Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.11.2023 17:18:00

Návratnost investičních aktiv v roce 2024 dle Goldman Sachs

Pokud bychom věřili v nějakou efektivitu akciového trhu, je veškerá hra na cílové hodnoty indexu na konci roku bez většího smyslu. V takovém případě by totiž bylo nejlogičtější předpokládat, že akcie vynesou bezrizikovou návratnost plus rizikovou prémii. Goldman Sachs přišel nyní s předpověďmi návratnosti některých investičních aktiv, včetně akcií. Co je v nich? A drží se banka popsaného principu?

1

Zdroj: X

Podle následujícího grafu by v lokálních měnách i v dolarech měly nejvíce vynášet komodity a to asi 18 %. Akcie na globálních trzích jsou s cca 12 % se znatelným odstupem za nimi. Následují globální korporátní dluhopisy, dluhopisy vládní a hotovost. Tedy synonymum pro krátkodobé obligace a jejich ekvivalenty.

Pokud bychom se na tabulku podívali z čistě učebnicového pohledu, tak by v GS museli věřit, že komodity jsou/budou znatelně rizikovější, než akcie. V jiném případě by totiž investoři komodity kupovali již nyní a jejich ceny tlačili nahoru (tudíž návratnost by již v příštím roce nebyla taková). Co samotné akcie?

Dejme tomu, že v dolarech by jejich návratnost měla být oněch cca 12 % a návratnost vládních dluhopisů asi 6 %. To znamená, že by riziková prémie globálních akciových trhů byla na cca 6 %. Před pár týdny jsem tu přitom ukazoval graf od stejné banky, ve kterém byly odhady rizikových prémií na hlavních světových trzích a celosvětově. Nešlo o sice populární, ale zavádějící zjednodušení, kdy se od obráceného PE odečtou výnosy vládních dluhopisů. Mělo jít o odhady „skutečných“ prémií. A postup GS ukazoval, že ty se v té době celosvětově pohybovaly na 4,3 % (USA byly na 3 %, Asie ex Japonsko na více než 7 %, atd.).

Odhady GS týkající se globální rizikové prémie akcií prémie se tedy od té doby buď zvedly na oněch cca 6 %. Nebo v bance v efektivitu trhů moc nevěří. Svou roli také může hrát to, že 6 % výnosy dluhopisů se týkají jen vyspělých trhů (trochu tu tedy míchám hrušky s jablky, ale vyspělé trhy přece jen tvoří podstatnou část globální kapitalizace).

Já se do podobných předpovědí nepouštím, spíše tu třeba připomínám, že výkony akcií nebudou záviset jen na sazbách (či jen na růstu), ale na poměru obou. Tj., ani „výše po delší dobu“ samo o sobě nic neříká. Důležité opět je, jak budou sazby vysoko relativně l růstu ekonomik, respektive zisků a cash flow. Tento poměr přitom z historického i teoretického pohledu pravděpodobně bude ovlivněn zejména inflací – prostředí vyšší inflace mu z hlediska přívětivosti k akciím dlouhodoběji nenahrává a naopak. Následující graf ukazuje predikce GS týkající se inflace v USA. Více o této lince úvah příště:

2

Zdroj: X


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688