Portál nehod (Portál nehod)
Auto Moto  |  24.11.2023 11:26:03

Středočeský kraj je pro řidiče vysoce rizikový

Největší počet dopravních nehod v rámci České republiky připadá v mezikrajském srovnání na Středočeský kraj (bez započítání hlavního města Prahy). Jejich nejčastější příčinou je nesprávný způsob jízdy (celkem 48,77 % nehod) a také překračování rychlosti (19,96 % případů). Obojí je na vysoce frekventovaných komunikacích směřujících do Prahy s hustým tranzitním, dojížďkovým i krajským provozem obrovským rizikem. Středočeský kraj, to jsou ale také lesní úseky silnic nebo pole obklopující silnice a dálnice, a tedy přirozené oblasti výskytu lesní zvěře. Právě střety s ní jako příčina nehod jsou na silnicích Středočeského kraje rovněž velmi časté.

Vyplývá to z údajů Portálu nehod (www.portalnehod.cz), který již více než dva roky výrazně napomáhá v bezpečnosti silničního provozu a pravidelně hodnotí rizikovost jednotlivých lokalit častých dopravních nehod v České republice. Podle jeho analýzy se Středočeský kraj dělí společně s Libereckým krajem o 3.–4. nejhorší místo v rámci ČR s podílem nehod, které nevzniknou ze zavinění řidiče, ve výši 18,53 %.

Praha-východ – okres s největším počtem nehod ve Středočeském kraji

Téměř 1620 nehod ročně se stane na území okresu Praha-východ, který je tak okresem s nejvyšší nehodovostí ve Středočeském kraji. Následují okresy Benešov se 1472 a Mladá Boleslav se 1466 nehodami ročně. Zatímco u okresu Praha-východ mezi příčinami nehod jednoznačně dominuje s 55% podílem nesprávný způsob řízení, u okresu Benešov má podíl 45,3 % a například 24,2 % nehod vůbec není zaviněno řidičem. U okresu Mladá Boleslav jsou statistiky podobné – 43,1 % nehod zaviní řidiči nesprávným způsobem řízení – naopak 22,3 % nehod nevzniká z viny řidiče.

Za první trojicí okresů následují z hlediska počtu nehod okresy Příbram (1278 nehod ročně), Kladno (1162 nehod ročně) a Praha-západ (1144 nehod ročně). 

U dalších okresů jsou pak celkové počty nehod nižší – dá se říci, že čím je okres vzdálenější od Prahy, tím menší je nehodovost na jeho silnicích. Statistiku uzavírají okresy Rakovník (679 nehod ročně) a Kutná Hora (665 nehod ročně) – oba na pomezí Středočeského kraje a sousedních krajů s počtem nehod téměř na třetinové úrovni ve srovnání s okresem Praha-východ.

Počet nehod v okresech Středočeského kraje za období od roku 2010 do poloviny roku 2023

Pramen: Portál nehod


Opatrnost je namístě – právě nesprávný způsob jízdy stojí téměř za polovinou všech dopravních nehod ve Středočeském kraji – řidiči navíc často překračují povolenou rychlost. Víme, která místa jsou ve Středočeském kraji nejrizikovější

Top 10 rizikových míst ve Středočeském kraji představuje výzvy pro řidiče a bezpečnost silničního provozu. Na těchto lokalitách se opakovaně vyskytují nehody s vážnými důsledky. Jsou to následující místa, která byla sledována v pětiletém období:

