ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  24.11.2023 16:00:00

EU a Kanada navázaly digitální partnerství, aby posílily strategickou spolupráci

EU a Kanada navázaly digitální partnerství

EU a Kanada dnes posílily své vztahy jakožto strategičtí a podobně smýšlející partneři v digitální oblasti. Předsedkyně von der Leyenová a premiér Trudeau na 19. summitu EU-Kanada zahájili digitální partnerství. Digitální partnerství mezi EU a Kanadou odráží společnou vizi digitální ekonomiky a společnosti, která slouží lidem, a to v kontextu zrychlující se digitální transformace a geopolitické nejistoty. EU a Kanada vedou o digitálních záležitostech dlouhodobý dialog. Nyní se dohodly, že budou spolupracovat v klíčových oblastech, jako je umělá inteligence, bezpečná mezinárodní konektivita, kybernetická bezpečnost, online platformy, digitální identita a digitální dovednosti.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová k tomu uvedla: EU a Kanada sdílejí stejnou vizi digitální budoucnosti v souladu s našimi demokratickými hodnotami. Nové digitální partnerství nám pomůže posílit dodavatelské řetězce polovodičů, zintenzivnit naši spolupráci v oblasti umělé inteligence, zabezpečit konektivitu a řešit kybernetické hrozby.“ 

V rámci digitálního partnerství budou EU a Kanada:

  • podporovat spolupráci v oblasti bezpečné mezinárodní konektivity mezi EU a Kanadou a s dalšími světovými regiony, včetně nových podmořských cest,
  • podporovat monitorování vývoje a zavádění systémů UI, včetně přínosů a rizik základních modelů a generativní UI,
  • posilovat odolnost dodavatelských řetězců pro polovodiče,
  • podněcovat diskusi o kvantových technologiích a výměnu osvědčených přístupů k iniciativám v oblasti modelování systémů Země,
  • spolupracovat v oblasti kybernetické bezpečnosti s cílem vzájemně posílit odolnost vůči kybernetickým hrozbám,
  • pokračovat ve spolupráci a sdílení informací ohledně regulace platforem,
  • posilovat spolupráci za účelem sdílení a rozvoje osvědčených postupů v boji proti zahraniční manipulaci s informacemi a dezinformacím,
  • vyměňovat si osvědčené postupy ohledně přístupů k digitální identitě, rámcům pro správu dat a datovým prostorům,
  • rozvíjet užší spolupráci prostřednictvím digitálních výzkumných a zaváděcích programů v oblasti superpočítačů, umělé inteligence, kybernetické bezpečnosti, pokročilých digitálních dovedností a digitální identity a digitálních certifikátů.

Souvislosti

EU a Kanada zakládají spolehlivé partnerství na účinném multilateralismu a inkluzivním obchodu. Komplexní hospodářská a obchodní dohoda (CETA), prozatímně uplatňovaná od roku 2017, a dohoda o strategickém partnerství Kanadu a EU sblížily.

Digitální partnerství mezi EU a Kanadou je čtvrtým takovým nástrojem, který byl podepsán s klíčovými mezinárodními partnery. První digitální partnerství bylo uzavřeno v květnu 2022 s Japonskem, druhé v listopadu 2022 s Korejskou republikou a třetí v únoru 2023 se Singapurem. V rámci partnerství se koná každoroční zasedání na vysoké úrovni – Rada digitálního partnerství – pod vedením komisaře Bretona na straně EU a příslušného ministra či ministryně z každé ze čtyř partnerských zemí. Rada digitálního partnerství zajišťuje politické vedení, stanoví priority pro provádění a hodnotí dosažený pokrok.

Další informace

Digitální partnerství mezi EU a Kanadou

Digitální partnerství

Společné prohlášení ze summitu EU–Kanada

Informativní přehled o summitu EU-Kanada

Quote

EU a Kanada sdílejí stejnou vizi digitální budoucnosti v souladu s našimi demokratickými hodnotami. Nové digitální partnerství nám pomůže posílit dodavatelské řetězce polovodičů, zintenzivnit naši spolupráci v oblasti umělé inteligence, zabezpečit konektivitu a řešit kybernetické hrozby.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2023-11-23

Společně s našimi kanadskými partnery jdeme vstříc obdobným příležitostem a výzvám, které s sebou digitalizace přináší. Díky užší spolupráci budou naše reakce a řešení účinnější. V oblastech, jako je umělá inteligence, polovodiče, zahraniční manipulace s informacemi a další, musí globální demokracie usilovat o to, aby digitalizace sloužila lidem a základní práva byla dodržována i v digitální oblasti.
Věra Jourová, místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost 2023-11-23

Jsme odhodláni posílit vzájemnou hospodářskou odolnost s Kanadou zvýšením odolnosti dodavatelského řetězce a spoluprací v oblasti vznikajících digitálních a kritických technologií. Úzká spolupráce s podobně smýšlejícími partnery, jako je Kanada, pomůže zajistit našim občanům bezpečí, zabezpečit kritické infrastruktury a umožnit podnikům, aby prosperovaly v budoucím digitálním světě.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2023-11-23

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688