Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Nové technologie  |  17.11.2023 14:31:02, aktualizováno 18.11.2023 13:39:22

Sledujte živě: SpaceX v sobotu uskuteční start své gigantické „Hvězdné lodi“. Poprvé má zamířit do vesmíru

Aktuální doplnění: start proběhl v 14:03 hod.

V testovací oblasti Boca Chica poblíž hraniceMexikem připravuje SpaceX v pořadí druhý let plně integrované lodi Starship. Tedy své 50metrů vysoké z nerezové oceli vyrobené „Hvězdné lodi“, kdy je k jejímu vynesení do vesmíru použito nosné rakety Super Heavy. Zatímco při prvním dubnovém testovacím letu nedošlo k oddělení Starship od nosné rakety, které i selhalo několik motorů, tentokrát SpaceX plánuje rovnou mnohem výraznější test. Starship se má dostat do vesmíru a po 1,5hodinovém letu přistát v Pacifiku.

Oproti prvotním odhadům příprava druhého testu nabrala vlastně ze strany SpaceX tradiční zpoždění. Hovořilo se totiž již o létě. Vzhledem v přelomovém pokroku v dobývání vesmíru danou technologií se však nelze příliš divit. Navíc SpaceX vše musí řešit s regulačními úřady, resp. získat následně finální povolení k letu. V době startu pak právě vzdušný prostor musí být z bezpečnostních důvodů „široko daleko“ vyklizen. První test přinesl řadu poznatků, na základě kterých došlo například k vyvinutí nového elektronického systému řízení vektoru tahu pro motory Super Heavy Raptor, ke zpevnění základové desky startovací rampy či k instalaci vodou chlazeného ocelového deflektoru plamene.

Společně s videem připravovaného 121metrového kolosu SpaceX na síti X již v úvodu měsíce predikovala start na polovinu listopadu. Před týdnem pak na 17. listopadu, nicméně start byl odložen díky nutnosti výměny součástky pro naklápění roštových kormidel na raketě Super Heavy.

 

Dle posledního sdělení je ve Starbase start naplánován na sobotu 18. listopadu od 7 hod., resp. od 14 hod. našeho času. V tu dobu se otevře vlastně neobvykle krátké 20minutové tzv. startovací okno, kdy se mise může uskutečnit. Přímý přenos by měl začít asi 35 minut před startem. Nicméně SpaceX upozorňuje, že obecně může dojít k časovým změnám. V případě realizace přenos přineseme ze sítě X níže, sledovat jej půjde příp. i později ze záznamu (samotný start lze shlédnout od cca 39 min.).

 

Přípravy (sestřih):

 

K plánovanému letu lze zmínit, že největší mechanické zatížení má kolos, díky především palivu o celkové hmotnosti asi 5 tis. tun, dosáhnout 52 vteřin po startu. Motory nosné rakety mají vypnout po více než 2,5 minutách a následně se Super Heavy oddělit od lodi Starship. Po řízeném sestupu by pak raketa Super Heavy měla necelých 7 minut po startu přistát v oceánu v mexickém zálivu. Tentokrát „natvrdo“ na mořskou hladinu, když se počítá s jejím potopením. Mezitím Starship za pomoci již svých motorů zamířit do vesmíru, kde by požadované výšky a rychlosti měla dosáhnout asi 8,5 minuty po stratu. Tedy v tu dobu je v plánu vypnutí motorů.

Po necelých 70 minutách, potažmo necelém obletu země, je znovu zažehnout za účelem nasměrování zpět do atmosféry, resp. na Zemi. Celý sestup zabere asi 23 minut, zkrátka 1,5 hod. po startu se plánuje přistání Starship od oceánu. Dle všeho však nikoliv vertikálně, jak jinak bývá u SpaceX zvykem, ale horizontálně na hladinu. V budoucnu se nicméně chystá „tradiční“ přistávání, resp. SpaceX pro Starship vyvíjí zachytávací zařízení Mechazilla integrované na startovací rampě.

Grafický přehled mise (zdroj: SpaceX)


Ke Starship možno závěrem připomenout, že dle SpaceX má být v budoucnu schopna za pomoci nosné rakety Super Heavy dopravovat náklad minimálně 100 tun na oběžnou dráhu Země, resp. zajišťovat také cesty na Měsíc, Mars či „jinam“.

18.11. 16:30  Uz jde pridat komentar? (Tomasso)
18.11. 16:04  Uz jde pridat komentar? (Šmoula Mrzout)
18.11. 16:03  Uz jde pridat komentar? (Šmoula Mrzout)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688