OCP (Oční centrum Praha)
Zdraví  |  13.11.2023 13:24:28

Cukrovka ohrožuje i zrak. Pomoci může umělá inteligence

Cukrovka neboli diabetes zatěžuje nejen celé tělo a ovlivňuje celou řadu funkcí, ale způsobuje i oční onemocnění, tzv. diabetickou retinopatii. Jde o závažné onemocnění cév oční sítnice a ve vyspělých zemích je nejčastější příčinou slepoty u diabetiků. Pomoci ale nově může i umělá inteligence.

V České republice trpí diabetem téměř desetina populace, přičemž s diabetickou retinopatií je v současné době evidováno přes 100 000 osob.

„Počet pacientů s diabetem v České republice se blíží milionu osob, ale k očním specialistům se dostává jen malé procento z nich. Bohužel se tak potýkáme s tzv. podléčenou populací diabetiků. Kvůli zanedbání prevence se diabetici dostávají k očním specialistům pozdě a s takovými změnami na sítnici, které již často nelze napravit,“ říká MUDr. Dana Fillová, vedoucí lékařka aplikačního a vitreoretinálního centra Očního centra Praha.

Světový den diabetu připadá každý rok na 14. listopadu a má za cíl zvýšení povědomí o tomto onemocnění, osvěty a podpory prevence. Je vyhlašován Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Mezinárodní diabetickou federací při příležitosti oslavy dne, kdy se narodil objevitel inzulinu Frederick Banting.

Někteří diabetici mohou i oslepnout

Diabetická retinopatie je závažné onemocnění cév oční sítnice a u pacienta může skutečně způsobit i trvalé oslepnutí. Ve vyspělých zemích je dokonce nejčastější příčinou slepoty u diabetiků. Její výskyt je individuální, ale obvykle se dostaví po několika letech trvání nemoci. Komplikace ale mohou nečekaně propuknout mnohem dříve.

„Zákeřnost diabetické retinopatie spočívá především v její nenápadnosti. Zpočátku se neprojevuje prakticky žádnými příznaky a až v pokročilém stadiu se projeví zhoršeným viděním, které však už v tu chvíli nelze napravit, pouze zpomalit. Včasný záchyt minimalizuje riziko fatálních komplikací a ztráty zraku, proto jsou pravidelné každoroční preventivní prohlídky u diabetiků tak důležité, i když pacient žádné zhoršení zraku nepociťuje,“ vysvětluje paní doktorka Fillová.

Při diabetické retinopatii způsobuje vysoká hladina cukru v krvi ucpání a poškození drobných cév, kterými je sítnice protkána, a dochází tak k poruše prokrvení sítnice. Při další formě diabetické retinopatie cévy v sítnici tzv. „netěsní“, vytéká z nich tekutina, která způsobuje otok sítnice. Nedostatečné prokrvení i otok sítnice pak ničí schopnost vidění. Oko se snaží napravit situaci růstem nových cév. Ty jsou ale nekvalitní, praskají a mohou způsobit odchlípení sítnice.

V prevenci by mohla pomoci umělá inteligence

Umělá inteligence nyní přichází ze všech stran, a i v oftalmologii je nyní velkým trendem. Využívá se především jako screeningová metoda pro zachycení patologií sítnice, zejména diabetických změn a změn charakteru degenerací makuly.

Oční centrum Praha se spolupodílí na vývoji umělé inteligence Aireen, která slouží právě především k diagnostice diabetické retinopatie. Její využití je především u praktických lékařů a diabetologů pro prvotní záchyt tohoto onemocnění. Díky umělé inteligenci by se tak do budoucna mohlo předcházet pozdní diagnostice i fatálnímu poškození zraku.

„Jedná se o software, který využívá schopnosti tzv. hlubokého učení a dokáže sám z fotky očního pozadí vyhledat patologie, jako jsou krvácení, otoky či cévní patologie. Nejedná se pouze o vyhledání patologie, ale jde i o určení tíže poškození a akutnosti zásahu lékaře. Jinak řečeno, v případě pozitivního výsledku screeningu pomocí AI je pacientovi doporučena návštěva specialisty, tedy očního lékaře,“ doplňuje paní doktorka Fillová.

Léčba diabetické retinopatie

Základem léčby a prevence diabetické retinopatie je dosažení a trvalé udržení optimální kompenzace cukrovky a dalších rizikových faktorů diabetu, jakými jsou vysoký tlak a vysoká hladina cholesterolu. Pokud však již dojde k pokročilému stadiu diabetické retinopatie, přichází na řadu moderní medicína, jako je laserová terapie a biologická léčba.

Operačním zákrokem již nelze vidění zlepšit, ale pomáhá zpomalit a stabilizovat průběh onemocnění. Cílem léčby je zajizvit neprokrvené části sítnice a zabránit prosakování z cév. Postižená místa jsou během operačního zákroku ošetřena tenkým paprskem laseru. Laserové ošetření se provádí ambulantně a trvá několik minut. 

Pacientům také pomáhá biologická léčba sítnice. U lidí s diabetickou retinopatií může dojít k diabetickému otoku makuly, při kterém na sítnici dochází ke vzniku krvácení a otoku z prosakujících cév. V tomto případě se přistupuje k aplikaci nitroočních injekcí s biologickou léčbou, tzv. anti-VEGF preparátem.

 

Oční centrum Praha

OCP je soukromá oční klinika s dlouholetými zkušenostmi, která poskytuje zdravotní péči v oboru očního lékařství již od roku 2000. Po celou dobu existence je naší nosnou myšlenkou "Návrat do jasného světa na dosah ruky” a za uplynulých 20 let jsme do jasného světa vrátili téměř 100.000 pacientů, kteří byli na naší klinice úspěšně operováni. Poskytování kvalitní péče a lidský přístup ke každému pacientovi v Očním centru Praha vždy byl, je a bude i do budoucna na prvním místě.

Více informací na: www.ocp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Zdraví:

Út 10:09  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
20.04.2024  V Česku ani v EU jako celku nedošlo za únor 2024 k nadúmrtí Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
15.04.2024  Podmořský svět, který léčí Redakce (Bydlet.cz)
12.04.2024  Když jaro pálí aneb tipy pro alergické oči OCP (Oční centrum Praha)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688