Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  22.11.2023 08:55:37

Zlevní od Nového roku byty?


 Senátem prošel konsolidační balíček, který byl navržen Poslaneckou sněmovnou. Tento návrh počítá pouze se dvěma sazbami DPH, a to se sníženou sazbou 12 % a základní sazbou 21 %. Znamená to tedy, že byty do 120 m2, které postaví a prodává developer, budou nově zatíženy jen 12% daní. To je o 3procentní body méně, než tomu bylo doposud. Aktuální sazba daně, která se uplatňuje, je 15 %. „Tato skutečnost vyvolává diskuse a otázky o tom, jaký vliv by to mohlo mít na ceny nemovitostí v České republice. Zatímco snížení DPH by mohlo mít několik pozitivních dopadů na různá odvětví ekonomiky, není jasné, zda by to automaticky vedlo také ke snížení cen nemovitostí,“ říká Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.


 V první řadě si je třeba uvědomit, že DPH je jen jedním z mnoha faktorů ovlivňujících ceny nemovitostí. Na trhu s nemovitostmi hrají roli také poptávka a nabídka, úrokové sazby hypoték, úroveň ekonomické aktivity a mnoho dalších faktorů, jako je třeba rychlost vyřizování stavebního povolení, kterým se zrovna nemůžeme pyšnit. „Před pár lety jsme byli v jeho hodnocení dokonce až na 157. místě žebříčku zemí a byli jsme dokonce horší než Kamerun. Snížení DPH by ale mohlo přinést úspory pro developery, což by potenciálně mohlo vytvořit pozitivní tlak na snížení cen nemovitostí,“ komentuje Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.

 Jedním z hlavních argumentů podporujících názor, že by snížení DPH mohlo vést ke snížení cen nemovitostí, je skutečnost, že by to mohlo snížit náklady na výstavbu a nákup nemovitostí. Developeři by mohli přenést část úspor na spotřebitele, což by mohlo podpořit poptávku na trhu s nemovitostmi. Nižší ceny by tak mohly přilákat více kupujících a stimulovat nejen realitní trh, ale i trh hypoteční. 

 Pozor ovšem na to, že developeři nemusí přetavit snížení DPH do snížení cen, ale mohou se rozhodnout část nebo celou úsporu přenést do svých marží, což by ve výsledku finální ceny pozitivně neovlivnilo. „Navýšil by se tak pouze zisk developerů. V některých případech také může dojít k tomu, že nižší DPH bude kompenzována zvýšenými náklady na stavební materiál nebo pracovní sílu,“ říká Tom Kadeřábek.

 Celkově lze ale očekávat, že snížení sazby DPH od 1. ledna 2024 určitý vliv na ceny nemovitostí mít bude. Jak bude tento vliv nakonec velký, ale bude záviset na komplexním působení různých faktorů na realitním trhu. „První vlaštovky už ovšem můžeme vidět nyní – velmi rychle se totiž na trhu objevili developeři, kteří ono zmíněné snížení ceny nejen inzerují, ale dokonce ho začínají uplatňovat už dnes. Reálně to pro kupujícího znamená ušetření v řádu statisíců korun, což už není zanedbatelná částka,“ uzavírá Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.


Tomáš Kadeřábek

Vedoucí oddělení produktového managementu

Absolvent oboru Finance Vysoké školy ekonomické v Praze. Svoji kariéru zahájil ve společnosti Conseq, kde měl jako portfolio manažer na starosti správu investičních fondů. Poté byl tři roky v ČSOB, kde zodpovídal za produkty spotřebního financování. Od začátku roku 2023 je vedoucím produktového managementu Swiss Life Select.


Swiss Life Select a.s.

Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby té nejvyšší kvality. Je součástí švýcarské finanční skupiny Swiss Life, předního poskytovatele finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 165 let. Skupina spravuje aktiva v hodnotě více jak 240 mld. CHF, spolupracuje se 17 000 profesionálními finančními konzultanty a stará se o finance více než 4 milionů klientů. Akcie společnosti Swiss Life jsou obchodovány na burze v Curychu a jsou rovněž zařazeny do hlavního indexu SLI (Swiss Leader Index), který zahrnuje 20 největších společností obchodovaných na burzách ve Švýcarsku.

Více na https://www.swisslifeselect.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688