mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  21.11.2023 19:34:00

Ministerstvo zdravotnictví předložilo návrh na zvýšení platů zdravotníků o 8,5 miliardy, odbory nabídku odmítly

Zástupci Ministerstva zdravotnictví dnes opět jednali se zástupci Sekce mladých lékařů ČLK, nemocnic, zaměstnavatelů a zdravotnických odborů. Oproti předchozím návrhům, mezi které patří snížení počtu přesčasových hodin, zavedení 24hodinového pobytu na pracovišti a navýšení odměňování zdravotníků, byl nově představen návrh plošného navýšení tarifních tabulkových platů o 5 %. Odbory tento návrh odmítly. Další jednání proběhne v pondělí 27. 11. 2023.

„Je mi to moc líto, ale odbory dnes odmítly nejvyšší možné navýšení mezd lékařů a zdravotnického personálu, jaké jsme mohli nabídnout ještě nad rámec úhradové vyhlášky. Udělal jsem při snaze o dosažení dohody maximum. Náš partner bohužel požadavky stupňoval a neměl ochotu ani k částečnému kompromisu. Lékařům ale platy vzrostou i bez dohody, z veřejného zdravotního pojištění je na růst platů a mezd vyhrazeno příští rok 6,8 miliardy korun, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Nyní tak od 1. ledna příštího roku začne platit Zákoník práce, který nově zavede 24 hodinový výkon práce a vrátí přesčasové hodiny na původní počet 416. Změny ve vzdělávání a další budou platit tak, jak byly dohodnuty. Lékařům vzrostou platy podle původního návrhu ministerstva, tedy tak, že na mzdy bude rozděleno 6,8 miliardy z úhradové vyhlášky. Nejmladší lékaři s nejnižšími platy dostanou přidáno více a tento růst bude garantován v přímo řízených organizacích. Ostatní zdravotnické profese dostanou přidáno 5 % tarifu v osobním ohodnocení.

V každé přímo řízené nemocnici s akreditací pro vzdělávání bude působit koordinátor pro vzdělávání a do konce roku také vznikne kontaktní místo pro stížnosti lékařů na průběh jejich specializačního vzdělávání. Zakotveno bude také zákonné volno před atestační zkouškou a tzv. zkouškou po kmeni, která je přibližně v polovině období předatestačního vzdělávání. V příštím roce také vznikne zákon o odměňování ve zdravotnictví, který příjmy zdravotníků rovněž zvedne.

„Ministr předložil férovou nabídku, ale jak vidíme, tak odbory a zástupci České lékařské komory se prostě dohodnout nechtěli. My jsme jim šli naproti, ale s každým dalším námi splněným požadavkem přišlo od odborů další ne. Takzvané Hegerovo memorandum tak bude splněno k 1.1.2024 na 50 procent a od 1.1.2025 jej chceme naplnit zcela, doplnil náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688