OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  14.11.2023 14:50:20

Švýcarsko má novou platformu pro škodní organizaci po zemětřesení

Vývoj švýcarské IT platformy „Organizace po škodě způsobené zemětřesením“ je u konce. Spolu s rovněž zcela novými mobilními aplikacemi mohou odborníci na škody rychle zaznamenat všechny vzniklé škody a informace o události po zemětřesení a odhadnout náklady na likvidaci a rekonstrukci. Tímto způsobem „Organizace" pomáhá švýcarské společnosti a hospodářství rychle se zotavit po případném řádění živlů.

Přesně u příležitosti Mezinárodního dne snižování rizika vzniku katastrof, který připadá na 13. října, je „Organizace po škodě způsobené zemětřesením“ po roce příprav připravena k nasazení do praxe. Zemětřesení je ve Švýcarsku považováno za jedno z největších rizik, které má v případě, že dojde k větším otřesům v blízkosti městských center, ničivé následky.

Z tohoto důvodu byla v posledních dvanácti měsících vedena iniciativa korunovaná založením organizace partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP) s širokou podporou švýcarských kantonů a odvětví pojištění. Projekt, který vyžadoval intenzivní spolupráci mezi Spolkem, kantony, pojistiteli a vývojovými partnerskými společnostmi Swiss Re a risktec AG, byl dokončen se zamýšlenými funkcionalitami podle stanoveného harmonogramu a v rámci určeného rozpočtu. „Díky nové platformě a široké síti odborníků pomáhá „Organizace pro likvidaci škod způsobených zemětřesením“ společnosti a ekonomice rychle se vzpamatovat po zemětřesení,“ říká Dr. Stephanie Eymann, členka kantonální vlády města Basileje a prezidentka sdružení partnerů.

Bezprostředně po zemětřesení je aktivována řídicí a kontrolní organizace. Základem je nově vyvinutá a celosvětově unikátní IT platforma. Na základě informací z rizikového modelu zemětřesení Švýcarské seismologické služby ETH Curych umožňuje systém v krátkém čase vypočítat množství potenciálně poškozených budov a počet škodních odborníků potřebných k posouzení události.

V platformě jsou zpřístupněny všechny údaje ze spolkového registru budov a bytů, aby odborníci měli k dispozici potřebné informace k posouzení stavu postižených budov a k provedení odhadu škod. Pro tuto práci nasazení experti využívají dvě mobilní aplikace, které byly rovněž nově vyvinuty. Aby bylo zajištěno rychlé zpracování, poskytuje platforma také údaje od odborníků potřebných k překonání následků události, jako jsou inženýři, architekti nebo stavební experti. To umožňuje „Organizaci“ po zemětřesení požádat o podporu stovky odborníků v krátkém čase prostřednictvím SMS a e-mailu.

Pro evidenci škod na všech budovách je zapotřebí systematického a strukturovaného centrálního postupu. Z tohoto důvodu byly v rámci složitého a nákladného technického postupu všechny budovy ve Švýcarsku a Lichtenštejnském knížectví rozděleny do sektorů po 10 až 30 budovách. Každý sektor má jednoznačnou identifikaci sestávající z údajů o kantonu, obci a čísla. Tyto sektory jsou v případě nastalé události zemětřesení přidělovány ke zpracování odborníkům na škody.

„Organizace“ pro škodní organizaci po zemětřesení spolu se svými partnery Touring Club of Switzerland (TCS) a společností risktec AG zajišťuje nepřetržitý provoz „Organizace“ a platformy, aby je bylo možné kdykoli využít. TCS jako jedna z předních organizací pro mimořádné události ve Švýcarsku poskytuje personální a logistickou podporu, zejména při organizaci a nasazení sítě odborníků. Společnost risktec AG zajišťuje provozní připravenost platformy a v případě operace i nezbytnou technickou podporu.

O „Organizaci po škodě způsobené zemětřesením“

„Organizace“ po škodě způsobené zemětřesením má za úkol poskytovat komplexní informace po události zemětřesení, aby bylo možné posoudit poškozené budovy a odhadnout očekávané náklady na rekonstrukci a opravy. Tímto způsobem „Organizace“ významně přispívá ke zvyšování odolnosti úřadů, hospodářství a společnosti.

„Organizace“ je projektem partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP). Podporují a financují ji kantony, Lichtenštejnské knížectví, kantonální pojišťovny staveb a soukromí pojistitelé. Federální spolkové odborné entity, jako jsou Švýcarská seismologická služba při ETH v Curychu, Spolkový úřad pro civilní ochranu a Spolkový úřad pro životní prostředí, rovněž podporují „Organizaci“ po škodě způsobené zemětřesením a zajišťují koordinaci s federálními opatřeními pro zabezpečení ochrany pro případ zemětřesení.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688