Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  09.11.2023 11:40:41

Mohou spotové ETF ohrozit budoucnost bitcoinu?

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Závěr tohoto roku se nese ve znamení očekávání, kdy a jestli vůbec americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) schválí žádosti o povolení zřídit spotové bitcoinové ETF (Exchange Traded Funds). Zatím co institucionální investoři na tuto možnost netrpělivě čekají, zastánci tradičního významu kryptoměn mají z takového kroku obavy. Obávají se, že institucionální hodlování by mohlo úplně změnit podstatu bitcoinu a z nástroje finanční svobody udělat čistě institucionální aktivum.

Může institucionální zájem ohrozit bitcoin?

Před takovým scénářem varuje Artur Hayes, bývalý generální ředitel společnosti BitMEX. Artur Hayes se v podcastu On The Margin vyjádřil k očekávanému schválení spotových ETF na bitcoiny. Obává se, že kdyby se společnosti jako BlackRock či Fidelity rozhodly pro hromadný nákup volně obíhajících bitcoinů (BTC) do svých rezerv ke krytí nabízených produktů, mohl by takový krok udělat z dříve decentralizované kryptoměny kryptoměnu pod úzkou kontrolou několika málo institucí. I když se zatím jedná jen o Hayesovu spekulaci, tak je k zamyšlení a zároveň poukazuje na možný budoucí problém, který v této souvislosti může nastat.

Jádro obav spočívá v tom, jak by tito institucionální giganti mohli potenciálně ovládat BTC a změnit tak jeho základní způsob využití, kterým je decentralizace a anonymita. Bitcoin představuje od úplně prvního okamžiku alternativu ke světu tradičních financí (TradFi), když si svou reputaci vybudoval na decentralizovanosti a neovlivnitelnosti. Bitcoin dnes je finančním systémem, který funguje bez jakékoli centralizované autority a je tak úplným protipólem světu TradFi, ve kterém je vše centralizované a podřízené maximalizaci zisku.

Nastupující institucionální zájem, by mohl být dvousečnou zbraní

Finanční giganti jako BlackRock, Fidelity a jiní by v rámci optimalizace nákladů na pořízení BTC mohli zřídit své těžební farmy na těžbu ETF, což by znamenalo, že by dokázali sledovat veškeré transakce s takovým aktivem. Investoři se navíc budou muset připravit nato, že povolení produktů nabízejících spotové ETF na bitcoin ze strany SEC bude podléhat detailní kontrolní činnosti. Kdokoliv tak, kdo bude do takového produktu investovat, již zdaleka nebude anonymní. A co víc, státní instituce budou moci skrze tyto finanční společnosti kontrolovat zdánlivě decentralizovaný trh.

Druhá nástraha, podle Hayese, tkví v tom, že hromadění BTC ve spotových ETF fondech, může z hodnotného oběživa udělat stagnující aktivum. Obě varianty by tak byly v příkrém rozporu s tím, co pro většinu investorů BTC představuje, tedy decentralizovanou a anonymní kryptoměnu. Hayes k tomu v podcastu dodal, že:

„Ve skutečnosti v případě ETF fondů bitcoin nemůžete používat, protože to je finanční aktivum a není to samotný bitcoin.“

Hayesův argument se opírá o názor, že hlavní síla BTC spočívá v jeho decentralizované povaze, která umožňuje finanční inkluzivitu a svobodu této kryptoměně. Pokud by se tak spotové ETF na bitcoin příliš rozrostly, mohly by, dle Hayese, BTC potenciálně i "zabít".

Institucionální kapitál motorem býčí jízdy

Na druhou stranu rostoucí institucionální zájem nesporně přináší býčí náladu na kryptografický trh. Generální ředitelka společnosti DEX SynFuture, Rachel Lin, odhaduje, že tento institucionální zájem by jen do konce listopadu mohl dopomoct k růstu BTC až k úrovni 50000 dolarů. Lin k tomu dodává:

„Minulý týden BTC upevnil říjnovou pověst jako 'Uptober', neboť zaznamenal téměř 29% růst hodnoty. Ještě zajímavější je, že když se podíváme na historické údaje, tak listopad bývá lepší než říjen, s průměrným výnosem větším než 35 %. Pokud by tedy letošní listopad přinesl podobné výnosy, mohl by BTC dosáhnout hodnoty kolem 47000 USD.“

Graf ceny bitcoinu (upraveno autorem) | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/mena/Bitcoin

Že se na trh s bitcoinem vrátila býčí nálada, potvrzují i údaje o opcích. Uzavírají se velké sázky v očekávání, že BTC v blízké budoucnosti dosáhne vyšších hodnot. K 6. listopadu 2023 jsou na prvních dvou místech opce s největším otevřeným zájmem na prosincových hodnotách 40000 a 45000 dolarů. Dokonce přes 5000 BTC je v rámci opce připraveno k prodeji v případě, že hodnota bitcoinu v prosinci dosáhne 50000 dolarů. Tzn., že investoři věří tomu, že bitcoin do konce roku ještě výrazně posílí. Trh tak odráží širší optimismus ohledně růstového potenciálu bitcoinu, který je navíc podporován zájmem institucí.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688