Patria (Patria Finance)
Auto Moto  |  04.11.2023 21:27:00

Přichází ochlazení na trhu s elektromobily? - Víkendář (video)

Dochází na americkém trhu s elektromobily k ochlazení? Na tuto otázku na CNBC odpovídal Kevin Roberts z CarGuruss tím, že odpověď je kladná i záporná zároveň. Data totiž mohou podporovat oba pohledy, protože celkové prodeje stále rostou, ale u některých vozů a modelů začínají růst zásoby. „Trh tak naznačuje, že lidé v tuto chvíli nemusí nakupovat každý elektromobil, který je na trhu.“

Roberts také uvedl, že zásoby rostou rovněž u vozů se spalovacími motory, u elektromobilů se navíc zvyšuje nabídka a počet modelů, které míří na trh. Růst zásob pak ovlivňují i jejich velmi nízké stavy v roce 2022. Tato nízká čísla přispívají tedy například k tomu, že třeba zásoby u Fordu Mustang Mach-E se v září meziročně zvýšily o téměř 1400 %.

Na otázku týkající se snižování cen u vozů Tesly a vývoje prodejů těchto aut expert uvedl, že podle něj se celkově ceny elektromobilů stále nedostaly na úroveň automobilů se spalovacími motory. Takže se nedá hovořit o tom, že by zákazníci již ve větším množství kupovali elektromobily, protože jsou cenově porovnatelné s alternativami. K tomu Roberts dodal, že v říjnu byla průměrná cena elektromobilů v USA o 28 % výš než cena průměrného vozu se spalovacím motorem.

CNBC k diskusi o cenách přidala vývoj cen modelů Tesly, jejich meziroční pokles se v některých případech blíží 40 %:

fff
Zdroj: CNBC

Podle experta se pak k pokračující cenové prémii elektromobilů stále přidávají obavy z dojezdu a z toho, že vůz nebude kde nabít. Ve výsledku se tak poptávka v tomto segmentu trhu stále nezvedá tak, jak by se na první pohled dalo čekat z pohledu na pokles cen některých aut. K tomu Roberts dodal, že na straně nabídky je zřejmý příliv nových elektromobilů tak, jak s nimi přichází na trh řada automobilek. Na straně druhé se ale zdá, že zákazníci, kteří inklinují k novým technologiím, již elektromobil mají, ale k jejich masové „adopci“ stále nedochází.

Emmanuel Rosner z Deutsche Bank na CNBC dokonce tvrdil, že řada automobilek přehodnocuje své plány a kvůli poptávce, která je slabší, než se očekávalo, nebude tolik investovat do dalšího rozvoje elektromobility. I tento analytik hovořil o průměrném spotřebiteli, který na rozdíl od technologických nadšenců není ochoten platit přetrvávající cenové prémie za elektromobil, které podle tohoto experta mohou dosahovat až 25 %. S cenovou dostupností „zápasí i Tesla“ a ani ona podle Rosnera nebude mít ještě několik let v nabídce skutečně dostupný elektromobil.

Nebylo by tak pro investory nejlepší zaměřit se na firmy v odvětví, které nejsou vystaveny riziku spojenému se „špatným systémem pohonu“? Rosner k tomu řekl, že to je skutečně cesta, kterou by doporučoval, protože v tuto chvíli je extrémně těžké sázet na to, jak bude pohon automobilů vypadat v budoucnu. Lepší je najít firmy v odvětví, které mají zajímavé technologie použitelné všude. Příkladem může být podle Deutsche Bank Mobileye Global, která se zaměřuje na autonomní řízení a „je jí jedno, zda bude v elektromobilu či tradičním vozu se spalovacím motorem.“

Zdroj: CNBC

 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688