Okénko investora  |  15.11.2023 13:11:42

Jak se měnilo portfolio známých investorů ve 3. kvartále?

Aktivita známých investorů byla ve 3. kvartále spíše utlumená, často docházelo k výběru zisků.

 

Co je to formulář 13F?

Formulář 13F je čtvrtletní zpráva, kterou jsou povinni podávat všichni institucionální investiční správci se spravovanými aktivy ve výši alespoň 100 milionů dolarů a to do rukou Komise pro cenné papíry (SEC). Hedgeové fondy jsou povinny podat formulář 13F do 45 dnů po posledním dni kalendářního čtvrtletí. Většina fondů čeká až do konce tohoto období, aby utajila svou investiční strategii před konkurencí a veřejností. Investiční fondy v těchto formulářích musí zveřejnit nákupy a prodeje amerických akciových podílů a také případné nákupy opčních kontraktů, jež souvisí s americkými akciovými trhy.  V posledních týdnech došlo ke zveřejnění portfolií většiny hedgeových fondů, neboť již uplynulo 45 dnů od posledního kvartálu. Pro investory se jedná o jedinečnou příležitost, jak nahlédnout pod pokličku nejúspěšnějších investičních správců.

 

Hodnotoví investoři – W. Buffett, C. Munger, Li Lu, C. Icahn

Skupina hodnotových investorů, kteří si jsou velmi podobní, co se investiční filosofie týče se vyznačovala tím, že ve 3. kvartále nevyvinula téměř žádnou aktivitu. Berkshire Hathaway v čele s Warrenem Buffettem redukovala o 10,5 % svojí 5. největší pozici Chevronu a pak o něco málo přes 5,0 % zredukovala menší pozice ve společnostech Amazon a Aon. Celkově tedy jeho portfolio zůstalo bez větších změn, co se ale kupí je hotovostní pozice Berkshire, kdy tato společnost má bokem přes 157 miliard dolarů. Největší pozicí v portfoliu Berkshire zůstává Apple (50,0 %) a dále Bank of America (9,0 %), American Express (7,2 %) či Coca Cola (7,2 %). Portfolia Daily Journal Charlieho Mungera a Himalaya Capital Li Lu zůstaly ve 3. kvartále beze změny a podobně na tom bylo portfolio Carla Icahna. Slabá nákupní aktivita této skupiny investorů může poukazovat na relativně vysokou valuaci akciových titulů na trhu ve 3.kvartále. To se týká pouze větších společností, protože tito velikáni společnosti s menší tržní kapitalizací běžně opomíjejí.

 

Michael Burry

Burry proslavený jak „Big Short“ po zveřejnění pozic ve 2. kvartále přitáhl pozornost médií svými medvědími put opcemi proti velkým americkým akciovým indexům S&P 500 a Nadaq Composite, kterých se ale již zbavil. Ve 3. kvartále znovu nakoupil put opce, tentokrát proti indexu výrobců čipů SOXX. Put opce se často používají za účelem ochrany, ale i spekulace a vede k zisku, když podkladový akciový titul padá. Co se týče akciového portfolia, Burry dokupoval akcie Stellantis (jež tvoří 17,4 % portfolia), Nexstar Media (15,9 %), nebo Booking Holdings (10,5 %). Vrátil se také k čínským titulům, kterých se v minulých kvartálech zbavoval a nakupoval akcie JD.com (8,3 %) a Alibaba Group (9,9 %). Čínské akcie zažily výrazný pokles a pro hodnotové investory tak představují velmi atraktivní nákupní příležitost. Ovšem Čína je poměrně rizikovou investiční destinací, a to je potřeba brát v potaz.

 

Bill Gates

Bill & Melinda Gates Foundation Trust je nadace známého miliardáře Billa Gatese, která mimo jiné investuje i do amerických akcií. V předešlém kvartále tato nadace nevyvinula moc aktivity, mezi největší patří malá redukce o 10,4 % akcií Berkshire Hathaway a kosmetické navýšení pozic ve společnostech: Microsoft, Walmart, nebo United Parcel Service.

 

Stanley Druckenmiller

Druckenmiller je považován za jednoho z nejúspěšnějších investorů a během jeho investiční kariéry údajně tvořil průměrný roční zisk 30 % a neměl jediný ztrátový rok. Spolu se Sorosem slavně „zlomili“ anglickou libru. Druckenmiller lehce redukoval jeho největší pozici v portfoliu: Nvidia (nyní 13,7 % portfolia), druhá největší pozice Coupang (12,8 %) zůstala beze změny. Dokupoval akcie společností Microsoft (9,8 %), Teck (6,4 %) a Google (4 %).

 

Bill Ackman

Správce Pershing Square Capital Management taktéž nevykázal velkou aktivitu. Fond dokoupil akcie Hilton Worldwide (14,8 % portfolia) lehce snížil pozici v Lowe’s (14 %) a zdvojnásobil pozici v Alphabet Inc. (5,4 %).

 

Všeobecný pohled

Nejfrekventovaněji nakupované akcie ve 3. kvartálu mezi množinou tzv. superinvestorů (Dataroma) jsou sestupně Meta, Alphabet, Amazon, Disney, Microsoft, United Health, Thermo Fisher Scientific, Dollar General nebo Apple. Ukazuje to, že trh ještě pořád zůstává u velké sedmičky, která téměř vlastnoručně táhne trh od počátku roku výše. Listopadový výrazný nárůst akcií USA se týkal především velkých technologických společností a výrobců čipů. Mnozí správci se ve 3. kvartále vyhýbali velkým obchodům a vybíralo lehce zisky na již existujících pozicích.

Ačkoli jsou tyto obchody inspirující, je potřeba se vyhnout bezmyšlenkovému kopírování portfolií známých investorů. Je nutné porozumět investiční strategií investora a firmě samotné před nákupem akcií. Může se stát, že fond nakupuje pozici jen za účelem krátkodobé spekulace a má nástroje na rychlé vystoupení z pozice. Také je třeba si uvědomit, že tyto pozice se mohly již výrazně změnit, neboť se jedná o stav k 30.9.2023. 

 

Pavel Hubáček

Mgr. Timur Barotov

analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.


BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688