plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  23.11.2023 13:55:11

Plzeň se s ŘSD dohodla na urychlení přípravy klíčových dopravních staveb

Plzeň se s ŘSD dohodla na urychlení přípravy klíčových dopravních staveb

Na urychlení přípravy klíčových dopravních staveb v Plzni a jejich přibližném harmonogramu se dohodlo město Plzeň s Ředitelstvím silnicdálnic pro Plzeňský kraj (ŘSD). Maximální součinnost město poskytne státní organizaci při výkupech a přípravě stavby takzvaného východního obchvatu silnice I/20, obě strany také dál budou pokračovat v přípravě všech tří úseků nově plánované trasy I/27 a společně se ujistily, že dle dohody běží projekt přestavby okružní křižovatky „U Makra“. Cílem těchto významných dopravních investic na území Plzně je odvedení tranzitní dopravy ze zatížených silnic, v případě křižovatky „U Makra“ pak výrazné zvýšení její kapacity.

„Velmi vítáme, že z velkých staveb je pro ŘSD hlavní prioritou realizace takzvaného východního obchvatu silnice I/20. My si od této stavby slibujeme, že odvede severojižní tranzit z centra města. Výstavba naváže na nultou etapu, která je již hotová a která vede kolem Velkého boleveckého rybníka. Naším cílem je přispět co nejrychleji k realizaci této investice, proto maximálně pomůžeme zejména s výkupy,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravyživotního prostředí Aleš Tolar.

Podle ředitele Ředitelství silnicdálnic – správy Plzeň Miroslava Blabola je pro první etapu východního obchvatu nutná koordinace se Správou železnic a jejím projektem Modernizace železničního uzlu Plzeň, což zpožďuje projekční práce a schvalovací procesy. „Výhled pro získání společného stavebního povolení na tuto I. etapu se posouvá na rok 2025, předpokládáme, že na jeho první polovinu. Termín pro získání územního rozhodnutí pro II. etapu odhadujeme na druhou polovinu roku 2024,“ uvedl Miroslav Blabol.

Obě strany se dále dohodly na pokračování příprav všech tří úseků nově plánované trasy I/27, která povede v úsecích silnic Sukova – Borská, Borská – Přemyslova a Přemyslova – Karlovarská. „Nejdále je projekt v úseku Sukova – Borská, kde se očekává vydání stavebního povolení v průběhu roku 2025.  Projekčních prací v úseku Korandova – Kotkova se ujme město, které již připravuje zobousměrnění komunikace podél Husova náměstí,“ uvedl technický náměstek Pavel Bosák.

Na úsek Přemyslova – Karlovarská zadalo ŘSD zpracování dopravně technické studie. „My požadujeme, aby v další fázi projektové dokumentace proběhla architektonická soutěž, jelikož půjde o výraznou stavbu v exponované lokalitě, což nepochybně ovlivní krajinný ráz. Budoucí stavba má podle mého názoru potenciál stát se pozitivně vnímanou architektonickou dominantou města. Vítězný návrh bude muset rovněž zohlednit i ekonomickou proveditelnost řešení,“ přiblížil Pavel Bosák. ŘSD přislíbilo, že architektonickou soutěž vypíše. Cílem nově plánované trasy I/27 je převedení tranzitní dopravy z Karlovarské a Klatovské ulice a celkové zklidnění Klatovské, významné silniční tepny v centru města.

Zástupci města a ŘSD se také ujistili, že dle harmonogramu pokračuje projekt přestavby okružní křižovatky „U Makra“. Ta se rozšíří na třípruhovou světelně řízenou „turbookružní křižovatku“ s částečně oddělenými jízdními pruhy. „V tomto doháníme časovou ztrátu po dokončení západního okruhu. Ten denně využívá až 17 tisíc vozidel, což velmi ulevuje centru města, ale způsobuje komplikace právě na této okružní křižovatce. Proto děláme potřebné kroky, aby v roce 2024 mohly začít práce na rozšíření křižovatky překládkami inženýrských sítí a v roce následujícím se pak uskutečnila samotná přestavba tohoto nejzatíženějšího dopravního uzlu v našem městě,“ doplnil náměstek Aleš Tolar.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 23. 11. 2023, Martin Pecuch

Sdílet
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688