pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  21.11.2023 14:11:42

Svah u Brandýsa nad Orlicí bude bezpečnější - Pardubický kraj přispěje na jeho sanaci

svah u Brandýsa nad Orlicí

Letos v létě došlo po vydatných deštích k sesunu části svahu u silnice III/3123 nedaleko Brandýsa nad Orlicí. Okamžitě po události začal Pardubický kraj ve spolupráci s tamní radnicí hledat řešení, aby nedošlo k dalšímu ohrožení zdraví cestujících a vozidel na komunikaci. Na základě odborné analýzy doporučili geologové několik kroků, které mají vést ke stabilizaci svahu, a Pardubický kraj se bude finančně podílet na jejich realizaci.

Strmé svahy nad komunikací jsou problematické již delší dobu, již v roce 2005 proto v místě došlo k prvním zásahům. „Tehdy se tam odbouraly rizikové části skály a do paty svahu dělníci vybudovali stometrovou betonovou zeď. Teď po 18 letech musíme opět reagovat na přírodní podmínky a další vlivy. Podle odborníků došlo ke zhoršení stability svahu kvůli kombinaci tří faktorů, a sice přirozené struktury masivu, erozi a konečně kvůli stromům, jejichž kořeny jsou vklíněny do puklin a urychlují degradaci svahu. Na základě posudku máme na stole i konkrétní řešení, která chceme realizovat. Je nutné odbourat nestabilní části masivu, odtěžit spadaný kámen a pokácet rizikovou zeleň. Situaci v lokalitě bereme velice vážně a v uplynulých týdnech jsme usilovně jednali s radnicí a Ministerstvem životního prostředí o možnosti získání potřebných finančních prostředků, ze kterých se vše zaplatí,“ popisuje situaci u Brandýsa náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš. Ten také dal v reakci na incident za úkol Správě a údržbě silnic Pardubického kraje, aby důkladně prověřila všechny svahy kolem komunikací v našem regionu nad rámec standardních postupů.

Celkové náklady na zabezpečení 13 nejrizikovějších míst se v tuto chvíli odhadují na 2,5 milionu korun. V pondělí 20. listopadu rozhodli radní o tom, že se na zabezpečení svahu kraj bude podílet. „Většinu dotčených pozemků má ve vlastnictví město Brandýs nad Orlicí, takže se nám poměrně rychle podařilo najít shodu. Pardubický kraj přispěje částkou 500 tisíc korun, další dva miliony by měl poskytnout Operační program Životní prostředí. Tím vyřešíme nejpalčivější problém, ale počítám s tím, že ve spolupráci s radnicí budeme budoucnost svahu ještě řešit a do budoucna tam dojde k dalším zásahům i s ohledem na to, že město není jediným vlastníkem v rámci celého rizikového úseku. Naší prioritou teď je, aby v lokalitě nehrozilo nebezpečí občanům a po silnici se mohlo v klidu a bez obav jezdit,“ dodává hejtman Martin Netolický, který se starostou Vítem Zábranským řešil aktuální problém a zabezpečení vozovky hned v polovině srpna, kdy silné deště způsobily sesuv části svahu. „De facto obratem se nám ve spolupráci se Správou a údržbou silnic podařilo zajistit bezpečnost provozu, v místě došlo k zúžení do jednoho jízdního pruhu, řidiči jezdí po vzdálenější straně od svahu a dopravu tam řídí semafory,“ zrekapituloval okamžité kroky kraje hejtman Martin Netolický.

Situace by se měla zklidnit co nejdříve. Dělníci začnou pracovat ještě v zimě

Práce na zhruba 200metrovém úseku mají začít už za pár týdnů. „Předběžně počítáme se zahájením v prosinci nebo lednu s tím, že příští rok v dubnu by práce měly být hotové. Nechceme nic protahovat, komunikace III/3123 je velmi vytížená a využívají ji nejenom motoristé, ale i cyklisté. Pro ilustraci uvedu, že pouze za září letošního roku mezi Ústím nad Orlicí a naším městem evidujeme 14 500 průjezdů kol. V letní sezóně se tedy můžeme bavit až o několika desítkách tisíc. Chtěl bych poděkovat Pardubickému kraji, Správě a údržbě silnic a všem dalším, kteří se na zabezpečení svahu jakkoliv podílí,“ sdělil starosta Brandýsa nad Orlicí Vít Zábranský.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688