Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  02.11.2023 17:40:00

Opak akciové doby ledové

SocGen v jedné ze svých nedávných analýz poukazuje na akciovou „dobu ledovou“, která měla skončit někdy před deseti lety. Svým způsobem by pak ale nyní probíhal opak.

Následující graf je ještě z doby, kdy americké vládní dluhopisy ve své desetileté podobě nabízely cca 4 % výnos. Nyní je to asi 4,7 %, ale nenechme se mýlit – graf je stár pouze několik málo týdnů a i to ukazuje, jak rychle výnosy rostly. Pointa obrázku je ovšem v jejich porovnání s tzv. globálním akciovém výnosem. V podání SocGen jde o mix dividendových výnosů a obrácených PE (tedy tzv. ziskových výnosů) z akciových trhů po celém světě:

fff
Zdroj: X

Dluhopisové trhy mají za sebou několik desetiletí trendového růstu cen a poklesu výnosů. Nyní se diskutuje o tom, zda se trend úplně obrací, či procházíme jen přechodnou periodou vyšších výnosů a ty se posléze opět posunou směrem k hodně nízkým hodnotám. Je to příběh zahrnující řadu dříve a možná i dnes působících dezinflačních faktorů, ale nově také inflačních. Dnes se ovšem zaměřme na ony akciové výnosy, protože ty vykázaly zajímavý vzorec chování:

Nejdříve klesaly spolu s tím, jak šly dolů výnosy dluhopisů, poté ale nastalo to, co v SocGen pojmenovali dobou ledovou. V letech cca 20002014 totiž výnosy akciové rostly navzdory tomu, že výnosy dluhopisové během tohoto období trendově klesly (i když mezi lety 2004 a 2008 se cesty obou proměnných krátce spojily ve svém výstupu). Po této době ledové pak už akcie opět kopírovaly dluhopisy v předchozím duchu. Tedy až do doby současné, kdy výnosy obligací míří prudce nahoru, ale výnosy akcií nijak zvlášť ne a křivky tak mají opět tendenci se protnout. Či se dokonce vrátit do mustru před rokem 2000.

Pokud před lety nastala doba ledová (z pohledu akcií), nyní by ve stejné logice byla, řekněme, doba plážová. Tj., tehdy akcie relativně k dluhopisům neúměrně zdražovaly, nyní jsou k nim „neúměrně“ levné. Je to ale vlastně jen jinak řečeno to, že nyní akciím hodně pomáhá pokles rizikových prémií a vyšší růstová očekávání. A graf ukazuje, že jde o globální jev. Tzn., dění na trzích mimo USA nedokážou v tomto ohledu případně vyvážit trhy zahraniční.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

25.02.2021Akciové trhy po delší době solidněji rostly Research (Česká spořitelna)
09.02.2018Doba ledová, doba železná, doba bronzová. A v současnosti doba drahá Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
03.04.2016Angang: Ocelárny čeká doba ledová Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688