Michal Petrák (Comgate)
Okénko pro podnikatele  |  10.11.2023 14:53:58

E-shopům se daří lépe než loni, ukazuje průzkum Comgate

Bezmála tři čtvrtiny obchodníků v e-commerce hlásí stejné nebo lepší tržby v porovnání s minulým rokem. Vyplývá to z předvánočního průzkumu společnosti Comgate, do kterého se zapojilo přibližně 500 podnikatelů, kteří využívají platební bránu. 

Lepší současná situace i více optimismu směrem k vánoční sezóně a nadcházejícímu roku 2024 – to hlásí e-shopaři v tradičním předvánočním průzkumu Comgate. Na otázku týkající se ekonomického srovnání letošního a loňského roku odpovědělo 45,7 % respondentů, že má stejné tržby, 28,6 % obchodníků eviduje vyšší než dvacetiprocentní nárůst. Pouze něco přes 25 % e-shopařů zaznamenalo významnější propad.

 

 

Pokud jde o výhled na vánoční sezónu, přibližně 73 % obchodníků věří, že bude mít stejný nebo lepší průběh v porovnání s rokem 2022. Ještě optimističtější vyhlídky si e-shopaři drží pro rok 2024. Více než polovina jich očekává obdobné tržby jako letos, 25,2 % respondentů odhaduje, že jejich tržby vzrostou o více než 20 % v meziročním srovnání, jen 8,3 % obchodníků předpovídá významný pokles.




 Z odpovědí týkajících se vývoje letošního roku se zdá, že trh už neprochází takovými turbulencemi jako v době divokého zvyšování cen energií a nájmů. Inflace obchodníky zasahuje, ovšem více než polovina z těch, kteří se do průzkumu zapojili, k opatřením vyplývajícím z ekonomické situace sahat nemusela. Ostatní nejčastěji snižovali skladové zásoby nebo náklady na zaměstnance. Zajímavý je také pohled na rozmanitost odpovědí, které se skrývají v kolonce „ostatní“ – někteří obchodníci se v reakci na ekonomickou situaci více zaměřili na zahraniční trh, jiní zase upravovali strukturu sortimentu. Úsměvné je, že skupina e-shopařů, kteří snižovali výdaje na marketing, je téměř stejně početná jako množina těch, kteří naopak do marketingu investovali více (kolem 1,5 %).

Kromě ekonomických ukazatelů se předvánoční průzkum Comgate mezi podnikateli s platební bránou zabývá také některými aktuálními tématy – a tak se ukazuje například to, že necelých 45 % e-shopů využívá umělou inteligenci, nejčastěji na úkoly týkající se copywritingu, méně v oblasti produktové grafiky nebo zákaznické podpory


V roce 2023 česká e-commerce zaznamenala nástup velkých online tržišť jako německý Kaufland nebo polské Allegro. Více než třetina místních e-shopařů vnímá tyto giganty jako konkurenci pro své vlastní podnikání, přibližně 14 % respondentů v jejich přítomnosti spatřuje příležitost. 

Celkově jsou výstupy z průzkumu spíše pozitivní – po loňském šoku se trh poněkud stabilizoval, případně se podnikatelé složitějšímu období přizpůsobili. „Je vidět, že část obchodníků zareagovala na nepříznivou ekonomickou situaci dobře, zefektivnili svůj provoz. Proto dokáží lépe fungovat i v době, která je kvůli inflaci stále ještě daleko od ideálu,“ myslí si ředitel Comgate Jakub Ouhrabka. „Ačkoli se stále probírá, že česká e-commerce klesá, u samotných obchodníků převažuje optimismus“


Michal Petrák

Michal Petrák je v Comgate od roku 2022 vedoucím komunikace a PR. Vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. V minulosti působil jako sportovní novinář a manažer PR a komunikace fotbalového klubu.




Comgate

Comgate je ryze česká společnost s dvacetiletou tradicí, která poskytuje platební brány a platební terminály. Ceny prezentuje veřejně v přehledných a jednoduchých tarifech bez hvězdiček. Její služby využívá více než 15 tisíc klientů.

Více informací na https://www.comgate.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688