Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  15.11.2023 09:34:09

Ranní okénko - Nižší výsledek americké inflace potěšil investory


Dnešek bude opět ve znamení amerických dat, kdy po včerejším nižším, než očekávaným výsledku inflace, vychází informace o cenách výrobců a maloobchodních tržbách. Případné další překvapení směrem dolů by patrně znamenalo poslední tečku za možností zvýšení sazeb ze strany Fedu. Již včera sázky na případný hike poklesly k 5 %, první snížení sazeb od Fedu pak trh očekává již příští rok v květnu.

V případě říjnových maloobchodních tržeb v USA očekávají analytici meziměsíční pokles o 0,3 %, zejména na pozadí poklesu u prodejů aut a pohonných hmot. Po očištění o tyto dvě obvykle volatilní kategorie by měly tržby růst o 0,2 %. Určité zvolnění naznačují i komentáře prodejních firem, které zveřejňují výsledky za třetí kvartál. Podle těch klesá ochota spotřebitelů kupovat zbytné statky, na druhou stranu informace například od prodejců vstupenek nenaznačují, že by během října docházelo k výraznějšímu zpomalení ochoty utrácet za zážitky.

Ceny amerických výrobců za říjen by pak měly ukázat meziměsíční nárůst o 0,1 %, který by odpovídal meziročnímu růstu o 1,9 %. Důvodem je zejména příznivější vývoj cen energií.

Hlavní úterní zprávu představoval výsledek americké inflace za říjen. Ten skončil pod očekáváním jak v případě meziměsíční (0,0 %) a meziroční spotřebitelské inflace (3,2 %), tak i v případě jádrové inflace (0,2 % m/m; 4,0 % r/r). K výraznějšímu poklesu pomohly zejména nižší ceny pohonných hmot. Pro Fed tak patrně půjde o potvrzení, že současná výše sazeb je dostatečně restriktivní a není proto potřeba sazby dále navyšovat. Jakákoliv diskuze o snížení sazeb ale bude vyžadovat, aby jádrová inflace nepřekračovala 0,2% meziměsíční přírůstky, které jsou po anualizaci zhruba v souladu s inflačním cílem Fedu.

Z Německa v dopoledních hodinách dorazil vývoj indexu ZEW, který v souladu s očekáváním vykázal nárůst u složky budoucích očekávání, ale ve větší míře, než se očekávalo. Pro německou ekonomiku by to tak mohlo znamenat, že již dochází k odrážení se ode dna. Hodnocení současné situace pak zůstalo zhruba stejné, jako před měsícem.

Americký akciový trh pozitivně reagoval na nižší než očekávaný výsledek inflace a index S&P 500 si během včerejšího dne připsal přes 1,9 % a ocitl se těsně pod 4 500 bodů. Pozitivní nálada se přelila i na evropský trh a německý index DAX má za sebou růst o 1,8 %. Dařilo se i na tuzemské burze, kde index PX posílil o 0,5 %. Koruna spolu s dalšími evropskými měnami v reakci na „holubičídata z USA posilovala a dostala se pod hranici 24,50 EUR/CZK.


Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.09.2023Ranní okénko - Dnes trhy může rozhýbat výsledek americké inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
12.04.2023Ranní okénko - Dnes dorazí výsledek americké inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688