Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
Finanční rady  |  15.11.2023 07:28:03

Skryté pasti “zlevňovacích” dopisů od dodavatelů energií

 

Není zlevnění jako zlevnění! Poslal vám váš dodavatel elektřiny nebo plynu “zlevňovací” dopis? Zbystřete a začněte jednat! 

S koncem roku 2023 se očekává, že většina dodavatelů elektřiny a plynu pošle svým stávajícím zákazníkům informaci o tom, že jim od 1.1. 2024 upraví ceny. Máte-li smlouvu, kde není cena garantována, půjde pravděpodobně jen o oznámení. Pokud však máte podepsanou smlouvu, kde je cena pro zákazníka fixně stanovena, pak bude dopis obsahovat informaci s návrhem na uzavření nové smlouvy za “výhodnějších” podmínek. Zákazníci tedy budou dostávat jakési “zlevňovací dopisy”.

Jak tedy postupovat?

Zákazník by neměl nikdy čekat, že se o něj jeho stávající dodavatel postará tak dobře, jako by to dokázal zákazník sám. Dodavatel svým klientům zlevňuje, jinak by mu všichni utekli jinam, ale nikdy nebude zlevňovat více, než je to nezbytně nutné. A toto ”nezbytně nutné” je moc důležité právě pro toho, komu takový “zlevňovací dopis” přišel. 

Pokud je to i váš případ, zjistěte si, za jakých podmínek můžete odebírat elektřinu a nebo plyn u jiného dodavatele, jaké produkty v současné době nabízejí ostatní dodavatelé, kteří chtějí získat nové zákazníky. Vytěžte z toho pro sebe maximum!

Když totiž zjistíte, že ona “nejvíc nejlepší cena na trhu” je vlastně oproti konkurenci pořád hodně drahá, tak se možná nakonec rozhodnete pro změnu. A protože tato změna představuje vlastně pouze jeden podpis u zprostředkovatele, jako je například Kalkulátor.cz, tak už nic nebrání tomu, abyste odebírali komoditu opravdu za cenu, která je pro vás ta nejlepší.

Co když jste vázáni smluvně?

Každý zákazník má dneska sepsanou smlouvu. Někdo má na dobu neurčitou, a tak může od svého dodavatele přejít za výhodnější nabídkou za 3 měsíce od podpisu nové smlouvy. Někdo má smlouvu na dobu určitou, a tak má 2 možnosti, jak dodavatele změnit. Podle toho, za jak dlouhou dobu smlouva končí, může novou smlouvu podepsat dříve a počkat na ukončení té původní, a nebo může původní smlouvu vypovědět se sankcí a změnit dodavatele prakticky ihned. Zní to jako něco, co by se dělat nemělo, ale pravda je jiná. Vaše smlouva s dodavatelem obsahuje ujednání za jakých podmínek je smlouvu možné předčasně ukončit a s jakou pokutou.

 

Vyplatí se vám to? Jak vysoká bude pokuta?

To je přesně to, na co je nutné podívat se opravdu pořádně a nic nepřehlédnout. Samozřejmě, že pokud bude pokuta pro příklad 5.000 Kč a vy ušetříte na každé jedné spotřebované megawatthodině 700 Kč, tak se vám nevyplatí s pokutou smlouvu ukončit, pokud nebudete mít úsporu větší, než právě 5.000 Kč. 
U malé spotřeby to tak nebude a tak se vyplatí počkat na konec smlouvy a pokutu neplatit. Za zvážení však stojí podepsání nové smlouvy s jiným dodavatelem v předstihu a zajistit si tak dnes velmi dobré ceny, které třeba příští rok nebudou k dispozici. Takto zůstanete u svého stávajícího dodavatele až do konce platnosti smlouvy a vyhnete se placení sankce.

Topíte-li však elektrickým topením a máte spotřebu například 20 MWh, tak ve výše zmíněném příkladě ušetříte každý rok 14.000 Kč bez DPH. Za dva roky to je 28.000 Kč bez DPH.  Pak je matematika jednoduchá - 5.000 Kč pokuta a 28.000 Kč úspora - a pak je volba snadná.

Zní vám to složitě? Obáváte se, že uděláte chybu?

Přesně pro tyto případy je dobré obrátit se vždy na nezávislého specialistu, který problematice energetických smluv rozumí. Nabídku vám připraví a spočítá za pár minut a k propočtu vám bude stačit jen pár základních informací o odběrném místě. Díky tomu budete vědět, že vaše rozhodnutí není ovlivněné jen vaším dodavatelem, který se vždy snaží prodat své produkty. Kalkulátor.cz nabízí nezávislé srovnání cen elektřiny a plynu od všech dodavatelů a vy tak budete vědět, že jste nepřehlédli nějaký důležitý odstavec ve smlouvě a nebo zajímavou nabídku.

 

Lukáš Kaňok

Lukáš Kaňok je zkušený obchodník, jehož profesní kariéra začala v oboru TELCO, kde působil 14 let a nyní již 8 let pokračuje ve světě online srovnávačů cen energií, pojištění a financí. Jeho vášeň a odbornost v oblasti startupů, zejména v sektorech energetiky a financí, ho řadí mezi přední odborníky. Jeho zájem o nové technologie mu pomohl rozvíjet inovativní řešení a strategie pro energetický a finanční obor. V obchodním světě se vyznačuje nejen bohatými zkušenostmi, ale také nadšením a odhodláním k dosažení pozitivních změn v oblasti energetiky a financí. Lukáš je v necelých 50 letech již dědečkem a k tomu navíc vášnivým motorkářem.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688