Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.11.2023 09:30:00

Kofola za třetí čtvrtletí hlásí růst tržeb a zisku i přes pokles prodaných objemů

Nápojářská společnost Kofola zveřejnila dosavadní hospodářské výsledky za 9 měsíců tohoto roku. K tržbám z klíčové letní sezóny napomohlo dobré počasí, pokračuje i pozitivní trend rozvoje divize UGO, která se zaměřuje na prodej čerstvých šťáv a zdravých pokrmů.

Čistý zisk za 3Q dosáhl 244 mil. oproti 189 mil. Před rokem, zisk EBITDA skončil na 556 mil., meziročně jde o nárůst z 462 mil. Celkové tržby za třetí čtvrtletí meziročně vzrostly na 2,57 mld. z 2,35 mld.

Tržby za třetí čtvrtletí rostly přibližné o 9 %, a to i přes pokles prodaných objemů zejména u nápojů, které jsou ve větších baleních a určené ke konzumaci na doma. K celkově dobrému výsledku nám dopomohla nákladová disciplína, připravenost na letní sezónu, ale i velmi dobré počasí. Největším úspěchem letošního roku je rostoucí objem prodeje čepované Kofoly – a to v situaci, kdy celá gastronomie hlásí poklesy prodejů čepovaných nápojů,“ komentuje výsledky Jannis Samaras, generální ředitel skupiny Kofola. „Na úrovni EBITDA se náš výsledek projevil v růstu o 20 %. Zisková marže se konečně přibližuje k roku 2019,“ dodává.

kofola

V Adriatiku, kde Kofola taktéž působí, se o skvělé výsledky zasloužilo hlavně Slovinsko a tamní segment vod. „Podařilo se nám zvrátit pokles spotřeby naší klíčové značky Radenska Classic. Silné marketingové kampaně a nová kategorie funkčních vod podpořily růst tržeb, přičemž ve 3. čtvrtletí byly tržby ve Slovinsku přibližně o 16 % vyšší než v roce 2022,“ uvádí Marián Šefčovič, generální ředitel Radenska Adriatic. V Chorvatsku čelila Kofola výzvám spojeným s poklesem spotřebitelské poptávky a zaměřila se na optimalizaci nákladů, což zlepšilo hrubý zisk i při ztrátě objemu oproti loňskému roku. Celkové hledání úspor na úrovni nákladů pomohlo Kofole napříč trhy a divizemi.

„UGO pokračuje v růstu výnosů i ziskovosti. Hrubé tržby UGO Salaterií a Freshbarů a balených výrobků rostou dvouciferným tempem a marže EBITDA již přesáhla 21 %,“ komentuje výsledek Marek Farník, generální ředitel UGO. „Nový Freshbar je otevřen v Praze na Florenci. Ve spolupráci s naší sesterskou společností F.H. Prager jsme uvedli novinku v podobě UGO Kombuchy s probiotickými kulturami a udělali změny v portfoliu restaurací, které pomáhají zvyšovat počet transakcí a průměrnou hodnotu objednávky. Meziroční růst balených paskalizovaných šťáv, smoothies a limonád, přesahuje 150 %,“ jmenuje úspěchy Marek Farník.

Po slabém červenci, který je nejvíce mimosezónním měsícem pro LEROS, přišel i prodejně silný srpen. „Zaznamenali jsme historické srpnové maximum tržeb. Po něm následovalo úspěšné září. Na začátek čajové sezóny jsme byli skvěle připraveni a naplno jsme využili potenciálu našeho e-commerce kanálu s dárkovým zbožím,“ shrnuje výsledky Martin Mateáš, generální ředitel divize LEROS.

Celkový letošní výhled nápojářské skupiny Kofola je pozitivní. Už čísla za říjen naznačují, že desátý měsíc roku 2023 se zapíše do historie jejích tržeb. Od 1. 11. se akcionářům vyplácí dividenda nově i přes moderní aplikaci České spořitelny. „Celoroční výhled roku 2023 zakončíme na horní avizované hranici, tedy zhruba na 1 250 mil. ,“ uzavírá přehled hospodářských výsledků Martin Pisklák, finanční ředitel skupiny Kofola.

kofola akcie

Zdroj: Kofola

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688