Export (export.cz)
Export  |  20.11.2023 09:27:00

Albánie má zájem o české pivovarské technologie

Pití piva je v Albánii stále populárnější a s rozvojem turistiky roste zájem zejména o nápoje místních značek. Nabídka větších místních pivovarů je však omezená, a tak se prostor na trhu snaží vyplnit malé pivovary. Jde o novou příležitost pro české dodavatele technologií a surovin na vaření piva, což potvrdila nedávná incomingová mise majitelů albánských minipivovarů do Česka.

 

Ilustrační foto Shutterstock

Mise se uskutečnila v rámci Projektů na podporu ekonomické diplomacie (PROPED). Organizovali ji Velvyslanectví ČR v Tiraně, cílem bylo představit Albáncům moderní české technologie na výrobu piva, zprostředkovat obchodní spojení na nákup sladu a chmele a navázat spolupráci s Českomoravským svazem minipivovarů. Podílela se na ni také Asociace albánských minipivovarů, která by chtěla obnovit zašlou tradici malých podniků, kterých v 90. letech vzniklo kolem šedesáti. Tyto minipivovary byly však z trhu postupně vytlačeny velkými hráči, kteří dostávali štědrou podporu od státu a bank.

Pivo, suroviny i know-how

V rámci bohatého programu mise albánští podnikatelé načerpali inspiraci v minipivovaru Sibeeria, kde byli fascinování širokou škálou netradičních piv a jejich úspěchem jak na českém trhu, tak i v zahraničí. Jednalo se i o nabídce propůjčení místního sládka do Albánie.

V Břevnovském klášterním minipivovaru si delegace prohlédla výrobu a zhlédla prezentace firem Pivo Praha, 3+K Kraus a Beercon, které poskytují inženýrské služby a dodávky technologie na vaření piva. Zájem byl především o koncept modulárních minipivovarů společnosti Beercon. Prezentace byla zakončena besedou s vedením Českomoravského svazu minipivovarů o práci svazu a podpoře svých členů v jednání se státními institucemi, kterou albánská strana velmi ocenila.

Obzvláště zajímavou byla návštěva výrobce a prodejce chmele Chmelařství, družstvo Žatec a Bohemia Hop, kde albánské firmy nalezly možnost přímého nákupu chmele a zajištění dlouhodobých dodávek za garantovanou cenu. Z albánské strany byla navržena možnost hromadné objednávky pro všechny členy asociace, což český výrobce a prodejce považoval za optimální řešení. Zájem byl i o čepovací technologie firmy Lukr z Plzně, kde účastníci mise navštívili firemní showroom a zúčastnili se kurzu správného čepování piva.

Poslední den si delegace prohlédla výrobní haly největšího výrobce pivovarských technologií v Česku, kterým jsou Pacovské strojírny. Program návštěvy byl završen prohlídkou pivovaru a sladovny Ferdinand Benešov, kde vedení Asociace albánských minipivovarů vyjádřilo zájem o kolektivní nákup místního sladu.

 

Fotogalerie

Zástupci albánských minipivovarů si v Česku prohlédli pivovarské provozy i výrobce technologií. Foto Velvyslanectví ČR v Tiraně

Vyspělá pivní kultura

České firmy měly příležitost s minimálními náklady představit budoucím albánským obchodním partnerům své firemní provozy, výrobky, technologie a řešení. Mise napomohla k navázání osobních vztahů, které jsou v balkánském regionu pro obchod velmi důležité. Projekt podpořil osvojení českého know-how na vaření piva albánskými minipivovary a ukázal jim cestu pro přímý nákup potřebných technologií a surovin z Česka.

Navázání vztahů s Českomoravským svazem minipivovarů napomůže bezpochyby k rozvoji Asociace minipivovarů v Albánii, nárůstu jejich členů a budoucí inklinaci k českým technologiím a surovinám. Česko bude tak v Albánii vnímáno jako země s dlouholetou pivní kulturou a vyspělými pivovarskými technologiemi.

Petr Vlk, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Tiraně

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688