ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  22.11.2023 12:00:00

Rok 2022 byl druhým nejhorším rokem, pokud jde o přírodní požáry – to je varování před změnou klimatu

Rok 2022 byl druhým nejhorším rokem, pokud jde o přírodní požáry

Podle nové zprávy s názvem Lesní požáry v Evropě, na Blízkém východě a v severní Africe v roce 2022, kterou dnes zveřejnilo Společné výzkumné středisko Komise, bylo v roce 2022 v EU spáleno téměř 900 000 ha půdy. To odpovídá zhruba rozloze Korsiky. Vzhledem k tomu, že monitorování prostřednictvím Evropského systému informací o lesních požárech (EFFIS) začalo v roce 2000, je rok 2022 druhým nejhorším rokem – nejhorším rokem byl rok 2017, kdy bylo spáleno 1,3 milionu ha půdy.

Již třetí rok po sobě způsobují bezprecedentní přírodní požáry v EU rozsáhlé škody na životním prostředí a hospodářství, jakož i tragické ztráty na životech. Příčinou většiny těchto požárů (96 %) je sice lidská činnost, nicméně k nim rovněž přispívá zvýšené nebezpečí požáru způsobené změnou klimatu.

Požáry rovněž zasáhly lokality sítě Natura 2000, která je rezervoárem biologické rozmanitosti EU a jejíž plocha tvořila 43 % celkové spálené půdy (přibližně 365 000 ha z 900 000 ha spálené půdy). Podle zprávy bylo v chráněných oblastech sítě Natura 2000 v roce 2022 spáleno celkově nejvíce půdy za posledních deset let.

Je to varovný signál, který ukazuje, co může globální oteplování přinést v nadcházejících letech, neboť teploty stoupají a sucha se v mnoha evropských zemích stávají výraznějšími. Díky preventivním opatřením zavedeným EU a jejími členskými státy a díky posíleným přípravným a protipožárním operacím hasičských služeb byl počet obětí v roce 2022 omezený.

Preventivní opatření se musí zaměřit na všechny skupiny obyvatelstva, včetně aktérů na venkově, kteří jsou v přímém kontaktu s přírodními oblastmi, jakož i na širší část obyvatelstva, která žije v tzv. přechodové oblasti mezi divokou přírodou a půdou zastavěnou lidskou činností, kde se zastavěná sídla nacházejí uvnitř volné vegetace nebo s ní sousedí. V této přechodové oblasti dochází k nejvíce požárům, neboť jsou způsobeny lidskou činností. Současně dopadají tyto požáry na danou populaci v těchto oblastech s vysokým rizikem přírodních požárů nejvíce negativně.

Údaje za rok 2023 ukazují, že přírodní požáry již v EU spálily přibližně 500 000 ha přírodní půdy. Tyto údaje zahrnují i největší přírodní požár zaznamenaný v EU (Alexandroupolis, Řecko), který postihl více než 96 000 ha. Letos se opět objevily rozsáhlé přírodní požáry, které bylo pomocí tradičního boje proti požárům obtížné zvládnout kvůli jejich vysokým teplotám, intenzitě a rychlosti. Podařilo se je dostat pod kontrolu, až když se zlepšily meteorologické podmínky a hasiči mohli začít s požáry bojovat. K dalším kritickým požárům v EU došlo v Portugalsku, Španělsku, Itálii a Řecku.

V posledních třech letech se požáry táhly od západu na východ a propukaly v zemích severní, střední a jižní Evropy. Vysoká četnost a intenzita přírodních požárů v létě vystavuje hasičské služby EU nebývalému nebezpečí požáru, u kterého letecké hašení ztrácí účinnost a pozemní hašení požárů je obtížné nebo nemožné. Tento trend bezprecedentních požárů se objevuje nejen v Evropě, ale i na celém světě.

Zpráva se zveřejňuje v souvislosti s předložením zákona o monitorování lesů, který předkládá Komise a který odstraní stávající nedostatky v informacích o evropských lesích a vytvoří komplexní znalostní základnu o lesích.

