Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Zdraví  |  04.11.2023 12:20:00

První české dítě ze zkumavky slaví 41. narozeniny

Před 41 lety, 4. listopadu 1982, došlo k významné události. Světlo světa spatřilo první "československé" dítě ze zkumavky. Šlo o chlapce vážícího 3650 gramů, jenž se poprvé rozkřičel v Centru asistované reprodukce ve Fakultní nemocnici Brno.

Byla to mimořádná chvíle, jelikož dnes jednačtyřicetiletý muž byl prvním úspěšným výsledkem umělého oplodnění v celém tehdejším komunistickém bloku a celkově třetím na celém světě! Tím úplně prvním byla v roce 1978 holčička Louise Brownová z Velké Británie. Maminka z Brna si tehdy přála zůstat v anonymitě.

Hlavní zásluhu na tomto počinu měl vyhlášený český gynekolog Ladislav Pilka a jeho tým z brněnské nemocnice. Jeden z lékařů, na jehož oddělení pacientka ležela, si přímo v den plánovaného porodu zvrtnul kotník, ale jelikož šlo o naprosto mimořádnou událost, na porodní sál běžel se sádrou na noze přímo z chirurgie.

Pilkův tým uspěl v roce 1982 s metodou GIFT, což znamená přenos vajíčka se spermií do vejcovodu. Dnes je nejvyhledávanější a nejúspěšnější metodou IVF – mimotělní oplodnění.

„Podle odhadů Evropské společnosti pro lidskou reprodukci a embryologii se dodnes na celém světě narodilo po umělém oplodnění téměř deset milionů dětí. Odhaduje se také, že pět až sedm procent dětí se rodí právě po metodě IVF,“ říká MUDr. Milada Brandejská z pražské kliniky reprodukční medicíny Europe IVF.

Ta v roce 1995 stála u zrodu centra asistované reprodukce ve Fakultní nemocnici v pražském Motole a později také u vzniku přední české kliniky asistované reprodukce, kde působila až do roku 2017 jako vedoucí lékařka. Během svého studia na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze jsem se věnovala chirurgii a také fiškusovala na gynekologicko-porodnické klinice u Apolináře. Díky vlivu našich učitelů, kteří mě svou vášní pro práci nadchli, jsem se rozhodla zaměřit na obor gynekologie a porodnictví. V roce 1991 jsem pak tento obor ještě rozšířila o reprodukční medicínu. V mnoha procentech je to optimistická medicína, takže tohoto zařazení nelituji,“ usmívá se.

Dříve bylo umělé oplodnění něčím ojedinělým, dnes je alternativní možností pro každý pátý pár. „Dlouhodobě dosahujeme vysoké úspěšnosti až 68 procent, což nás řadí k předním světovým centrům asistované reprodukce,“ dodává MUDr. Milada Brandejská.

Odborníci předpokládají, že za dvacet let se při současném trendu oddalování početí prvních potomků může narodit za pomoci metod umělého oplodnění až každé třetí či čtvrté dítě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Zdraví:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 10:09  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
20.04.2024  V Česku ani v EU jako celku nedošlo za únor 2024 k nadúmrtí Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
15.04.2024  Podmořský svět, který léčí Redakce (Bydlet.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688