Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  15.11.2023 18:37:13

Technologická vyspělost českého platebního systému pomáhá proti kyberútokům

Útoků na naše účty a peníze na nich uložené stále přibývá. V roce 2023 už stihli e-šmejdi ukrást okolo miliardy korun. Nebýt technologické vyspělosti českého platebního systému, škody by šplhaly mnohem výše, na úroveň podvodů v zahraničí.

Jsme lepší. Dovolme si to připustit

V mnoha aspektech oblasti ekonomických podmínek jsme na chvostu Evropy. Ale najdeme i příjemné výjimky, kde se naopak držíme na prvních místech. K nim patří i technologická vyspělost platebního systému. U nás je na takové úrovni, že se daří zabraňovat mnohem většímu procentu kyberútoků než v jiných zemích EU.

Čtyřikrát nižší podíl kyberútoků 

Informace od společnosti VISA hovoří jasně. V České republika je podíl kyberpodvodů (z hlediska objemu všech Visa karetních transakcí) zhruba čtyřikrát nižší, než se ukazuje jako celoevropský průměr. To svědčí nejen o úspěchu osvětových kampaní pro veřejnost, Ale též o strategiích v boji proti podvodům, v neposlední řadě o vyspělosti českého platebního systému.

„Je to dáno také technologickou vyspělostí českého platebního systému a vysokým podílem tokenizovaných plateb, jako jsou mobilní platby nebo Click to Pay. Věříme však, že k omezení podvodů přispívá i intenzivní vzdělávací kampaň České bankovní asociace, kterou aktivně podporujeme,“ sdělil médiím František Jungr, ředitel produktové divize Visa pro střední a východní Evropu.

Více než miliarda za rok

Průměrně zmizí jednomu okradenému necelých 21 tisíc korun. Počet okradených je v poslední době tak vysoký, že celková škoda přesahuje miliardu korun za jeden jediný rok. Zůsta-li tempo podvodů stejné jako za prvních devět měsíců rooku 2023, odhadnutá celoroční bilance se pohybuje okolo miliardy a tří set milionů korun. A to jsme na cirka čtvrtině útoků, v porovnání s průměrem EU, kde lidé přicházejí o více peněz a častěji.

Kybertest zvládnou tři čtvrtiny zájemců

Česká bankovní asociace nejenže pravidelně zveřejňuje statistiky o kyberútocích za poslední měsíce a roky, realizuje též obrovskou a dlouhodobou vzdělávací aktivitu. S výstižným názvem #nePINdej! Obsahem kampaně jsou upozornění nejen na důležitost udržení svých bankovních dat a přístupových údajů v tajnosti, ale též schopnost rozeznat podvodné emaily, stránky a strategie. 

Součástí kampaně je i Kybertest. Online interaktivní vzdělávací test, zda dokážeme rozpoznat podvodný útok na naše data, a následně i finanční prostředky. Test seskládá z deseti nejčastějších podvodů a z úkolů, které mají vyzkoušet testující, zda by podvody rozeznali a věděli, jak se jim bránit. ČBA nedávno informovala, že: „Kybertest si od začátku letošní kampaně zkusilo přes 50 tisíc lidí s průměrnou úspěšností 73 %. Celkově testem prošlo od loňského září přes 264 tisíc lidí.“ 

Nejbezpečnější jsou podle nás banky – a s tím počítají i podvodníci

„Banky, spořitelny nebo pojišťovny jsou považovány za nejbezpečnější v oblasti ochrany před únikem dat. Důvěřuje jim polovina lidí. Oproti tomu státní správu vnímá za bezpečnou pouze jedna pětina Čechů. Nejnižší důvěru u lidí mají fintech společnosti, nebankovní poskytovatelé půjček a obchodní řetězce,“ je uvedeno ve zprávě o Indexu Kyberbezpečnosti v roce 2023.

S úpravou strategie podle výsledků průzkumů ohledně důvěry v platební a správní instituce musíme do budoucna také počítat. Připravme se proto na více scam ataků právě jménem bank, zásilkových společností, ale i dodavatelů energií, či institucí veřejné správy. 

V Bezvafinance.cz jsme pro vás připravili pětici nejčastěji se opakujících scénářů kybernetických útoků. Když se s nimi seznámíte, napříště už pokus o podvod snadno prokouknete.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688