Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  09.11.2023 06:18:52

Proč evropské i americké výnosy klesají? A donutí to Fed zvýšit sazby?

Proč evropské i americké výnosy klesají? A donutí to Fed zvýšit sazby?

Jan Berka
06:18 9. listopadu 2023
December 2019 FOMC Press Conference: _D4A8199 flickr photo by Federalreserve shared with no copyright restrictions using Creative Commons Public Domain Mark (PDM)

Tento týden v zahraničním makro kalendáři příliš věcí nemáme. Jsou tu však aukce amerických dluhopisů, a to především na dlouhém konci výnosové křivky. Máme tedy ideální možnost prověřit, zda trh reaguje na emisní činnost či zda hraje větší roli makro vývoj (nejen) v americké ekonomice.

Předevčírem proběhla aukce tříletého dluhopisu, která dopadla celkem dobře. Bez tailu, silnější poptávka měřená vyšším bid-to-cover, který byl však stále pod šestiměsíčním průměrem, nižší podíl domácí poptávky, avšak výrazně vyšší podíl té zahraniční.

Ještě sledovanější byla včerejší aukce desetiletého bondu. Ta dopadla o něco hůře, ale žádná tragédie. Tail 0,8 bodu, šlo o celkem devátou aukci, kdy byla poptávka v předuakci silnější. Bid-to-cover nejnižší od června, pokles domácí poptávky, ale, stejně jako u 3Y, nárůst zahraniční.

Zajímavé je srovnání aukce 10Y US bondu s aukcí německého bundu o stejné splatnosti, která se odehrála rovněž včera. Průměrný výnos 2,64 % bez tailu a silná poptávka na úrovni 2,5 bid-co-cover. Rozdíl v poptávce oproti americkému trhu můžeme hledat v makru. Americká ekonomika je stále v relativně dobré kondici, zatímco u evropské, s důrazem na německou, se již bavíme o možné recesi. Stejně tak v Evropě pozorujeme menší dostupnost kolaterálu, o čemž nejlépe svědčí asset swap spread. Desetiletý eurový swap je nad 3 %, zatímco u německého bundu se výnos pohybuje kolem 2,6 %.

Při pohledu na evropské i americké výnosy v posledních dnech vidíme jejich pokles. Výnos 10Y US instrumentu se po prolomení hranice 5 % posunul níže o zhruba 50 bodů. Nešlo přitom pouze o pohybu nominálu, klesly rovněž i reálné tržní sazby, u sledovaného tenoru o necelých 40 bodů. Americká ekonomika vykazuje náznaky zpomalování, přispěl rovněž i pokles cen ropy a představa o dosažení vrcholu sazeb v cyklu. Aktuální pokles tržních sazeb je spjat s opětovnou spekulací o snižování úroků v příštím roce. Trh jak u evropských, tak i amerických očekává pokles o zhruba procentní bod. Z ECB i Fedu nadále zní, že debaty o snížení sazeb jsou v tuto chvíli předčasné.

Pokles výnosů se projevuje i v opětovném uvolnění podmínek financování. Podmínka Fedu o udržitelnosti utažení prostřednictvím nárůstu výnosů na dlouhém konci křivky tak byla narušena. I přesto to však neznamená, že by měl měnový výbor sáhnout po zvýšení úroků na prosincovém zasedání. Tento krok zůstává ve hře, nemělo by na něj však dojít, pokud bude americká ekonomika vykazovat další náznaky zpomalování, s důrazem na uvolnění trhu práce a pokračující dezinflaci. Rozhodovací prvkem na posledním letošním zasedání Fedu budou nejen data, ale i aktualizovaná prognóza.

Aukční trilogii aktuálního týdne dnes završí emise třicetiletého dluhopisu. Z posledních měsíců pak víme, že by potenciální dopad mohla mít i „béčková“ data z trhu práce, konkr. dnes zveřejněná změna počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Výnos desetiletého německého dluhopisu klesl pod 2,65 %, u amerického jsme dnes ráno pod 4,5 %. Dolar oslabil zpět nad 1,0700 za euro. Měnám regionu včera spolu s oslabením dolaru pomohlo rozhodnutí polské centrální banky o stabilitě sazeb. Trh přitom očekával snížení o čtvrt procentního bodu.

Závěrem můžeme konstatovat, že minulý týden zveřejněný emisní plán amerického ministerstva financí měl určitý dopad na dluhopisové trhy. Byl však mnohem menší, než když ministerstvo poprvé oznámilo nad očekávání větší emisi na dlouhém konci křivky. V tuto chvíli bude mít na tržní sazby mnohem větší dopad výhled sazeb spojený s příchozími makro daty. Čím horší ekonomický výhled a rychleji klesající inflace, tím silnější poptávka po bondech.

Zdroj: Bloomberg, Reuters, X, LiveSquawk, Breaking Market News

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Sazby

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688