pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  02.11.2023 12:39:56

Pardubice: Jeden z nejcennějších domů na Pernštýnském náměstí se opět rozzáří - celá rekonstrukce je za zhruba 5,5 milionu korun

rekonstrukce domu na Pernštýnském náměstí
.JPG" title="Jeden z nejcennějších domů na Pernštýnském náměstí se opět rozzáří "> Jeden z nejcennějších domů na Pernštýnském náměstí se opět rozzáří
(2.11.2023)

Se Zelenou branou v Pardubicích na Pernštýnském náměstí těsně sousedí historický dům, který je dnes sídlem Krajské knihovny. Opadávající části fasády, která prošla rekonstrukcí naposledy v roce 1995, přiměly Pardubický kraj jako vlastníka budovy nejprve k ochraně procházejících lidí a pak k přípravě rozsáhlého restaurování fasády. Práce začaly letos v červenci a první etapa skončí začátkem listopadu. Ta druhá se uskuteční už jen na průčelní části budovy na jaře příštího roku.

Pardubický kraj vlastní na Pernštýnském náměstí několik krásných domů – na východní straně to je Dům U Jonáše s pobočkou Gočárovy galerie. Ten dostal obnovenou omítku a nátěry oken v loňském roce. Na západní straně náměstí pak to jsou tři budovy krajské knihovny. Rozhodně nejcennější je ta rohová, na které je historický reliéf s pernštejnskou pověstí z roku 1511. Málokdo ale už dnes ví, že před rokem 1955 byl dům zakrytý pozdně barokně klasicistní fasádou. Říkalo se mu Oesterreicherův dům, podle židovské rodiny, která ho po sto let. Při opravách v roce 1923 zde byly objeveny zbytky renesančních maleb, naplno se však odhalily až po sejmutí celé fasády koncem 50. let minulého století. Nyní, po sejmutí lešení, se fasáda s malbami v Zelenobranské ulici opět rozzáří,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Pardubického kraje Roman Línek.

Při údržbě historických domů hraje roli nejen samotné stáří budovy, ale i stav poznání technických možností v souladu s památkářskými zásadami. „V tomto případě jsme nejprve zajistili uvolněné a opadávající části omítkových vrstev gázovými přelepy. Potom následovala strukturální konsolidace vnitřně nesourodých omítek například pomocí silikátového zpevňovacího prostředku. Praskliny a dutiny v omítkových vrstvách jsme vyplňovali injektážní maltovinou na bázi hydraulického vápna. Teprve potom mohla přijít na řadu rekonstrukce maleb, tmelení a retuše,“ vysvětlil jednatel firmy Manitas Zdeněk Hintermüller.

Při kontrolním dnu jsme na lešení zastihli restaurátorku Markétu Renzovou s paletou základních schválených minerálních barev – okrovou, červenou, šedou a černou. Právě se zabývala iluzivním rámováním okna v 1. patře. Práce v zimě nemohou z technologických důvodů pokračovat, proto na čelní fasádu nastoupí zase až po oteplení v příštím roce.

„Původně jsme předpokládali, že bude celá rekonstrukce za zhruba 5,5 milionu korun hotová letos. Patřila k ní i výměna špaletových oken do Zelenobranské ulice, jsou tam nyní repliky těch původních s lepšími tepelně izolačními vlastnostmi. Historická okna byla jen ošetřena. Zdržel nás ale hlavně stav fasády a maleb. Restaurátoři tu nejen fixují historické malby, ale redukují nevyhovující druhotné retuše z minulosti a scelují často nesourodý charakter celé malby. Zatím dokončují stranu do Zelenobranské ulice, čelní stranu do Pernštýnského náměstí by kvůli klimatickým podmínkám už do zimy nestihli. Proto bude fasáda zakonzervována a pustí se do ní až na přelomu dubna a května 2024,“ dodal Roman Línek.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688