Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  11.11.2023 17:11:30

Pád akcií Groupon, americký „Slevomat“ potřebuje peníze

roce 2008 vznikla společnost Groupon. Slevový portál po letech boomu však začal zažívat mnohem slabší léta. Znát to je na vývoji samotných firemních akciích. Letos na jaře zažily nová historická minima, když se obchodovaly i za méně než 3 USD. Oproti ceně 20 USD v primární emisi v roce 2011 tedy poměrně podstatně níže, doslova v propadlišti v porovnání, když se tehdy po vstupu na trh v euforii obchodovaly i za více než 600 USD. Předchozí měsíce nicméně indikovaly trochu optimismu, když se probojovaly i nad 16 USD.

U nás se již před 2 lety Groupon dostal více do mediálního popředí v kontextu vstupu domácích investorů do firmy. Výrazný podíl ve firmě začala budovat Pale Fire Capital, která v návaznosti dostala své zástupce do vedení. Letos v březnu se pak přímo šéfem stal jeden z partnerů Pale Fire Capital, Dušan Šenkypl. Skomírající byznys firmy měl nasměrovat zpět k růstu. Transformace firmy však zatím evidentně není u konce. Zveřejněné hospodářské výsledky, potažmo potřeba finančních prostředků poslala v pátek firemní akcie o více než třetinu níže. Uzavřely na 8,82 USD na 3měsíčních minimech.

Vedení je nicméně pozitivní. Zmiňovaný CEO Dušan Šenkypl ve zprávě pro investory mj. uvedl: „Dosáhli jsme významného pokroku na cestě k našemu cíli vytvořit efektivní strukturu nákladů. Vzhledem k tomu, že se rychlá transformace chýlí ke konci, přecházíme nyní od myšlení zaměřeného především na snižování nákladů k myšlení zaměřenému především na top produkty. Soustředíme se na realizaci projektů v oblasti produktů, inženýrství, prodeje, marketingu a řízení příjmů, od kterých očekáváme, že oživí náš trh a zajistí našemu podnikání pozici pro návrat k růstu.“

Čtvrtletní ztráta 41,3 mil. USD

V porovnání s předchozími obdobími hospodářské výsledky za 3. čtvrtletí sice ukázaly na meziročně brzdící pokles byznysu, stále však tedy příjmy nenastartovaly růst. Meziročně klesly o 12 % na 126,5 mil. USD. Rovněž i výhled pro vánoční 4. čtvrtletí zatím růst neindikuje. Příjmy mají dle firmy klesnout o 7-14 % na 127,5-137,5 mil. USD. Po 3 negativních čtvrtletích v řadě z hlediska cash flow, Groupon očekává pozitivní. 

Groupon aneb sekundární nabídka akcií

Firma nicméně ve svých propočtech evidentně počítá s celkovým přítokem zhruba 100 mil. USD. Realizuje prodej nepotřebných aktiv za 19 mil. USD, resp. další prodej podílu v platebním startupu SumUp. Pozice akcionářů má navíc doznat ředění. Tedy pokud se nezúčastní sekundární nabídky akcií. Groupon totiž oznámil prodej nových akcií za 80 mil. USD. Navíc rovnou stanovil upisovací cenu 11,30 USD, z čehož plyne, že vydat hodlá přes 7 mil. nových akcií. Nárok zúčastnit se úpisu budu mít akcionáři vlastnící firemní akcie k pondělku 20. listopadu.

Pale Fire Capital již nyní největší akcionář

Zmiňovaná Pale Fire Capital by v Grouponu měla nejspíše nadále ovládat asi 22% podíl, resp. dle posledních oficiálních regulatorních dat držela přes 6,7 mil. akcií. Ze své pozice vlastně ovládajícího akcionáře deklarovala, že se hodlá úpisu zúčastnit. Navíc je připravena koupit ty nové akcie, o které by ostatní akcionáři neprojevili zájem. Otázkou právě bude chuť ostatních akcionářů zúčastnit se úpisu v kontextu v současnosti nižší tržní ceny akcií.

Ze současného pohledu tedy Pale Fire Capital riskuje ještě větší potencionální utopení své dosud ztrátové investice. Dle dřívějších informací akcie Groupon firma nakupovala v průměru okolo 20 USD, prodělává nyní zkrátka zhruba polovinu. Podíl Pale Fire Capital lze aktuálně ocenit na 59,2 mil. USD, tedy v aktuálním přepočtu 1,36 mld. . Celou firmu Groupon trh oceňuje na necelých 276 mil. USD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688