Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  16.11.2023 17:09:57

Příští týden bude zkrácený o čtvrteční Díkůvzdání a páteční obchodování bude jen půl dne; přijdou výsledky z Black Friday. U nás výsledky Kofoly a Coltu

V pro domácí trh zkrácený týden o páteční svátek investoři sledovali geopolitiku, makrodata v čele se spotřebitelskou inflací v USA a doznívající výsledkovou sezónu. Geopolitika, tedy dění v Gaze a na Ukrajině, je postupně trhy přijímána sice obezřetně, ale již jako ne nová situace. Výraznější eskalace by samozřejmě přinesla dodatečný rizikový faktor, a proto je dění ve zmíněných konfliktech nadále úzce sledováno. Vedle geopolitiky se investoři zaměřili na makroekonomická data. Především byla sledována americká spotřebitelská inflace CPI za říjen. Ta pozitivně překvapila s 3,2 % vs. oček. 3,3 % po v září 3,7 % r/r. Za poklesem inflace stál hlavně pokles cen energií (-4,5 % r/r). Příznivější inflační data přinesly na trh optimismus. Výsledková sezóna dále jen dokreslovala relativně pozitivní celkové vyznění. Především optimismus pramenící ze snižující se inflace znamenal růst akciových indexů (měřeno do čtvrtka). Konkrétně pak USA měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden s 2,0% t/t růstem. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila výše o 2,0 % t/t. Domácí index PX následoval dění v Evropě a připsal si 1,4 % t/t na 1384,0 bodu. 

Společnosti na BCPP

Erste Group oznámila, že koupí 15% minoritní podíl v rakouské Erste Bank Hungary, který drží státní fond Corvinus International Investments. Podíl maďarská vláda získala na základě dohody z roku 2015 mezi Erste Group, vládou a Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD). Tato dohoda obsahovala zároveň rámcové podmínky, za kterých bude podíl prodán zpět. EBRD nadále zůstává s 15% podílem minoritní akcionář. Hodnota transakce je 87,55 mld. HUF (248 mil. EUR). Vlastní kapitál Erste Bank Hungary byl ke konci září 1,4 mld. EUR, akvizice podílu nám tak vychází přibližně při násobku ceny k vlastnímu kapitálu (P/BV) na úrovni 1,2x. Cena je vyšší vůči valuaci samotné Erste Group (0,7x) i v maďarsku obchodované OTP Bank (0,9x), nicméně toto srovnání je zkresleno aktivitami těchto bank v jiných zemích. U čistě maďarské banky považujeme zmíněnou valuaci při akvizici takto velkého podílu za přiměřenou. Titul zakončil týden na 870,2 (+5,5 % t/t).

Výrobce metalurgických produktů Gevorkyan oznámil za 9M23 tržby 56,25 mil. EUR (+38,3 % r/r) resp. zhruba 6 % nad plánem firmy 53 mil. EUR. Zisk před odpisy EBITDA byl 16,8 mil. EUR (+36,7 % r/r) a byl tak cca 4 % nad plánem firmy. Podle managementu výsledky za tři čtvrtletí roku podporují splnění celoročního plánu, který počítá s tržbami 75,8 mil. EUR a ziskem EBITDA 23,0 mil. EUR. Společnost zopakovala svůj záměr přejít z trhu Start na hlavní trh Prime pražské burzy. Titul zakončil týden na 250 (+1,6 % t/t). 

Společnost Pilulka Lékárny oznámila za 9M23 pokles tržeb o 13 % r/r na 1,58 mld. , kde byl výrazný pokles způsoben zejména omezením spolupráce s benefitními programy v ČR. Odchod z rumunského trhu byl podle firmy plně kompenzován vyššími tržbami v Maďarsku a Rakousku, nicméně firma oznámila další úsporná opatření. Expanze v Maďarsku byla podle oznámení utlumena s cílem zaměřit se více na ziskovost a firma rovněž ukončuje rozvoz zboží ze skladu v Olomouci. Jeho spuštění před dvěma roky odráželo růstové plány, které se však nyní nerealizují. Hlavní části restrukturalizace jsou podle Pilulky nyní ukončeny, což by mělo přinést zlepšení zisku o 17 mil. letos a až 85 mil. v příštím roce. Firma však neuvedla, k jakému předchozímu výhledu na zisk se tato čísla vztahují nebo jaký zisk očekává nyní. Zároveň neuvedla úroveň zisku EBITDA za tři kvartály roku. Společnost také oznámila, že 3. 11. 2023 byl navýšen základní kapitál z 2,67 na 2,71 mld. , a to bývalými zaměstnanci skupiny. Hlavní akcionáři jsou podle sdělení připraveni k aktivní pomoci v případě, že firma bude potřebovat navýšit kapitál. Titul zakončil páteční seanci na 260 (-7,1 % t/t).

