MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Zákony a právo  |  01.11.2023 16:50:00

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony předložen do Poslanecké sněmovny

 

Vláda schválila dne 4. října 2023 návrh zákona, kterým se mění zákon č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony ve znění stanoviska Legislativní rady vlády. Návrh zákona byl 18. října 2023 předložen Poslanecké sněmovně a je evidován jako Sněmovní tisk č. 570. Odborné veřejnosti se pro informaci předkládají příslušné dokumenty ve verzi předložené do Poslanecké sněmovny.

Návrh zákona reaguje na poznatky z výkladové a aplikační praxe v oblasti fondového financování. Navazuje na koncepci rozvoje kapitálového trhu, kterou vláda schválila v roce 2019.

Hlavními navrhovanými opatřeními jsou úprava tzv. nelicencovaných správců, a úprava další dílčích oblastí, u kterých byla trhem či ČNB indikována potřeba vyjasnění.

Nelicencovaní správci

  • známí též jako tzv. patnáctkáři, podle čísla ustanovení, ve kterém byli upraveni, jsou právnické osoby, které mohou provádět správu majetku srovnatelnou s obhospodařováním, aniž by podléhaly rozsáhlé regulaci zákona či dohledu ČNB. Z praxe plynou zjištění, že je účelné omezit investice prostřednictvím těchto subjektů, jelikož se drobní investoři mylně domnívají, že se jedná o relativně bezpečné investice;
  • zvyšuje se informační povinnost vůči investorům;
  • explicitně se stanoví minimální výše investice každého investora odpovídající částce 125 000 EUR, kterou bude každoročně ověřovat auditor s výjimkou správy majetku s maximálně 20 investory;
  • zavádí se sankční výmaz nelicencovaných správců ze seznamu vedeného ČNB v případně závažného nebo opakovaného porušení povinností.

Výraznější úpravy reflektující připomínky trhu a ČNB

  • V návaznosti na koncepci rozvoje kapitálového trhu se navrhuje umožnit komanditní společnosti na investiční listy a uzavřené akciové společnosti, která je investičním fondem, vytvářet podfondy. Za účelem podpory právní formy uzavřené akciové společnosti se navrhuje nové označení pro její obchodní firmu „SICAF”, jelikož se jedná o celosvětově známou a srozumitelnou zkratku.
  • Návrh výslovně zakotvuje převod jmění kapitálové společnosti do podílového fondu jako jeden z možných způsobů přeměny podílového fondu.
  • Návrh upravuje výši některých správních poplatků, tak aby reflektovaly náklady spojené s odpovídajícími správními řízeními.
  • V návaznosti na výše popsané změny je i adekvátně upraven zákon č. 586/1992 Sb., o dani z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, aby daňový režim odpovídal novým úpravám v zákoně o investičních společnostech a investičních fondech.

Další změny

Z dalších navrhovaných změn lze zmínit:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688