Investice  |  23.11.2023 14:17:32

Novela energetického zákona LEX OZE II prošla 2. čtením ve Sněmovně. Jaké hlavní změny přináší? Sdílení elektřiny a zakládání energetických komunit


Poslanecká sněmovna projednala ve druhém čtení novelu energetického zákona LEX OZE II. Jsme tak o krok blíže schválení normy, která představuje zásadní změnu pro komunitní energetiku a využívání obnovitelných zdrojů energie. Jaké praktické změny tedy můžeme očekávat?

Sdílení elektřiny a zakládání energetických komunit je pravděpodobně nejdiskutovanějším bodem novely. K tomuto účelu má mimo jiné vzniknout datové centrum, jež bude sdílení energie zabezpečovat a koordinovat. Podporu nabídne i ve správném účtování využité elektřiny

Za velmi důležitou součást novely považuji zavedení upravené varianty součtového měření. V současné době se v České republice spotřeba elektřiny měří fázově. U tohoto typu měření často vlivem dělení do jednotlivých fází nastává situace, kdy musí spotřebitel draze dokupovat energii ze sítě a levně prodávat energii, kterou sám vyrobil. Nedochází tedy k primární spotřebě energie z vlastního zdroje. Tato metoda je velmi nevýhodná pro malé podniky a domácnosti například s fotovoltaikou. Součtové měření je oproti tomu mnohem spravedlivější – od celkové spotřebované energie se jednoduše odečte energie vyrobená a spotřebitel tak využije plný potenciál vlastního zdroje. Momentálně navrhovaná varianta počítá se součtovým měřením, nicméně s distribučními poplatky po fázích. Českým příslovím by se to dalo vystihnout jako „vlk se nažral a koza zůstala celá“. I tak je to krok dobrým směrem. Mimo jiné to znamená, že bude možné vybírat z většího množství technologií, zejména střídačů. 

Dalším klíčovým aspektem novely je zavedení limitu, který stanovuje, že žádný člen společenství nemůže mít více než 10 % hlasovacích práv. Toto omezení považuji za problematické, neboť může významně snížit motivaci obcí ke vstupu do energetických společenství. Namísto toho budou elektřinu sdílet pouze v rámci svých budov a infrastruktury. Obce disponují nejen zkušenostmi v hospodaření, ale často i většími budovami vhodnými pro instalaci fotovoltaických panelů. Omezení jejich vlivu tak může značně snížit potenciál spolupráce mezi municipalitami, občany a malými podniky, což by byla škoda, protože právě tato spolupráce může přinést efektivní využití obnovitelných zdrojů energie na lokální úrovni.

Jsem ráda, že se zkrátila lhůta mezi 2. a 3. čtením. Zákon by tak mohl být schválen do konce roku. Pokud se tak stane, vejde v platnost 1. 1. 2024 a přechodný model sdílení by se mohl začít využívat od července příštího roku. Ačkoliv jsme měli na základě pokynů EU tento zákon schválit již před třemi lety, konečně to vypadá, že se blížíme ke zdárnému konci. 


Patrícia Čekanová
prezidentka Asociace komunitní energetiky ČR

Asociace komunitní energetiky ČR

Asociace komunitní energetiky v České republice (AKE ČR) je společenství, které sdružuje příznivce decentralizace energetiky a podporuje výrobu čisté energie z obnovitelných zdrojů. AKE ČR mimo jiné spojuje energetické společnosti a vytváří energetické komunity po celé zemi. Jejím hlavním cílem je zvyšovat povědomí o možnostech využití komunitní energetiky a čisté energie z ekologických zdrojů.

Více informaci na: www.akecr.cz

04.12. 15:18  Měření po fázích. (Petr_xxl)
26.11. 06:40  Takže (ASD)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688