Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  13.11.2023 10:10:41

Chystá se SEC schválit spotové ETF s bitcoinem? Jednání SEC s Grayscale může být předzvěstí

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Poté, co americká komise pro cenné papíry a burzy (SEC) prohrála před odvolacím soudem v hlavním městě USA, Washingtonu, spor se společností Grayscale, většina odborníků se domnívala, že se SEC odvolá, což by celý případ poslalo k přezkoumání celému odvolacímu soudu, nebo rovnou k Nejvyššímu soudu. Namísto odvolání však SEC zahájila jednání se společností Grayscale Investments o formě přeměny produktu Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) na spotový burzovně obchodovaný fond (ETF) s bitcoiny. Nejen, že to bylo pro trh překvapením, ale přináší to novou vlnu optimismu, že spotové ETF s bitcoiny by mohly být brzy schváleny a povoleny. Pokud se předpoklady naplní, bude to znamenat, že se otevře nová možnost běžným investorům, jak získat expozici vůči této nejstarší kryptoměně. Nehledě na skutečnost, že zvýšená poptávka by se měla propsat do rostoucí hodnoty bitcoinu (BTC).

SEC a Grayscale jednají o spotovém ETF

SEC skrze své Oddělení pro obchodování a trhy zahájila jednání s Oddělením pro financování společnosti Grayscale poté, co americký federální soud potvrdil, že původní zamítnutí žádosti společnosti Grayscale o spuštění spotového ETF ze strany SEC bylo "svévolné a kapriciózní". I když SEC zvažovala podání odvolání, nakonec se, k překvapení všech, rozhodla tak neučinit. Tím byl celý soudní proces ukončen a žádost o spotové ETF s bitcoinem se navrátila SEC k novému posouzení. Pokud by chtěla SEC žádost smést opět ze stolu, musela by ctít soudní rozhodnutí, které SEC zavazuje k tomu, aby v takovém případě zamítnutí dostatečně zdůvodnila. To by znamenalo, že by SEC musela uvést relevantní argumenty, které by však mohly být lépe a snáze napadnutelné.

Craig Salm, ředitel právního oddělení společnosti Grayscale, připustil, že mezi SEC a Grayscale stále přetrvávají rozpory v pohledu na právní ukotvení spotových ETF s bitcoiny, ale i přes tyto rozpory vyjádřil optimismus, že by v brzké době mohla SEC žádost schválit. Salm pochválil obnovenou komunikaci a předjímá, že již není otázkou, zda vůbec bude žádost schválena, ale otázkou nyní je, kdy k tomu dojde. Zároveň upozornil na pokrok dalších finančních gigantů, jako jsou BlackRock a Fidelity, v jejich žádostech o Bitcoin ETF.

SEC si za svým počínáním stojí

Předseda SEC, Gary Gensler, naopak vyzdvihl práci Oddělení pro obchodování a trhy, které se zabývá vývojem technologií a obchodních modelů a dodal, že toto oddělení bude hrát prim při posuzování žádosti společnosti Grayscale. V rozhovoru pro agenturu Bloomberg pak uvedl, že:

„Nehodlám předjímat práci zaměstnanců na těchto vícečetných podáních ETF, ale jde také o tyto společnosti. Když se společnost nebo správce aktiv snaží něco uvést na burzu, musí být tyto burzovně obchodované produkty zaregistrovány u SEC a procházejí podáním poněkud podobným vstupu na burzu jako IPO.“

Paul Grewal, vedoucí právního oddělení společnosti Coinbase, naopak v sérii příspěvků na síti X namítá, že si SEC, zastoupená Gary Genslerem, uzurpuje mnohem větší práva, než této agentuře náleží, když uvedl, že:

„Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) podala námitku proti návrhu společnosti Binance na zamítnutí žaloby. SEC opět tvrdí, že prakticky neomezená 'flexibilita zákonů o cenných papírech' jí dává úplnou pravomoc nad kryptografickými burzami. To zkresluje právní předpisy.“

Na podporu svých tvrzení přikládá odkaz na obsáhlou právní analýzu společnosti Binance, ve které jsou argumenty SEC podrobeny kritice. Zároveň je uveden komentář, v čem jsou argumenty zavádějící, popř. mylné a doplněn názor Binance, jak by daná zákonná ustanovení měly být interpretovány.

Úzký manévrovací prostor

Vzhledem k právoplatnému soudnímu rozhodnutí v kauze společnosti Grayscale a s ohledem na argumenty Binance, se SEC manévrovací prostor pro případné zamítnutí podaných žádostí o povolení spotových ETF s bitcoiny velmi zúžil. Podle analytika ETF agentury Bloomberg, Jamese Seyffarta, se otevírá schvalovací okno pro všechny čekající spotové ETF s bitcoiny. Naznačuje, že i kdyby ke schválení nedošlo tento měsíc, existuje 90% pravděpodobnost schválení spotových ETF do 10. ledna 2024. Seyffart na síti X uvedl, že:

„Příkazy k odložení vydala SEC současně pro společnosti BlackRock, Bitwise, VanEck, WisdomTree, Invesco, Fidelity & Valkyrie. Pokud chce agentura umožnit spuštění všem 12 žadatelům, jedná se o první dostupné okno od potvrzení soudního vítězství společnosti Grayscale.“

Vzhledem k tomu, že mezi 12 žádostmi o spotové ETF jsou žádosti od významných hráčů, jako jsou ARK 21Shares, BlackRock, Bitwise, VanEck, Wisdomtree, Invesco & Galaxy, Fidelity, Valkyrie, Global X, Hashdex a Franklin Templeton, kteří dle odhadů spravují aktiva ve výši 15,6 bilionu dolarů, by se SEC v případě zamítnutí těchto žádostí nejspíš vystavila sérii žalob. Počínání SEC už začíná vadit i některým politickým expertům, kteří agenturu kritizují za to, že překračuje své pravomoce.

Příliv nového kapitálu

Na druhou stranu, případné schválení všech žádostí by mohlo spustit výrazný příliv kapitálu ve výši 155 miliard dolarů, který by mohl potenciálně vyhnat cenu Bitcoinu na 330000 dolarů. K takovým závěrům došla blockchainová analytická společnost CryptoQuant. Očekává, že výše uvedení správci aktiv by mohly do podpory spotových ETF s bitcoinem celkově vložit až 1 % z objemu spravovaných aktiv. Takový objem aktuálně představuje téměř třetinu současné tržní kapitalizace BTC.

Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688