ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  24.11.2023 16:00:00

EU a Kanada dokončily jednání o přidružení k programu Horizont Evropa

Horizont Evropa: EU a Kanada dokončily jednání

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a kanadský premiér Justin Trudeau dnes na summitu Kanada-EU oznámili, že byla dokončena jednání o přidružení Kanady k druhému pilíři programu Horizont Evropa, klíčovému programu EU pro financování výzkumu a inovací. Jde o významný milník v našem závazku podporovat vzájemnou spolupráci v oblasti výzkumu a inovací.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila: „Vřele vítáme Kanadu v rodině programu Horizont Evropa a netrpělivě očekáváme inovativní průlomy a transformační objevy, které z našich společných projektů vyplynou. Společně vytyčíme nové hranice, posuneme meze znalostí a vybudujeme odolnější a lépe prosperující svět pro příští generace.“

Očekává se, že k podpisu dohody o přidružení dojde v roce 2024, po dokončení všech nezbytných schvalovacích postupů na obou stranách. Jakmile bude dohoda podepsána, budou moci výzkumní pracovníci a organizace v Kanadě získat finanční prostředky v rámci pilíře II programu Horizont Evropa. Pilíř II je největší kooperativní částí programu, která se zaměřuje především na společné globální výzvy: klima, energetiku, digitální ekonomiku a zdraví, a to s rozpočtem 53,5 miliardy eur.

Přidružení k programu Horizont Evropa je nejužší formou spolupráce, kterou EU v oblasti výzkumu a inovací nabízí. Výzkumní pracovníci a organizace v Kanadě budou díky němu moci spolupracovat na výzvách v rámci druhého pilíře programu za stejných podmínek jako subjekty z členských států EU. Od roku 2024 budou mít rovněž přístup k sítím výzkumných pracovníků v EU a 18 dalších zemích přidružených k programu Horizont Evropa.

Souvislosti

Formální vztahy mezi EU a Kanadou v oblasti výzkumu a inovací byly navázány v roce 1996, kdy byla podepsána dohoda o vědeckotechnické spolupráci. Uvedená dohoda poskytuje obecný rámec pro spolupráci a funguje jako fórum pro pravidelné diskuse o prioritách výzkumu a oblastech společného zájmu.

Horizont Evropa je vůbec největším programem EU pro výzkum a inovace s rozpočtem EU ve výši 95,5 miliardy eur na období let 20212027, který doplňují finanční příspěvky od přidružených zemí. Je otevřen světu, což znamená, že téměř všech výzev se mohou účastnit účastníci z celého světa. Subjekty z přidružených zemí mají další příležitosti v projektech založených na spolupráci, a pokud jde o přístup k finančním prostředkům, jedná se s nimi stejně jako se subjekty členských států EU.

Další informace

Horizont Evropa

Globální přístup Evropy ke spolupráci v oblasti výzkumu a inovací

Společné prohlášení ze summitu EU–Kanada

Informativní přehled o summitu EU-Kanada

Quote

Vřele vítáme Kanadu v rodině programu Horizont Evropa a netrpělivě očekáváme inovativní průlomy a transformační objevy, které z našich společných projektů vyplynou. Společně vytyčíme nové hranice, posuneme meze znalostí a vybudujeme odolnější a lépe prosperující svět pro příští generace.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2023-11-23

EU je otevřena spolupráci v oblasti výzkumu a inovací se zeměmi, které sdílejí naše základní hodnoty a zásady. Vytkla jsem si jako svou osobní prioritu, aby se urychlilo přidružení třetích zemí k programu Horizont Evropa, a jsem ráda, že byla jednání s Kanadou úspěšná. Díky tomuto přidružení budeme moci zintenzivnit spolupráci a umožnit našim nejbystřejším mozkům, aby řešily globální výzvy společně.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2023-11-23

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688