Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  20.11.2023 15:05:00

Vánoční atmosféru v Hradci Králové zpestří vánoční trhy s kluzištěm

Velké náměstí v Hradci Králové ožije opět vánočními trhy, konat se budou od 8. do 22. prosince a zajíždět k nim bude také speciální vánoční linka. Náměstí bude zaplněno přibližně stovkou stánků a po celou dobu konání trhů je připraven bohatý kulturní program, řada koncertů, nacházet se tu bude také dětská zóna s kolotočem a kovářskou dílnou. Novinkou letošních vánočních trhů bude kluziště, které potěší malé i velké návštěvníky, a to i několik dnů po ukončení trhů. Vstup na něj bude zdarma
 

 
 
Vánoční trhy se uskuteční na Velkém náměstí již druhým rokem. Pod Bílou věží se bude nacházet od 8. do 22. prosince téměř sto stánků s dekoracemi, ručně malovanými výrobky, svíčkami a vánočními ozdobami. Chybět nebude ani občerstvení a nápoje. Trhy, které pořádá Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, budou návštěvníkům otevřeny v pondělí od 12 do 18 hodin, od úterý do čtvrtka od 11 do 18 hodin, v pátek a sobotu vždy od 10 do 20 hodin, o nedělích od 10 do 18 hodin a v pátek 22. prosince se stánky otevřou v 10 hodin a uzavřou se v 16 hodin. „V případě zájmu návštěvníků se může provozní doba občerstvení prodloužit až do 22 hodin, tedy kromě pátku 22. prosince,“ říká náměstkyně primátorky pro oblast kultury a cestovního ruchu Ilona Dvořáková.

Vánoční stánky budou rozmístěny v prostoru mezi katedrálou sv. Ducha a morovým sloupem. „Mezi morovým sloupem a kostelem Nanebevzetí Panny Marie najdou vyžití především děti, ale nebude tu chybět také odpočinková zóna. Navštívit bude možné historickou střelnici, kováře nebo se svézt na kolotoči. Vánoční trhy budou denně doplněny o koncerty. „Na hlavním pódiu na Velkém náměstí vystoupí Kateřina Brožová, Factorial! Orchestra, Michal Horák, David Deyl a mnoho dalších. K vidění bude také ohnivá show,“ popisuje náměstkyně Dvořáková.

O vánočních trzích se mohou návštěvníci těšit na novinku v podobě venkovního kluziště o rozměrech 24 x 10 metrů, které bude umístěno mezi morovým sloupem a kašnou. Instalace vyrovnávací podesty proběhne 4. prosince, o den později se začne se samotnou instalací umělé plochy na bruslení. Ta bude v provozu od 8. až do 26. prosince denně od 10 do 20 hodin. U kluziště, které bude pravidelně v ranních hodinách procházet údržbou, umístí organizátoři také speciální osvětlení a lavičky s gumovou pochozí plochou. Provoz kluziště přístupného zdarma se bude řídit provozním řádem. V jeden moment ale může na led z bezpečnostních důvodů maximálně 35 osob.

Také v letošním roce bude po dobu trvání trhů jezdit zdarma speciální vánoční linka, jejíž provoz obstará speciálně vyzdobený elektrobus. „Pendlovat bude mezi terminálem hromadné dopravy a Adalbertinem s mezizastávkami Hlavní nádraží, OD Tesco a Atrium, Centrál, Muzeum, Magistrát města a Velké náměstí. Z terminálu hromadné dopravy bude linka jezdit v intervalu 30 minut, a to o pondělcích od 13 do 18 hodin, v ostatních dnech od 11 do 18 hodin s výjimkou 22. prosince. To od terminálu vyjede poslední autobus v 15 hodin a z Velkého náměstí v 15:09,“ uvádí náměstek primátorky odpovědný za oblast dopravy Miroslav Hloušek.

Parkování vozidel v průběhu konání vánočních trhů bude možné v některém z blízkých parkovišť. Jde o parkovací domy Jana Gayera či Regiocentrum (bývalý pivovar), popřípadě venkovní parkoviště před koupalištěm Flošna.

V Hradci Králové započne adventní období v neděli 3. prosince rozsvícením vánočního stromu na Velkém náměstí. Program bude zahájen v 16 hodin, v 16:30 se rozsvítí vánoční strom a spolu s ním také výzdoba po celém městě. Veškeré informace ke konání vánočních trhů, například přehled stánků, jízdní řád vánoční linky i doprovodný kulturní program, naleznete na speciálních webových stránkách Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která adventní program organizuje www.vanocevhradci.cz.


Kateřina Malá
tiskové oddělení
 
Zodpovídá: Ing. Petr Vinklář
Vytvořeno / změněno: 20.11.2023 / 20.11.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688