mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.11.2023 14:43:00

Ázerbájdžán bojuje s nedostatkem vody reformou a inovacemi

Ázerbájdžán

Světová banka ve svých pravidelných studiích týkajících se klimatu udává, že největšími přírodními hrozbami jsou pro Ázerbájdžán zemětřesení, sucho a záplavy. V důsledku nedostatku srážek, zejména v centrální části země, je sucho nejaktuálnější hrozbou. To přináší značné výzvy pro téměř 5 mil. obyvatel Ázerbájdžánu, kteří se živí zemědělstvím. Vláda se rozhodla s problémy spojenými s nedostatkem vody bojovat reformou systému a iniciativou směřující k efektivnějšímu vodohospodářství země.

Ázerbájdžán, největší a nejlidnatější stát jižního Kavkazu, disponuje pouze 10 % z veškerých vodních zdrojů regionu, a pouze 30 % vody využívané v zemi pramení na teritoriu země. Nejvýznamnějšími zdroji užitkové vody zůstávají řeky Kura a Araks. Tyto toky však pramení v zahraničí, kde jsou vystaveny přírodním vlivům i lidské činnosti stejně tak jako na ázerbájdžánském území. Země v roce 2023 čelí historicky nejnižší úrovni hladiny na vodních tocích. Abnormální sucho masivně postihlo zemědělskou činnost, během níž je využíváno 70 % veškeré dostupné sladké vody. Především byla postižena oblast centrálního Ázerbájdžánu, kde je dlouhodobě evidováno nejméně srážek. Zvýšila se tak ještě více závislost sektoru na zavlažování, jehož efektivita je velmi nízká.

Z hlediska využívání vody je zavlažování i v současnosti nadměrně ztrátové a v zemědělském sektoru se jí ztrácí 50 – 70 %. Hlavními důvody jsou nevhodná infrastruktura, zastaralé metody zavlažování, nedostatek pobídek pro šetření vodou i nerovnoměrné využívání závlahové vody. K hlavním ztrátám dochází během samotného procesu zavlažování, který je zaměřen na tradiční povrchovou distribuci vody. Využívané techniky povrchového zavlažování jsou nejenom pracné a nákladné, ale také neúčinné. Voda při nich navíc není rovnoměrně distribuována mezi plodinami.

Vláda se snaží se situací bojovat reformami systému hospodaření s vodou. V březnu 2023 došlo v oblasti k nejmarkantnějšímu posunu. Byly sjednoceny dvě hlavní státní organizace, které do té doby fungovaly ve vodohospodářství nezávisle na sobě. Od vzniku nové Agentury pro vodní zdroje, si vláda slibuje zlepšení situace a vhodnější a účinnější přístup k využití vody. Skrze své dva výzkumné instituty plánuje řešit stávající problémy spojené s využíváním vody pomocí inovativních technologií. Jeden z nich je zaměřen na teoretické expertízy a druhý na R&D a praktická řešení.

Zefektivnění vodního hospodářství se Ázerbájdžán snaží vyřešit inovacemi a předáváním know-how. V březnu 2024 se proto v Baku uskuteční 1. ročník mezinárodní výstavy a konference zaměřené na vodní management Baku Water Week, jehož cílem je přilákat investice a technologie. Ty by ideálně měly přispět k dalšímu rozvoji hospodaření s vodou v regionu. Na konferenci by měly být diskutovány nové projekty i spolupráce v oblasti využívání vody a inovací. V případě zájmu o více informací k akci kontaktujte obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví České republiky v Baku e-mailem (commerce_baku@mzv.cz) nebo telefonicky (+994 12 436 85 55).


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po 10:52  Trwające ocieplenie "pożera" śnieg w górach Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Po   8:34  Najbliższy tydzień przyniesie dużo słońca i letnie temperatury Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688