Společnost Dr. Max Funding CR oznámila, že udělila konsorciu bank mandát k umístění 5letých seniorních dluhopisů. Dluhopisy budou mít nominál 10 tis. Kč, budou vydány v předpokládané celkové hodnotě do 2,5 mld. s možností navýšení až na 5 mld. a budou zajištěny finanční zárukou společnosti Glebi Holdings. V konsorciu bank jsou J&T Banka, Česká spořitelna a ČSOB jako vedoucí spolumanažeři emise a KB a UniCredit jako koordinátoři. Skupina Dr. Max provozuje síť lékáren a velkoobchod s léčivy ve střední a východní Evropě, přičemž loni vygenerovala tržby 3,4 mld. EUR a zisk před odpisy EBITDA 276 mil. EUR. Společnost je vlastněna skupinou Penta. Emitent dluhopisu uvedl, že požádá o přijetí dluhopisů k obchodování na pražské burze.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého zkráceného týdne na pražské burze byla Erste Group (870,2 , +5,5 % t/t). Erste dokoupila 15% procentní podíl v Erste Hungary při dopočtené valuaci 1,2x P/BV, což jsme hodnotili neutrálně. Celkově při ústupu tržních sazeb rostl celý evropský bankovní sektor a Erste nevyjímaje. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla opětovně Pilulka (-7,1 % t/t na 260 ). Pilulka oznámila relativně slabé tržby za 9M23 při absenci zbytku výsledovky. Management jen naznačil další optimalizační kroky a odhodlanost v případě nutnosti společnosti i kapitálově pomoci. I nadále je tak Pilulka výrazně volatilní a další zvýšenou volatilitu nelze vyloučit ani do nejbližších týdnů. 

Výhled na příští týden

Příští týden bude pro USA zkrácený o čtvrteční svátek (Den díkůvzdání) a páteční obchodování bude jen půl dne. V pátek pak budou důležitá data (maloobchodní tržby) z tzv. černého pátku, který je tradičně využíván k předvánočním nákupům. V průběhu týdne se investoři zaměří na úterní zápis z posledního zasedání FOMC. Ten by měl sice potvrdit stále jestřábí postoj centrálních bankéřů USA, ale již s mírně oblými růžky. Sledovat se bude, zda budou více zdůrazněna rizika jako geopolitika a její vliv na možný ekonomický vývoj v USA. Pokud se toto nepotvrdí, tak by se trh mohl vrátit k růstu tržních výnosů, což by mohlo přinést korekci nedávného optimismu na akciových indexech. Pro příští týden jsme neutrální.  

Z domácího trhu budeme sledovat středeční výsledky Kofoly a čtvrteční Colt CZ. U Kofoly očekáváme provozní zisk EIBTDA za 3Q23 ve výši 489 mil. (+5,7 % r/r) hlavně kvůli cenovému efektu a zlepšení na straně cen energií. Výsledky by měly potvrdit celoroční výhled na horní hranici. Naplnění našich odhadů bychom považovali za neutrální pro vývoj ceny akcie.

U Colt CZ očekáváme provozní zisk EBITDA za 9M23 ve výši 2,03 mld. (-13,3 % r/r). Důvodem poklesu je pokračující pokles trhu ručních zbraní v USA. Při naplnění našich odhadů bude firma dle nás nucena snížit výhled na celý rok. Při snížení výhledu očekáváme negativní reakci trhu. 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní zveřejnění zápisu z posledního zasedání FOMC, středeční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za říjen (oček. -3,2 po +4,6 % m/m) a spotřebitelský sentiment dle univerzity v Michiganu na listopad (oček. 60,7 po 60,4 bodu m/m). V Německu se zaměříme na páteční indexy IFO

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688