Okénko BIG EXPERT  |  06.11.2023 13:47:23

Alarmující propad průmyslu versus vzestup zahraničního obchodu: Co to znamená pro českou ekonomiku?

Dnes byla Českým statistickým úřadem zveřejněna nová data o české ekonomice, která přinášejí smíšené zprávy. Nejzávažnějším zjištěním je pokles průmyslu o 5 %, což vyvolává obavy. Dalším znepokojivým faktorem je pokles vydání stavebních povolení o 10,2 % oproti minulému roku. Na druhé straně, oblast zahraničního obchodu přináší naději s přebytkem téměř 13 miliard Kč.

Osobně mě znepokojuje pokles průmyslu, který není izolovaným jevem, ale trendem tohoto roku, s celkovým poklesem o 0,3 %. To poukazuje na slabost naší ekonomiky. Zásadním ukazatelem je také meziroční pokles nových zakázek o 5,2 %. Statistiky naznačují, že hlavním problémem je domácí poptávka, s poklesem zahraničních objednávek o 1,5 % a domácích o 12,2 %. To ukazuje na horší ekonomickou situaci v naší zemi ve srovnání s okolními státy. Očekávám, že jakmile se zahraniční ekonomiky zotaví, pomůže to i našemu průmyslu.

Optimistický pohled by naznačoval, že bychom mohli dosáhnout nulového růstu průmyslu na konci roku, ale realisticky očekáváme mírný celoroční pokles.

Stavebnictví: Naděje na horizontu?

V oblasti stavebnictví je vidět pozitivní signál, s meziročním růstem stavební produkce o 1,7 %. Nicméně, výhled na příští rok není tak optimistický vzhledem k poklesu nových stavebních povolení o 10,2 %. Trh nemovitostí se zdá být stabilizovaný, s meziročním nárůstem zahájených staveb o 24,6 %, ale poklesem dokončených bytů o 25,9 %. To naznačuje, že developerům se vyplácí čekat na lepší tržní podmínky. Podle těchto dat to vypadá, že je trh nemovitostí na dně.

Zahraniční obchod jako zdroj optimismu

V zahraničním obchodě jsme dosáhli přebytku obchodní bilance ve výši 12,8 miliard Kč, což je velmi významné zlepšení oproti předchozímu roku. Meziroční pokles vývozu o 10,2 % a dovozu o 16,0 % je způsoben spíše poklesem cen ropy a menším objemem dovezeného zboží než zvýšením domácí produkce. Očekává se, že dovoz se v budoucnu zvýší. Efekt nižšího množství dovezené ropy a plynu zase vyskočí, abychom se dostali na průměr.

Reakce trhů a centrální banky

Trhy reagovaly na tato makroekonomická data mírným oslabením koruny, které bylo brzy následováno návratem k původním hodnotám, což naznačuje uklidnění díky pozitivním zprávám z oblasti zahraničního obchodu. Varování před měnovou krizí, které nedávno zveřejnila Nomura, se ve stínu dnešních dat zdají být dost nepřesná.

Z hlediska centrální banky by mohly být nedávné události v průmyslu argumentem pro snížení úrokových sazeb. Ekonomika se evidentně dusí. Sazby by mohly být sníženy o 25 bodů, což je v souladu s postupným přístupem České národní banky. Přestože někteří navrhují větší snížení, realistický pohled naznačuje opatrnější přístup.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group

Mobil: + 420 776 888 228; E-mail: vladimir.pikora@comfortfinancegroup.com

Ing. Vladimír Pikora, Ph.D.

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista

Vystudoval VŠE, kde získal doktorát. Nejprve působil jako hlavní ekonom Volksbank CZ, a.s. Následně spoluzaložil analytický dům Next Finance, aby později založil Pikora Invest. Aktuálně působí na pozici hlavního ekonoma Comfort Finance Group. Je autorem řady knih s ekonomickou tématikou a více než tisíce článků do médií. Řadu let pravidelně přispívá komentáři na webu časopisu Reflex.


Dluhopisomat

Dluhopisomat je tržiště prověřených českých dluhopisů. Propojujeme investory s českými firmami, kterým pomáháme růst.

Více na www.dluhopisomat.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688