mmr.cz (MMR)
Dotace  |  01.11.2023 11:31:00

MMR poskytne obcím 150 milionů korun na přípravu bytových projektů

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo výzvu, která obcím a krajům pomůže s přípravou projektové dokumentace na výstavbu nebo rekonstrukci bytových domů. Z evropských zdrojů – Národního plánu obnovy – na to vyčlenilo 150 milionů korun. Příjem žádostí MMR zahájí 20. listopadu 2023.

„Za posledních osm let měla nějakou zkušenost s bytovým projektem jen asi třetina velkých obcí. Z průzkumů nám přitom vychází, že skoro tři čtvrtiny samospráv byty stavět nebo rekonstruovat chtějí. Postupně se proto snažíme odstraňovat překážky, které jim v tom brání, ať už je to chybějící know-how nebo peníze na projektovou přípravu. Ta hlavně u malých obcí dalece přesahuje možnosti jejich rozpočtu, často proto nemohou udělat ani tento první krok,” uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Výzva Ministerstva pro místní rozvoj míří na zpracování projektové dokumentace pro výstavbu bytových domů. Finanční podpora pomůže obcím připravit a dokončit projekty až do fáze vyhlášení soutěže na zhotovitele. Výzva je určena pro veřejný sektor, hlavně kraje a obce. Podpoří mimo jiné projekty, které počítají s inovativními finančními nástroji. Dotace se vztahuje výhradně na prostory sloužící k bydlení. Stavba může zahrnovat také nebytové prostory pro komerční účely, ale ty mohou tvořit pouze pětinu celkové podlahové plochy stavby.

Na tuto první výzvu v prvním čtvrtletí příštího roku naváže druhá s více než dvojnásobným objemem peněz (370 milionů korun), na který by i díky upraveným podmínkám měl dosáhnout větší počet žadatelů. Přesunou se do ní také případně nevyčerpané prostředky z první výzvy. „Jde nám o to nastartovat dlouhodobý pozitivní trend, umožnit obcím aktivně utvářet svou bytovou politiku. Díky penězům z Národního plánu obnovy to je možné i bez většího zatížení státního rozpočtu,” dodal Bartoš.

Obě výzvy jsou součástí komplexní reformy Bydlení pro život Ministerstva pro místní rozvoj, která zahrnuje například už schválený nový stavební zákon, koncept dostupného nájemního bydlení nebo návrh zákona o podpoře v bydlení. Státní fond podpory investic spadající pod MMR už také s úspěchem spustil program Nájemní bydlení. Celkový objem investic do zvýšení dostupnosti bydlení z evropských, národních i soukromých zdrojů by měl v příštích letech dosáhnout až 20 miliard korun.

Dokumentaci k vyhlášené výzvě naleznete na webových stránkách MMR.

Výzva č. 1 komponenty 4.1. Systémová podpora veřejných investic, subkomponenty 4.1.3 Finanční podpora přípravy projektů souladných s cíli EU je zaměřena na přípravu projektů reagujících na nové výzvy digitální a zelené tranzice v souladu s cíli EU a podporu dostupnosti bydlení.

MMR poskytne obcím 150 milionů korun na přípravu bytových projektů
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688