olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  11.11.2023 11:58:00

Olomouc se vymezila proti povinnému zálohování PET lahví

Olomouc se vymezila proti povinnému zálohování PET lahví

Zastupitelstvo města Olomouce nesouhlasí s povinným zálohovým systémem PET lahví. Přijalo proto na svém šestém zasedání deklaraci, kterou se připojilo k iniciativě posílit stávající systém sběru a třídění všech separovaných odpadů včetně PET lahví a nápojových plechovek.

Ministerstvo životního prostředí ČR chystá konkrétní legislativu, která tuto oblast upraví a zavede principy povinného zálohování do zákona o obalech, to se nelíbí městům a obcím napříč republikou. Municipality, které budovaly po mnoho let systémy separace odpadů, se zamýšlenou změnou dlouhodobě nesouhlasí.

„V zemích, kde bylo zálohování PET lahví zavedeno, nemají tak dokonalý systém sběru separovaného odpadu jako my. PET ze žlutých popelnic je kvalitní a čistý. Vyzýváme proto vládu, aby byl zachován stávající systém sběru separovaného odpadu a nebyl zaváděn tento povinný zálohový sběr,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Otakar Štěpán Bačák.

Devátá láhev

Stávající systém sběru vykazuje vysokou účinnost. Lidé odevzdají do žlutých kontejnerů osm z deseti použitých lahví, což je více než 42 tisíc tun v celém Česku. Ke splnění evropského cíle sběru devadesáti procent stačí výkon systému zvýšit jen o pět tisíc tun, tedy o pomyslnou devátou láhev.

Podobný postoj jako Olomouc mají i další akcionáři Servisní společnosti Odpady Olomouckého kraje, která chce v Olomouci vybudovat novou velkokapacitní automatickou dotřiďovací linku. Projekt již totiž obdržel environmentální povolení (EIA). Dokument potvrdil, že výstavba linky nemá na životní prostředí negativní vliv.

„Linka počítá s vytřiďováním PET a nápojových plechovek z komunálních odpadů s tím, že zisky z prodeje tohoto materiálu by zůstaly obcím. Jejich odklon z odpadu by mohl znamenat výpadek přes padesát miliónů korun ročně,“ řekl Lukáš Václavík, projektový manažer Servisní společnosti.

Linka zvládne i plechovky a tetrapak

Kromě svazů a sdružení měst a obcí odmítá zavedení povinného zálohování i Asociace krajů. „Zavedení povinného zálohování PET lahví by náš projekt poškodilo, stejně jako municipální odpadové hospodářství obecně. Zároveň by ale znamenalo, že strojní třídění plastů by se stalo jedinou možností, jak plasty dotřídit, protože ruční dotřiďovací linky dnes nejsou schopné zbylé plasty vytřídit do čistoty požadované pro recyklaci do nových obalů a dalších výrobků,“ vysvětlil Martin Šmída, radní Olomouckého kraje, který je zároveň předsedou spolku Odpady Olomouckého kraje.

Chystaná dotřiďovací linka ve Chválkovicích obslouží kromě Olomouce i další města a obce, které jsou do projektu zapojeny. Linka bude zpracovávat směsný komunální odpad i obsah žlutých popelnic, které by se v rámci multikomoditního sběru měly soustřeďovat kromě plastů i na kovy a tetrapakové obaly.

| Poslední úprava: 11. listopadu 2023 (so)

A.I.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688