Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  02.11.2023 12:06:34

Listopadové zasedání FEDU nesoucí se ve stínu geopolitických krizí

Po více než měsíci bylo v tomto týdnu opět na pořadu dne zasedání americké centrální banky FED, která rozhodovala o dalším vývoji své měnové politiky a nastavení úrokových sazeb. Na posledním zasedání, které proběhlo 20. září, ponechala svou základní sazbu v pásmu 5,25-5,50 %, avšak následné prohlášení nepřineslo žádnou změnu v již tak agresivní a restriktivní politice. 


Ponechání sazeb na stávající úrovni a následný proslov šéfa FEDu Jerome Powella nastínil další vývoj na poli úrokových sazeb a ve směřování monetární politiky. Cíl byl stále jasný a to boj proti vysoké inflaci, tedy udržování, či zpřísňování již tak agresivní měnové politiky, která je nejpřísnější od 80. let 20. století. Prioritou zůstává obnovení cenové stability i přes možné negativní dopady. 


To, že restrikce a jestřábí tón budou i nadále pokračovat, potvrdilo i toto středeční rozhodnutí o výši úrokových sazeb a pohled na další vývoj. Ve středu 1. listopadu rozhodla americká centrální banka (FED) na svém měnověpolitickém zasedání, že zachová úrokové sazby beze změny, tedy v pásmu 5,25-5,50 %.  

Následná prohlášení šéfa FEDu Jerome Powella se nesla opět v určitém jestřábím tónu a to ve smyslu, že stále není jasné, zda je zvyšování sazeb u konce, zda tato stávající úroveň je dostatečná, aby bylo dosaženo inflačního cíle 2 %. Zdůraznil, že rozhodování o dalším vývoji bude přijímáno operativně na následujících setkáních. Proto tedy není vyloučeno zvýšení sazeb již na posledním zasedání v tomto roce a to v prosinci. 


Listopadové zasedání se však neslo ve znamení rostoucího geopolitického napětí, které s sebou přinesla “Černá labuť” v podobě blízkovýchodní krize, jejímž prvotním spouštěčem byl útok Hamásu na Izrael a to 7. října 2023. Tato událost se v okamžiku dostala do centra pozornosti trhů napříč světem a následně se projevila na vývoji cen mnoha komodit, instrumentů. Situace rovněž zasáhla toto zasedání a Powell krátce uvedl, že aktuální blízkovýchodní krize zatím nijak nepoškodila americkou ekonomiku a má omezený dopad.


Svět, který je již tak zasažen zvýšenou nestabilitou, vyplývající z přetrvávající války na Ukrajině, dopady koronavirové krize, vysoké inflace a mnoha dalších rizik, byl konfrontován další ranou. A v takové chvíli se opět potvrdilo to, co je všeobecně známo, že investoři přesouvají svou pozornost do bezpečných přístavů, což zajišťuje právě žlutý kov. I přes protivítr silnějšího dolaru, růstu výnosů z dluhopisů či vysokých úrokových sazeb, se zlato vydalo na svůj run a následně udržuje zvýšenou laťku. 


Funkce uchovatele hodnoty, místa bezpeční se zcela naplnila a zvýšená poptávka vyhnala zlato opětovně přes úroveň 2 000 USD. Od počátku konfliktu se cena zlata zvýšila přibližně o 200 USD / Oz, tedy kolem 11 % v dolarovém vyjádření, v korunovém vyjádření přes 12 % a to díky slabší koruně. 


Listopadové zasedání FEDu nepřineslo významnou korekci žlutého kovu. Ještě v úterý se cena zlata pohybovala kolem 1 980 USD / Oz, tedy (cca 46 200 Kč). Po měnověpolitickém zasedání cena zlata krátce klesla k úrovni 1 970 USD avšak poté se opět vyhoupla až k úrovni 1 985 USD / Oz. Je patrné, že si zlato udržuje svou pozici, i přes protivítr ze strany měnové politiky.


Oči investorů jsou stále ve velké míře upřeny na geopolitickou situaci, což posílá na druhou kolej další fundamenty ovlivňující cenu zlata. Následný vývoj ceny žlutého kovu tak bude i nadále ve zvýšené míře ovlivňovat pokračující krize na Blízkém východě, kde v případě další eskalace a zapojení dalších hráčů můžeme vidět strmý nárůst ceny zlata a překonání dosavadních rekordů.


Ing. Jaroslav KřůpalaIng. Jakub Petruška


Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.




Zlaťáky

Společnost Zlaťáky se specializuje na retailový obchod se zlatými a stříbrnými mincemi a s investičními kovy ve formě slitků. Provozuje e-shop na doméně zlataky.cz, v Česku má šest kamenných prodejen, na Slovensku dceřinou společnost, e-shop zlataky.sk a tři kamenné prodejny. V retailovém obchodě s drahými investičními kovy jsou Zlaťáky jedničkou na trhu. Nabízí pamětní mince ČNB, pamětní a investiční mince zahraničních mincoven i zlaté slitky (cihly) švýcarských rafinerií za férové ceny. Investiční kovy společnost nejen prodává, ale i vykupuje.

Více na https://zlataky.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688