ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  13.11.2023 12:16:00

Společné prohlášení eurokomisaře pro oblast klimatu a nominovaného předsedy COP28

Společné prohlášení

Eurokomisař odpovědný za oblast klimatu a hlavní vyjednavač COP28 Wopke Hoekstra se dnes v Bruselu setkal s nominovaným předsedou COP28 Dr. Sultanem Al Jaberem. Jednali spolu o přípravách na konferenci COP28, která se bude konat ve dnech 30. listopadu až 12. prosince v Dubaji ve Spojených arabských emirátech.

Oba zdůraznili, že je nutné urychlit praktická opatření v oblasti zmírňování ztrát a škod způsobených změnou klimatu, přizpůsobování se této změně a financování opatření v oblasti klimatu a připravit plně inkluzivní konferenci COP28, která nikoho neopomene.

Opětovně potvrdili odhodlání společně pracovat na vytváření podmínek pro co nejvyšší ambice letošní konference UNFCCC, přičemž se shodli na významu několika kritických prvků, které by mohly vyústit v ambiciózní výsledek COP28:

  • Shodli se na tom, že je důležité úspěšně dokončit první globální hodnocení v rámci Pařížské dohody, které by mělo v tomto kritickém desetiletí znamenat obrat v klimatických opatřeních a poskytnout informace pro okamžitá i budoucí opatření v oblasti klimatu, včetně příštího kola vnitrostátně stanovených příspěvků, a stanovení jasné cesty ke snížení emisí, zvýšení odolnosti a nezbytných finančních toků.
  • Eurokomisař i předseda COP28 uvítali velmi pozitivní výsledek zasedání přechodného výboru v Abú Dhabí. Evropská komise znovu potvrdila svou podporu tomuto výsledku a doporučení výboru.
  • Předsednictví COP28 a eurokomisař zdůraznili, že je důležité, aby mechanismy financování ztrát a škod byly na konferenci COP28 uvedeny do praxe, a to včetně včasných závazků.
  • Eurokomisař je připraven na konferenci COP28 oznámit významný finanční příspěvek EU a jejích členských států do fondu pro ztráty a škody, a to v souvislosti s ambiciózním výsledkem konference COP28, co se týče zmírňování změny klimatu, přizpůsobování se této změně a způsobů provádění, tak aby nikdo nezůstal opomenut.
  • Evropská komise rovněž plánuje oznámit finanční příspěvek na podporu závazku konference COP28 týkajícího se energie z obnovitelných zdrojů a energetické účinnosti. Zároveň vyzývá ostatní země, aby na Světovém summitu o opatřeních v oblasti klimatu učinily totéž.
  • Předsednictví COP28 a eurokomisař zdůraznili, že je třeba na konferenci COP28 dosáhnout významného pokroku, pokud jde o nová adaptační opatření, která zvýší odolnost a sníží zranitelnost, a to s výrazným výsledkem, pokud jde o cíl udržitelného rozvoje týkající se přizpůsobení se změně klimatu.

Eurokomisař Hoekstra a Dr. Sultan znovu zdůraznili, že hloubka a rozsah vztahů SAE a EU a důvěra nastolená během desetiletí tohoto partnerství mají zásadní význam pro naši schopnost spolupracovat a společně dosáhnout ambiciózního výsledku konference COP28.

Obě strany zdůraznily, že konference COP28 představuje zásadní příležitost, jak ukázat jednotu a obnovit důvěru v multilateralismus ve světě, který je polarizován, a to pozitivní a akčně orientovanou angažovaností a konkrétními výsledky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688