Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.11.2023 17:20:00

Predikce Goldman Sachs a současný fundament trhu

Goldman Sachs se toho nebojí a na rozdíl od konsenzu predikuje brzké cyklické posílení americké ekonomiky (viz i předchozí články). Zrovna tak jdou ekonomové této banky proti proudu s predikcemi vývoje výnosů dluhopisů. Jenže směrem, který může být s ohledem na očekávaný vývoj produktu překvapivý. A co by to implikovalo pro akcie?

Podle následujícího grafu je v cenách futures nyní zabudována stagnace výnosů desetiletých vládních dluhopisů na úrovni 4,7 %. Na první pohled by se mohlo zdát, že pokud v GS čekají relativně silný cyklický růst, mohli by tam také počítat s vyššími výnosy dluhopisů. Graf ale ukazuje opak – podle ekonomů této banky by se výnosy měly do konce roku dostat na 4,3 % a pak stagnovat:

ddd
Zdroj: X

GS predikuje v příštím roce růst u 2 %. Pokud by se inflace měla pohybovat směrem k 2 % (samozřejmě seshora), nominální růst by byl někde nad 4 %. A predikce GS tak sedí i na historické zjednodušení, podle kterého mohou být výnosy zhruba na úrovni nominálního růstu (nevím ale, zda tam skutečně takto uvažují). Co na to vše akcie?

Jednoduchá fundamentální úvaha by mohla vypadat následovně: S výnosy na 4,3 % a rizikovou prémií trhu na 5,5 % (historický standard) jsme s požadovanou návratností zhruba na 10 %. Pokud by měly zisky akcií a dividendy dlouhodobě růst o 6 % (historický průměr), je rozdíl mezi požadovanou návratností a tempem růstu 4 %. A takový by měl být férový dividendový výnos. Nyní je přitom výnos indexu SPX 500 na 1,7 %. Takže na uvedená čísla akcie určitě naceněny nejsou - trh počítá s mnohem nižším poměrem výnosů (respektive celé požadované návratnosti) k růstu zisků.

Jinak řečeno, trhy nyní počítají s tím, že rozdíl mezi požadovanou návratností a růstem bude necelá 2 %. A je zřejmé, že jestli budou výnosy dluhopisů na 4,7 %, nebo na 4,3 % není z tohoto pohledu zase takový rozdíl. Hraje se o větší čísla v oblasti růstu a rizikové prémie. Pokud by například byly prémie místo 5,5 % kolem 3 % (jak ukazuje analýza GS, kterou jsem tu před časem ukazoval), dostaneme se tím dokonce mírně pod současný dividendový výnos. Nebo může být prémie blíž historickém standardu, ale směrem nahoru se od něj výrazněji odchyluje očekávaný růst (nebo něco mezi).

Pointa jednoduchá – trh má nyní tak vysoké valuace, že rozdíly ve výnosech dluhopisů v řádů desetin procentního bodu jsou vedlejší. Hraje se tu o celé procentní body na straně rizikových prémií a růstu (s tím, že růst výnosy jsou propojeny – viz komentář ke grafu).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688