitu. Podle spoluautora a kurátora výstavy, archeologa a egyptologa Miroslava Bárty lidstvo dosáhlo díky objevování stále nových zdrojů energie dnešní technologické úrovně, která je klíčová i pro zajištění národní bezpečnosti.

„Otázka zajištění energie a zdrojů byla, je a vždy bude jedním ze základních a výsostně strategických aspektů fungování jakékoli lidské společnosti nebo civilizace. Maximálně možná soběstačnost a dostatek zdrojů jsou limitujícím faktorem vývoje, životní úrovně i svobody každé společnosti. Dnes je tato otázka ještě zásadnější, a to tím spíš, že se kontrola zdrojů stává strategickou otázkou a může významně narušit geopolitický poměr sil. Otázka zajištění objektivně levných zdrojů energie je pro naši budoucnost naprosto zásadní a tato výstava na to jasně poukazuje,“ říká Miroslav Bárta.

Ota Schnepp , mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688