Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  23.11.2023 10:12:12

Colt CZ: Slabý komerční trh v USA, revize cílů, nabídka spojení se společností Vista Outdoor - Komentář k výsledkům hospodaření

Čtvrtletní výsledky společnosti Colt CZ klesly v meziročním srovnání. EBITDA je meziročně nižší o 13,8 % a dosáhla 471 mil. CZK při tržbách 3,1 mld. CZK (-3,8 %). Čísla jsou pod konsensem o 16,7 %. Oživení komerčního trhu ve Spojených státech je pomalejší než se očekávalo. Vedení Coltu revidovalo celoroční cíle.

Colt také oznámil nabídku akcionářům společnosti Vista Outdoor. Oceňuje Vistu na 30 USD na akcii, což je prémie +16,5 % ke včerejší zavírací ceně. Odkup akcií v hodnotě 900 mil. USD se skládá z 600 mil. USD nových akcií a 300 mil. USD nového dluhu. Zadlužení nové společnosti by bylo asi 1,8x. Akcionáři Visty by v nové společnosti vlastnili asi 55 %. Colt nyní vlastní 2,4 % akcií Visty. Další podíl vlastní majoritní akcionář a generální ředitel Coltu. Dohromady kontrolují 5,7 % akci společnosti Vista Outdoor. Připomínáme, že zhruba před měsícem společnost Czechoslovak Group podepsala s Vista Outdoor smlouvu o koupi její muniční části Sporting Products. Předpokládáme, že návrh by měli schválit akcionáři.

Výsledky hospodaření: Colt reportoval za 3Q23 mírný pokles tržeb o 3,8 % y/y na 3,1 mld. CZK. Jeden z důvodů je slabá poptávka na hlavním trhu Coltu, což je komerční sektor v USA. Tamní tržby klesly meziročně o 16 %. Kompenzovaly to výnosy zejména v Evopě (+93 %) a Kanadě (+51 %). Výnosy vzrostly také v ČR (+16 %) vzhledem k pokračujícím dodávkám Armádě ČR. Vyšší jsou tržby i v Africe (+74 %) zejména kvůli dodávkám ozbrojeným složkám. Ze stejného důvodu ale poklesly výnosy v Asii (-60 %), když se neopakovaly loňské kontrakty. Celkový počet prodaných zbraní je 134 tis. ks. To zaostalo za naším odhadem (150 tis). Nižší tržby a inflace nákladů znamenají pokles zisku EBITDA o 13,8 % y/y na 471 mil. CZK. Čistý zisk je 2947 mil. CZK (+2,2 % y/y).

Zadlužení (č. dluh / EBITDA) vzrostlo na 1,81x z 1,2x na konci 2022.

Celoroční cíle: Vedení společnosti revidovalo celoroční projekci. Celkové tržby by měly být 15,2-15,5 mld. CZK a EBITDA 3,0-3,3 mld. CZK (předchozí 16,0-16,4 mld. CZK a 3,2-3,4 mld. CZK). To prakticky odpovídá pesimistické variantě originálního cíle ze začátku roku. Je to na základě pomalejšího oživení US komerčního trhu a také pravděpodobně přesunutím některých zakázek do dalšího roku. Ale také to naznačuje, že pro samotné čtvrté čtvrtletí by měl Colt dosáhnout tržeb 5,4 mld. CZK a EBITDA 1,7 mld. CZK. To by znamenalo opravdu velmi silné výsledky v 4Q23, na úrovni historických hodnot.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688