Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.11.2023 08:20:00

ČEZ zvyšuje celoroční výhled pro EBITDA. Zisk meziročně srazila daň z neočekávaných zisků

Skupina ČEZ zakončila třetí čtvrtletí roku s očištěným ziskem 9 mld. , který při meziročním poklesu o 52 procent předstihl tržní odhady na úrovni 7,9 mld. (konsensus Bloomberg). Zisk na úrovni EBITDA 32,6 mld. je meziročně vyšší o 8,7 % a nad kons. 28,07 mld. . ČEZ po třetím čtvrtletí zvyšuje celoroční výhled pro EBITDA do pásma 115 - 120 mld. , dosud to bylo 105 - 115 mld. . Výhledu pro očištěný zisk ponechává na úrovni 33 -37 mld. .

Za první tři čtvrtletí roku 2023 dosáhl provozní zisk před odpisy (EBITDA) úrovně 95 mld. , meziročně o 6 % více. „Meziroční srovnání je ovlivněno extrémním růstem tržních cen komodit po loňské vojenské invazi Ruska na Ukrajinu a následně zavedenými odvody z nadměrných tržeb z výroby,“ uvedl ČEZ.

Čistý zisk za I.- III. čtvrtletí dosáhl 29,8 mld. , meziročně o 22,5 mld. méně. „Pokles byl způsoben nově zavedenou daní z neočekávaných zisků ve výši 60 procent, která zatížila letošní náklady částkou 21 mld. ,“ uvedl ČEZ.

Skupina ČEZ navyšuje výhled hospodaření na celý rok 2023 na úrovni EBITDA 115 až 120 mld. a potvrzuje výhled čistého očištěného zisku ve výši 33 až 37 mld. . ČEZ zároveň uvedl, že letos na dividendách, daních z příjmů a odvodech z nadměrných tržeb z výroby odvede českému státu 118 až 125 mld. , tedy o více než 5 mld. navíc oproti indikaci společnosti z 11. srpna.

Výsledky hospodaření za první tři čtvrtletí reflektují postupnou stabilizaci na energetických trzích. Po schválení rekordní dividendy 145 na akcii a s ohledem na mimořádná zdanění tržeb a zisků energetických firem předpokládáme, že Skupina ČEZ letos na dividendách, daních ze zisků a na odvodech z nadměrných tržeb výroby odvede českému státu 118 až 125 mld. ,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. „Budoucnost české energetiky bude založena na obnovitelných zdrojích a bezpečné jaderné energetice. Proto jsem rád, že ČEZ obdržel ve stanoveném termínu závazné nabídky na výstavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech od všech tří kvalifikovaných uchazečů, tj. od francouzské společnosti EdF, jihokorejské KHNP i od americko-kanadské Westinghouse,“ dodal.

Provozní výnosy za I.-III. čtvrtletí dosáhly hodnoty 246,5 mld. , meziročně o 35,4 mld. více. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl 95 mld. , meziročně o 5,7 mld. více. Meziroční srovnání je ovlivněno extrémními výkyvy cen komodit zejména v loňském roce a následně zavedenými odvody z nadměrných tržeb výroby. Segment VÝROBA jako celek poklesl o 0,2 mld. . EBITDA z výrobní činnosti vzrostla o 6,7 mld. , přičemž růst v důsledku růstu realizačních cen vyrobené elektřiny byl významně eliminován odvody z nadměrných tržeb z výroby. Příspěvek sub-segmentu Trading naopak meziročně klesl o 6,9 mld. zejména s ohledem na rekordní zisk z obchodování s komoditami v roce 2022. Růst cen komodit přispěl zásadně k růstu EBITDA segmentu TĚŽBA o 3,9 mld. , přestože objem těžby klesl o téměř 2 mil. tun.

Výsledky hospodaření za I. – III. čtvrtletí reflektují extrémní výkyvy tržních cen komodit a mimořádná zdanění zavedená v roce 2022. Náklady na odvody z nadměrných tržeb z výroby dosáhly 8,7 mld. a daň z neočekávaných zisků činila 21 mld. . Za celý rok 2023 očekáváme odvody z těchto mimořádných opatření ve výši 37 až 45 mld. ,“ řekl člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák a dodal: „Přestože se trhy relativně zklidnily, zůstáváme obezřetní a udržujeme disponibilní likvidní prostředky na co nejvyšší úrovni.“

Výkyvy tržních cen komodit zejména v loňském roce a sezónní faktory významně ovlivnily také hospodaření segmentu PRODEJ. Společnost ČEZ Prodej, která dodává elektřinu a plyn koncovým zákazníkům, především domácnostem, dosáhla za tři čtvrtletí meziročního růstu EBITDA na úrovni 1,1 mld. , a to dle ČEZ jen díky specifickému výnosu ve výši 1,2 mld. ze soudních sporů se Správou železnic ohledně dodávek elektřiny v roce 2010 a 2011. Společnosti dodávající komodity a energetické služby zákazníkům B2B segmentu vygenerovaly meziročně o 2,9 mld. vyšší EBITDA, a to zejména díky výkupům elektřiny od OZE výrobců za fixní smluvní ceny, vyššímu prodeji energetických služeb a sezónním faktorům.

Výroba elektřiny z jaderných a obnovitelných zdrojů meziročně zůstala na stejné výši 25 TWh. Vlivem příznivých klimatických podmínek o 7 % vzrostla výroba v obnovitelných zdrojích, výroba v jaderných zdrojích naopak poklesla o 1 % v důsledku delších plánovaných odstávek obou elektráren. Investice a opatření, provedené během odstávek, přispějí k efektivní výrobě většího množství bezemisní energie.

Výroba z emisních uhelných a paroplynových zdrojů klesla o 18 % na 12 TWh v důsledku nižšího nasazení zdrojů s ohledem na pokles tržních cen elektřiny a vývoj cen emisních povolenek a zemního plynu. Skupina ČEZ naplňuje svoji strategii „Čistá Energie Zítřka“ v oblasti dekarbonizačních veřejných závazků. Podíl výroby z uhlí dosáhl již jen 28,2 % celkové výroby Skupiny ČEZ. Ještě na počátku devadesátých let byl tento podíl na úrovni 80 %.

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce meziročně klesla o 4 % na 24,8 TWh. Spotřeba u velkých podniků klesla o 3 %, spotřeba domácností klesla o 5 % a spotřeba malých podniků byla nižší o 6 %. Důvodem poklesu je omezení spotřeby zákazníků v důsledku vysokých cen komodit a klimatické podmínky.

Skupina ČEZ v letošním roce vynaložila na investice do dlouhodobého majetku téměř 28 mld. , meziročně o 6,5 mld. více. "Nejvíce prostředků, více než 13 mld. , bylo investováno v rámci segmentu Výroba a segmentu Distribuce – téměř 12 mld. ," uvedla firma.

 

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688