OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  06.11.2023 17:00:00

Jak vnímají Rakušané aktuálně témata bezpečnosti a zdravotní péče?

V městských oblastech je podíl obyvatel spokojených se zdravotní infrastrukturou vyšší než na venkově; pokud jde však o vnímání bezpečnosti, je tomu naopak. Celkově lze říci, že velká většina Rakušanů vyjadřuje spokojenost v obou oblastech, i když pozitivní pocit ze zdravotní infrastruktury poněkud poklesl.

Většina Rakušanů je spokojena s kvalitou života v místě svého bydliště: 51 % "spíše", 36 % dokonce "velmi". "Vůbec" nebo "spíše vůbec" není spokojeno 9 %, resp. 3 %. Takové jsou výsledky studie rakouského výzkumného Gallup-Institutu. Ve dnech 5. až 10. července 2023 bylo za tímto účelem dotázáno 1000 osob, reprezentativních pro internetově aktivní rakouskou populaci ve věku 16 let a více; maximální rozpětí odchylky výsledků činily +/-3,2procentního bodu.

Mimo jiné byli respondenti dotazováni na vzhled a skladbu veřejných prostranství, zeleně, nákupních zařízení nebo dostupnost veřejné dopravy, přičemž odpovědi se ovšem v detailech lišily v závislosti na oblasti. „Rozdíl mezi městskými a venkovskými oblastmi je největší, pokud jde o veřejnou dopravu,“ poznamenávají závěry zprávy z výzkumu Gallup. Na venkově bylo s touto službou velmi nebo do jisté míry spokojeno 51 % lidí, mezi obyvateli městských sídel 83 %. Rozdělení na městské a venkovské oblasti se řídí typologií "město-venkov" spolkového statistického úřadu Statistik Austria.

Silný pocit bezpečí mají Rakušané nejen doma

Na druhou stranu je podle Gallupu vnímání bezpečí vyšší na venkově než ve městech: ve Vídni je nejméně výrazný pozitivní pocit. V parcích se cítí nejistě 32 % obyvatel hlavního města, ve veřejné dopravě 25 %, na ulicích a veřejných místech 22 %. Celkově se však na území své země podle studie Gallupu většina obyvatel Rakouska cítí tak, že žije na bezpečném místě. Ve vlastních domovech se cítí bezpečně 95 %, ve veřejných budovách 90 %, na veřejných ulicích, cestách a náměstích 87 % oslovených. Veřejně přístupné parky a zelené plochy vnímá jako bezpečné 81 %, veřejnou dopravu 77 % populace Rakouska.

„Ve velkých aglomeracích, jako je Vídeň, je bezpečnost ve veřejném prostoru nejnaléhavější starostí pro zvýšení kvality života,“ komentuje výsledky průzkumu vedoucí institutu Andrea Fronaschütz. „Naopak ve venkovských oblastech je kladen důraz na rozšíření veřejných spojů, aby se usnadnilo dojíždění do práce a přístup k důležitým službám, jako je například zdravotní péče.“

Sedm z deseti lidí je spokojeno se zdravotnickou infrastrukturou

Spokojenost se zdravotnickou infrastrukturou se v posledních dvou letech poněkud snížila, upozorňuje na základě výsledků studie ústav Gallup. Zatímco v září 2021 ještě 79 % respondentů uvedlo, že jsou se zdravotnickou infrastrukturou velmi nebo spíše spokojeni, a jen 20 % bylo velmi nebo do jisté míry nespokojeno, v současné době je spokojeno 70 % respondentů a 28 % je nespokojeno.

Celkově jsou také velké rozdíly ve spokojenosti s infrastrukturou mezi městskými a venkovskými oblastmi. Městské regiony dosahují lepších výsledků v oblasti nakupování, kultury, zábavy a nočního života, pracovních a vzdělávacích příležitostí a také zdravotní péče, zatímco venkovské regiony dosahují lepších výsledků v oblasti disponibility cenově dostupných obytných prostor.

„Navzdory horší nabídce ve vybavenosti a zásobování je spokojenost s kvalitou života ve venkovských oblastech vyšší než v těch městských,“ říká zástupkyně Gallup Fronaschütz. „Kromě blízkosti přírody zde pravděpodobně hraje roli i pocit bezpečí a dostupnost cenově únosného bydlení.“

Souhrn výsledků průzkumu si lze stáhnout z webových stránek společnosti Gallup ZDE.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688