Až 83 nehod s 18 zraněnými činí toto místo jedním z nejrizikovějších. Nejčastější příčinou nehod je nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky, s celkovými škodami téměř 34 milionů .
S 59 nehodami a 18 zraněnými je tato lokalita výrazným problematickým místem. Nejčastější příčina nehod je nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky. Celkové škody přesahují 15 milionů .
Na tomto místě došlo k 29 nehodám se 14 zraněnými a je tedy významným ohniskem rizika. Nejčastější příčinou nehod je nedostatečná pozornost řidičů, kteří se plně nevěnují řízení vozidla. Celkové škody přesahují 10 milionů .
S 29 nehodami a 11 zraněnými je toto místo dalším problematickým úsekem. Nedání přednosti při odbočování vlevo patří mezi nejčastější příčiny nehod, s celkovými škodami téměř 4 miliony .
Kvůli 16 nehodám se 13 zraněnými patří tato lokalita mezi riziková místa. Nejčastější příčinou nehod je nedání přednosti proti příkazu Stůj, dej přednost v jízdě. Celkové škody jsou téměř 3 miliony .
Problematickým úsekem je také toto místo – a to s 15 nehodami a 24 zraněnými. Nedání přednosti při odbočování vlevo představuje významné riziko, s celkovými škodami přes 7,5 milionu .
Se 14 nehodami a 13 zraněnými patří tato lokalita mezi problematická místa. Nejčastější příčinou nehod je nepřizpůsobení rychlosti dopravně-technickému stavu vozovky, s celkovými škodami téměř 4 miliony .
Jde o rizikové místo s 38 nehodami a 10 zraněnými. Nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky je nejčastější příčinou nehod, s celkovými škodami přes 6,5 milionu .
S 31 nehodami a 10 zraněnými je toto místo jedním z problematických úseků. Nehoda nezaviněná řidičem je častým problémem s celkovými škodami téměř 6,5 milionu .
17 nehod s 10 zraněnými řadí i tuto lokalitu mezi riziková místa. Nedání přednosti proti příkazu Stůj, dej přednost v jízdě je nejčastější příčinou nehod, s celkovými škodami přes 3,5 milionu .


V Kolíně proběhla regionální konference právě s cílem prevence dopravních nehod

Právě zlepšení bezpečnosti na silnicích a upozornění na místa, kde se stává nejvíce nehod, se věnovala regionální dopravní konference, která se uskutečnila v historickém sále CEROP (projekt Podnikatelský inkubátor Kolínský zámek) na zámku v Kolíně 8. listopadu 2023. Rozebíralo se na ní výše uvedených deset nejrizikovější míst na cestách Středočeského kraje, ale i případové studie dalších lokalit, které se už i díky těmto konferencím v minulosti podařilo lépe zabezpečit. Organizátory letošního ročníku jsou společnosti RSE Project a DataFriends. Projekt je financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Datoví analytici Portálu nehod zpracovávají pro každý kraj analýzy dopravní nehodovosti včetně nejrizikovějších míst v daném regionu. Na finálním výběru a pořadí rizikových míst se následně shoduje expertní komise složená ze zástupců BESIP, Policie ČR a RSE Projectu. „V rámci letošního ročníku jsme nabídli široké veřejnosti ucelený a empiricky doložený pohled na nehodová místa ve středních Čechách. Zároveň jsme se podívali na to, zda opatření, která byla v daném místě provedena, přinesla v čase požadované výsledky,“ uvádí Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která provozuje Portál nehod, a dodává: „Některá nehodová místa ale z mapy rizikových míst nezmizí, pokud řidiči v daném úseku nezmění své chování. Nesmíme proto zapomínat i na edukaci řidičů, která je velmi důležitá.“

Portál nehod

Cílem Portálu nehod – www.portalnehod.cz – je přispět k posílení bezpečnosti silničního provozu a k prevenci dopravních nehod. Tento portál přináší užitečné informace jak pro širokou veřejnost, tak pro novináře či zástupce samosprávy a další, kdo se zabývají prevencí nehodovosti na českých silnicích. Nejvýraznějším prvkem portálu je interaktivní mapa rizikových míst, na které si lze naplánovat trasu cesty a zobrazit si riziková místa, která se na ní nacházejí. Kromě toho je možné si na portálu zobrazit videa ze zásahů na nehodových místech.

Více informací na: www.portalnehod.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688