Michal Petrák (Comgate)
Okénko pro podnikatele  |  03.11.2023 15:08:44

Hotovost v obchodech ustupuje platbě kartou – u nás i v Evropě

Mít dobře vybavený krámek příjemného designu s ochotnou obsluhou už nestačí – pokud na něm visí cedulka „Pouze platby v hotovosti“. Trend je jasný v Česku i v Evropě: bankovky a mince v rukou zákazníků ustupují bezhotovostním řešením. Platební terminál je čím dál víc nezbytností.

Nepřijímat platební karty je v dnešní době luxus, nebo spíš konkurenční nevýhoda. Vyplývá to nejen z průzkumu, který společnost Comgate provedla mezi podnikateli mimo e-commerce v maloobchodě a službách. Na otázku, zda v roce 2023 zaznamenali u zákazníků změnu poměru mezi platbami kartou a v hotovosti, jich hned 56 % odpovědělo, že u nich kupující chtějí častěji platit kartou. Jen 5,4 % respondentů zaznamenalo opačnou tendenci.

V souladu s tím je i poměr odpovědí na otázku, jak dlouho podnikatelé přijímají platby kartou. Přes 79 % jich tuto možnost zákazníkům nabízí delší dobu, dalších 10 % začalo během roku 2023. 

Tento vývoj navazuje na změny, jež urychlila pandemie nemoci Covid-19 a s ní související opatření týkající se kontaktu osob. Data společnosti Mastercard, která porovnávala, zda její karty čeští spotřebitelé používají častěji k výběrům z bankomatu, nebo k placení, hovoří o tom, že se mezi lety 2019 a 2021 procentní poměr navýšil ze 49:51 na 39:61 ve prospěch přímého placení kartou. 

Podle studie společnosti Mastercard byla už v roce 2022 v kamenných obchodech platba kartou nejpoužívanější metodou – zákazníci hradili svoje nákupy debetní, kreditní nebo předplacenou kartou v 56,4 procentech případů, k tomu v 9,4 procentech využili mobilní peněženky (nejčastěji Apple Pay nebo Google Pay). Hotovostí platili ve 29,4 % situací.

Tendence platit bezhotovostně se opakuje napříč Evropou, byť v jednotlivých zemích se zvyklosti výrazně liší. Podle studie FIS Global Payments Report sahali v roce 2022 v Evropě zákazníci po debetní, kreditní nebo předplacené kartě v 65 % případů, mobilní peněženky využila desetina nakupujících. Mince a bankovky přepočítávalo 22 % zákazníků. Tento poměr by se podle odhadů FIS měl během následujících pěti let výrazně posunout, na hotovost by v roce 2026 mělo v celoevropském měřítku připadat jen 15 % nákupů. 

Pro zajímavost – pokud jde o zmiňované evropské odlišnosti, ve Finsku, Francii, ve Velké Británii, Dánsku, Švédsku nebo Norsku už neplatí hotově ani desetina zákazníků, ale celkem silnou pozici měla v roce 2022 hotovost stále v obchodech španělských (44 %), německých (39 %), polských (39 %) nebo tureckých (38 %). I v těchto baštách však už dávno převažují jiné způsoby placení.

Platební terminál tak už by měl být v obchodě samozřejmostí. Tím spíš, že obchodníkům díky propojení s pokladním systémem usnadňuje účetnictví a odbourává složité a chybové přepočítávání bankovek a mincí.   



Platební terminál Comgate

Michal Petrák

Michal Petrák je v Comgate od roku 2022 vedoucím komunikace a PR. Vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. V minulosti působil jako sportovní novinář a manažer PR a komunikace fotbalového klubu.




Comgate

Comgate je ryze česká společnost s dvacetiletou tradicí, která poskytuje platební brány a platební terminály. Ceny prezentuje veřejně v přehledných a jednoduchých tarifech bez hvězdiček. Její služby využívá více než 15 tisíc klientů.

Více informací na https://www.comgate.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688