Grafton (Grafton Recruitment CR)
Podnikání  |  14.11.2023 15:25:22

Grafton: hodnota trhu podnikových služeb celosvětově přesáhla 1 bilion euro, Česká republika patří k premiantům

Mezinárodní průzkum mezd agentury Grafton Recruitment ukázal, že i navzdory klesající nákladové efektivitě zůstává Česká republika v podnikových a IT službách premiantem. Do konce roku zde bude v tomto oboru pracovat již 175 000 zaměstnanců, čímž se ČR stane zemí s největším podílem pracovníků podnikových služeb na celkovém počtu obyvatel. Od jednoduchých sdílených služeb se obor posouvá ke kvalifikovaným globálním digitálním službám. Dle odhadů oborové asociace ABSL se jeho přínos české ekonomice blíží již ke 20 miliardám euro za rok.

Sektor podnikových služeb se v uplynulých letech stal základním kamenem globálního hospodářského růstu a důležitým zdrojem pracovních příležitostí v mnoha zemích světa včetně České republiky. Zatímco střední a východní Evropa se stala díky dobře vzdělané pracovní síle, konkurenceschopným nákladům a strategické poloze v rámci Evropské unie preferovanou destinací pro interní centra podnikových služeb (SSC) a výzkumná a vývojová centra (R&D), Indie a Filipíny, stejně jako země latinské Ameriky, zejména Brazílie, Mexiko a Kolumbie, představují důležité světové destinace pro outsourcing podnikových procesů (BPO) a outsourcing informačních technologií (ITO), což umožňuje zejména rozsáhlá, kvalifikovaná a nákladově efektivní pracovní síla s dobrou znalostí angličtiny. Severní Amerika se naproti tomu stala centrem špičkových technologií a výzkumu a vývoje, což je dáno přítomností předních technologických společností, přístupem ke špičkovým talentům a silnou vládní podporou inovací.

Česká republika jako premiant
„Z průzkumu, do kterého bylo zapojeno 15 zemí, vyplývá, že Česká republika se může v rámci sledovaných zemí pyšnit nejedním prvenstvím. Například největší hustotou zaměstnanců podnikových služeb. Zatímco například v sousedním Polsku činí podíl zaměstnanců oboru na celkovém počtu obyvatel země 1 % a v Rumunsku dokonce ještě méně, v České republice se blížíme již ke 2 %, a to i navzdory tomu, že zde máme jedno z nejvyšších zdanění práce a zdaleka již neplatíme za levnou lokalitu,“ vysvětluje Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment, s tím, že vyšší náklady zde investorům nahrazuje vysoká kvalita, kterou v České republice našli.

Další prvenství ČR se týká i úrovně mezd. Ve srovnání s průměrnou mzdou v jednotlivých zemích je v ČR největší rozdíl mezi průměrnou mzdou ČR jako celku a průměrnou mzdou na nemanažerských pozicích v oboru podnikových služeb. Tento rozdíl činí plných 895 euro a ukazuje, jak atraktivní zaměstnání obor kvalifikovaným Čechům a expatům nabízí. Pro srovnání, v Polsku činí tento rozdíl 712 euro, v Portugalsku 701 euro, ve Velké Británii 657 euro, v Rumunsku 466 euro a ve Španělsku dokonce jen 144 euro. Je to dáno i úrovní mzdy, která v ČR na nemanažerských postech činí v průměru 2648 euro a je vyšší než ve většině sledovaných zemí. Vyšší mzdy průzkum zaregistroval jen ve Velké Británii a v Číně.

Digitální transformace a ESG
Ve všech sledovaných zemích obor očekává další růst. Asi nejsilněji aktuálně roste ve Španělsku, Portugalsku a Indii, Česká republika ovšem jejich tempu slušně konkuruje. Dle oborové asociace ABSL v České republice chystá expanzi a růst 59 % center a do roku 2025 by měl obor zaměstnávat plných 200 000 lidí. „Aby Česká republika mohla dále stát mezi premianty, potřebuje pružnější programy ekonomické migrace, podobně jako zavedli například v Polsku, a také větší podporu sektoru ze strany státu. Ať už jako například v Maďarsku v podobě incentivů pro nově příchozí investory nebo nasloucháním potřeb oboru, který mění Českou republiku ze země levné práce na zemi služeb s vysokou přidanou hodnotou,“ komentuje Martina Malo. Významnými trendy oboru pak dle něj jsou zejména digitální transformace umožňující orientaci na více kvalifikované digitální služby v globálním měřítku, hybridní práce, díky níž je možné zaměstnávat talenty i mimo sídla společností, a získat tak přístup k daleko širší skupině zájemců o práci, a rostoucí důraz na ESG a související závazky a regulační požadavky.

Grafton Recruitment Czech Republic

Grafton Recruitment, s.r.o. byla založena v roce 1994 a v současné době je zastoupena 14 pobočkami po celé ČR: v Praze, Brně, Jihlavě, Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Plzni, Zlíně, Liberci, Olomouci, Hradci Králové a Kolíně. Grafton Recruitment nabízí efektivní řešení v otázkách náboru, ať už se jedná o jednorázové vyhledání zaměstnance nebo velkoobjemové nábory pro soukromý i veřejný sektor. Specializuje se dále na agenturní zaměstnávání formou dočasného přidělování. Připravuje také na míru řešení outsourcingu nebo kompletní zajištění servisu náboru řízením celého procesu jako hlavní dodavatel.

Patří rovněž mezi přední poskytovatele outplacementových služeb a poradenství nebo výběru zaměstnanců pomocí assessment center, speciálních testů a dodatečně nabízí poradenský servis v oblasti lidských zdrojů. Grafton Recruitment je součástí Gi Group.

Více informaci na: www.grafton.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688