Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  07.11.2023 14:32:48

Spotové bitcoinové ETF otevírají brány institucionálnímu kapitálu

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Poslední týdny se hojně mluví o žádostech na nové investiční produkty, tzv. spotové bitcoinové ETF (Exchange Traded Fund), které jsou podány u Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). SEC má na projednání a případné schválení či zamítnutí takové žádosti 6měsíční lhůtu. Vzhledem k datům podání jednotlivých žádostí je zřejmé, že konec procesních lhůt vyjde na 1. čtvrtletí 2024. I když si leckteří investoři mysleli, že by SEC nemusela využít celou lhůtu na vydání rozhodnutí, opak bude nejspíš realitou. Nedávné odložení rozhodnutí o žádostech na produkty nabízející spotové ETF na bitcoiny na rok 2024 navazuje na dobře známou taktiku SEC z minulých let. Zkušenými účastníky kryptografického trhu krok SEC neotřásl a ti ostatní se z takového regulačního váhání rychle otřepou. Odborníci z odvětví považují odklad za strategický krok SEC, který má této instituci dát víc času, než se vyjasní potenciální regulační otázky.

Význam případného schválení spotových ETF na bitcoin

Spotové ETF zřejmě otevřou brány institucionálnímu kapitálu dokořán. Tento investiční kapitál se zatím drží zpátky a vyčkává ať již na vhodné produkty, nebo větší stabilitu trhu. Schválení investičních produktů se spotovými ETF na bitcoiny by přineslo celému segmentu legitimitu, na kterou již tak dlouho čeká.

Schválení spotových bitcoinových ETF může podnítit institucionální investice a zahájit transformační éru kryptoměn. Takový produkt by do značné míry přinesl požadovanou regulaci a nabízel by investiční nástroj známý ze světa tradičních financí (TradFi). Navíc by pomohl zmírnit obavy z nedostatečné likvidity a případné úschovy. O rostoucím institucionálním zájmu nejvíc vypovídá snaha finančních gigantů jako BlackRock a Fidelity o schválení spotového ETF na bitcoin. Je to důkaz toho, že svět TradFi začíná být připraven široce přijmout bitcoin a integrovat jej mezi investiční produkty.

Rostoucí zájem institucí má také významné důsledky pro vnímání a potvrzení kryptoměn ve světě TradFi. Zájem o bitcoin, potažmo kryptoměny od zavedených finančních institucí přináší celému kryptografickému trhu tolik potřebnou důvěryhodnost a možná do budoucna i větší stabilitu. Nehledě na skutečnost, že taková podpora může ovlivnit širší finanční komunitu a v případě schválení spotových ETF produktů regulačními orgány způsobit menší revoluci ve světě kryptoinvestic.

Chuť investorů vlastnit bitcoin skrze ETF (upraveno autorem) | zdroj: Statista https://cdn.statcdn.com/Statistic/915000/915513-blank-754.png

Zvýšená poptávka ze strany institucí může ovlivnit cenu BTC

Renomovaná agentura Bloomberg naznačuje, že růstový potenciál trhu se spotovými bitcoinovými ETF je skutečně velký. Odhadují, že by mohl dosáhnout 100 miliard dolarů, což by při aktuální hodnotě bitcoinového trhu kolem 680 miliard dolarů (678,640 miliard dolarů; 3.11.2023 v 17:00 h SEČ) byl zhruba 14 až 15% podíl. Tak výrazný podíl by se mohl pozitivně propsat do hodnoty bitcoinu. Zároveň lze předpokládat, že růst hodnoty bitcoinu by se patrně přenesl také na ostatní kryptoměny, což by mohlo akcelerovat býčí náladu celého trhu. Alespoň tak tomu v krátké historii kryptoměn doteď bývalo.

Zlomový okamžik ve vývoji kryptoměn vidí agentura Bloomberg v rozhodnutí společnosti BlackRock podat žádost o povolení nabízet spotové ETF na bitcoin. Analytik agentury Bloomberg, Eric Balchunas, k tomuto kroku doslova uvedl:

„Když společnost BlackRock podala žádost o spotové ETF na bitcoin, začala úplně jiná hra. Faktem je, že společnost BlackRock si obecně ráda bere do boje na nože pistoli. Je to firma, která nerada prohrává, která ví, co dělá, a určitě v bitcoinu něco vidí.“

Širší přijetí kryptoměn by mohlo být katalyzátorem inovací a růstu v tomto odvětví. Když kryptoměny získají legitimitu, přilákají nový kapitál, který bude v návaznosti podporovat nové projekty, platformy a aplikace. Spekulovaný přesun likvidity z futures na spotové bitcoinové ETF by navíc mohl vést ke změně konfigurace dynamiky trhu, což by potenciálně mohlo posílit stabilitu bitcoinu a omezit aktuální velkou volatilitu. Institucionální investoři se spíše věnují méně spekulativním, dlouhodobým investičním strategiím a jejich účast na trhu by tak mohla mít stabilizační vliv.

Největší ETF na světě | zdroj: Statista https://www.statista.com/statistics/1181252/largest-etfs-market-cap-global/

Schválení bitcoinového ETF by tak mohlo mít zásadní dopad na cenu bitcoinu. A to především díky přílivu institucionálního kapitálu, který by to přineslo. Podle historie víme, že schválení ETF v jiných třídách aktiv často zvýšilo ceny těchto aktiv. Například na trhu se zlatem došlo po schválení prvního ETF na zlato k výraznému posílení ceny. Podobně by spotové ETF na bitcoiny mohlo odblokovat vlnu likvidity, která by bitcoin vyhnala na nová cenová maxima. A co víc, tyto hodnoty by bitcoin mohl už dlouhodobě udržet. Pomohla by mu k tomu zvýšená legitimita a silnější a diverzifikovanější investorská základna, kterou by spotové ETF na bitcoiny spoluvytvářelo.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688