Souvislosti

Evropský systém informací o lesních požárech (EFFIS) poskytuje s podporou útvarů Komise harmonizované informace o lesních požárech a posuzuje jejich dopady v celoevropském regionu. Síť EFFIS sdružuje 43 zemí v EU a v sousedních zemích, které přispívají informacemi o přírodních požárech. Je rovněž platformou pro výměnu osvědčených postupů v oblasti prevence požárů, boje proti požárům, obnovy a dalších činností v oblasti zvládání požárů.

Od roku 2015 je EFFIS jednou ze složek služeb programu Copernicus pro podporu krizového řízení, programu EU pro pozorování Země, který na základě satelitního monitorování a dat in situ poskytuje informace o planetě a jejím prostředí.

EU pokračuje v práci na opatřeních ke zmírnění dopadu přírodních požárů. Cílem strategie EU pro přizpůsobení se změně klimatu je podpořit prevenci nevyhnutelných dopadů změny klimatu a připravenost na ně a Lesní strategie EU stanoví základ pro posílenou prevenci požárů a odolnost našich lesů vůči změně klimatu, přičemž vychází z pokynů pro prevenci přírodních požárů a ze zvýšeného monitorování.

Tyto pokyny vyzývají k řízení vegetace, aby se na půdě dále neuchovávaly a více nehromadily hořlavé materiály a aby se v případě přírodních požárů usnadnily protipožární zásahy. Dvěma hlavními opatřeními, která vědci EU označují za klíčová pro snížení rizika přírodních požárů, je snížení vzplanutí požárů, jejichž příčinou je většinou lidská činnost, a plánování a řízení krajiny.

V roce 2021 posílila EU svou kapacitu v rámci mechanismu civilní ochrany Unie s cílem zvýšit vlastní dostupné prostředky pro letecké hašení požárů a pomoci zemím během období požárů 2022. V roce 2022 se předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová zavázala tuto protipožární kapacitu v roce 2023 zdvojnásobit. Tuto posílenou kapacitu koordinuje Středisko pro koordinaci odezvy na mimořádné události (ERCC)mechanismu civilní ochrany EU.

Fundované rozhodování o nasazení těchto leteckých prostředků financovaných EU podporuje Společné výzkumné středisko prostřednictvím svých systémů včasného varování a monitorování a poskytování včasných informací o probíhajících přírodních požárech.

Další informace

Zpráva: Lesní požáry v Evropě, na Blízkém východě a v severní Africe v roce 2022

Evropský systém informací o lesních požárech (EFFIS)

Návrh zákona o monitorování lesů

Quote

Jak se zhoršuje klimatická krize, destruktivní přírodní požáry, jejichž jsme byli svědky letos v létě, budou stále častější a intenzivnější. Evropa musí být na tuto nebezpečnou novou realitu připravena. Letos jsme dokázali správně předpovědět délku období přírodních požárů a jsem hrdý na to, že se nám podařilo posílit mechanismus civilní ochrany EU tím, že jsme zdvojnásobili počet hasičů v hasičské flotile rescEU a začali předběžně umísťovat hasiče z celé Evropy do míst, kde mělo podle předpovědí docházet k nejextrémnějším přírodním požárům. Budování kapacit pro reakci však nicméně nestačí: abychom zmírnili dopad přírodních požárů, musíme především zintenzivnit úsilí v oblasti prevence a zmírňování dopadů. Každé možné opatření, které přijmeme dnes, pomůže zajistit, abychom byly připraveni na delší a ničivější období přírodních požárů, k nimž může dojít v budoucnu.
Janez Lenarčič, komisař pro řešení krizí 2023-11-21

Přírodní požáry jsou stále častější a způsobují více škod. To je jasný signál, že změna klimatu má katastrofické dopady. Posilujeme naše preventivní opatření a budujeme kapacity pro reakci na přírodní požáry. Zásadní význam v tomto úsilí mají údaje a analýzy Společného výzkumného střediska.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2023-11-21

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688