Marie Šimuničová (Kurzy.cz)
Energie  |  19.12.2023 06:00:00

Kalkulačka spotřeby elektřiny: Odhad Vaší roční spotřeby, kde můžete ušetřit

V současné době je efektivní správa spotřeby elektřiny v domácnosti klíčovým faktorem nejen pro snížení nákladů, ale také pro podporu udržitelnosti. Poslední roky byly z hlediska plateb za energie  náročné.

Rapidní zvýšení cen nergie přineslo i větší ochotu zajímat se o spotřebu elektřiny. Lidé začali aktivně hledat způsoby, jak šetřit energii ve svých domácnostech. Zajímá vás, jaká je vaše přibližná spotřeba elektřiny?

Zkuste využít naši kalkulačku spotřeby elektřiny, která může posloužit jako jeden z nástrojů pro sledování a analýzu spotřeby elektřiny. Kalkulačka spočítá přibližnou spotřebu na základě toho, k čemu všemu elektřinu v domácnosti využíváte a kolik osob v domácnosti je.

Kalkulačka uvádí spotřebu elektřiny v MWh, případně v kWh v závislosti na velikosti spotřeby. MWh a kWh jsou jednotky, ve kterých se spotřeba energií běžně udává, jak u elektřiny, tak u plynu. Pro základní porovnání komodit můžete využít naši kalkulačku spotřeby plynu, případně kalkulačku spotřeby energií (plynu i elektřiny).

 

 

Jde o velmi přibližný odhad spotřeby. Přesná spotřeba je závislá na Vašich osobních zvycích a energetické náročnosti Vašich spotřebičů, na době strávené v domácnosti apod.


Roční a měsíční spotřeba elektřiny v ČR

Kalkulačka spotřeby energií

 

K čemu všemu se elektřina v domácnostech využívá?

Elektřina má mnohé užití a v domácnostech se běžně využívá celoročně k osvětlení, provozu spotřebičů, vaření a ohřevu teplé vody a v zimních měsících zejména k vytápění. A i když domácnosti nepoužívají elektřinu k vytápění celoročně, i tak je množství spotřebované elektřiny na vytápění nejvyšší položkou v její spotřebě.

Elektřina - cena elektřiny

Kalkulačka ceny elektřiny



počet osob
vytápění/m2
ohřev vody
vaření osvětlení a spotřebiče
1 osoba
100
1000
200
1000
2 osoby
100
1800 365
1800
3 osoby
100
2600 545
2600
4 osoby
100
3210 730
3210
5 osob
100
3770
920
3770

Optimalizace a šetření elektřinou

Kalkulace spotřeby elektřiny a následné optimalizace mohou přinést nejen úspory nákladů, ale i snížení ekologické stopy domácnosti.

Šetření elektřinou vyžaduje pozornost a někdy i změnu některých návyků. Nicméně i malé úpravy mohou mít výrazný dopad na celkovou spotřebu energie.

Důležité je však optimalizovat a šetřit rozumně. Pokud budete celý rok poctivě vypojovat spotřebiče ze zásuvek, nebo třeba nahradíte staré spotřebiče novými efektivnějšími, pravděpodobně ušetříte výrazně méně, než kdybyste si řádně zaizolovali okna a dveře. 

Zde je několik tipů, jak úspěšně šetřit elektřinou v domácnosti:

  • Izolace a energetická účinnost: Zajímejte se o izolaci domu a zlepšení energetické účinnosti. Kvalitní izolace a především těsnící okna mohou výrazně snížit spotřebu energie na vytápění nebo chlazení.
  • Využívejte denní světlo: Využívejte denní světlo, když je to možné, a omezte používání umělého osvětlení. Udržujte žaluzie nebo závěsy otevřené během dne.
  • Zatahujte žaluzie a závěsy na noc.
  • Prádlo a myčka nádobí s plným zatížením: Pračku a myčku na nádobí používejte pouze s plným zatížením. Snižujete tím počet praní a mytí a šetříte energii.
  • Využívání přírodní energie: Zvažte instalaci solárních panelů nebo větrných turbín pro vlastní výrobu elektrické energie.
  • Vypínejte světla: Vždy, když opustíte místnost, ujistěte se, že jste vypnuli světla.
  • Modernizujte světelné zdroje: Nahraďte staré žárovky energeticky úspornějšími LED žárovkami. Tyto žárovky mají delší životnost a spotřebovávají výrazně méně energie.
  • Efektivní vytápění a chlazení: Udržujte optimální teplotu v domě.
  • Pravidelná údržba spotřebičů: Pravidelně čistěte a udržujte spotřebiče, jako jsou lednice a klimatizační jednotky. Čisté a dobře udržované spotřebiče pracují efektivněji.
  • Nakupujte energeticky úsporné spotřebiče
  • Vypínání elektroniky v režimu pohotovosti: Elektronika, jako jsou počítače, televize a nabíječky, mohou spotřebovávat energii i v režimu pohotovosti. Vypínání je lepší než neustálý pohotovostní režim.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688