pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  01.11.2023 00:00:00

Otevřel se přivaděč z Časů do Holic. Silnice I/36 je bezpečnější a slouží jako napojení na dálnici D35 - Nový úsek o celkové délce 3,44 kilometru zhotovila firma Strabag a vyšel na necelých 200 milionů korun

silnice I/36

Ředitelství silnic a dálnic v úterý 31. října otevřelo nový úsek silnice I/36, který slouží i jako napojení na dálnici D35. Nový úsek o celkové délce 3,44 kilometru zhotovila firma Strabag a vyšel na necelých 200 milionů korun. Slibuje bezpečnější a plynulejší jízdu.

Je to jeden z klíčových přivaděčů dálnice D35, spojení mezi Časy a Holicemi. Dálnice D35 patří mezi nejdůležitější komunikace, které Česká republika potřebuje dokončit. Proto také v letošním roce začneme se dvěma novými úseky a další budou následovat v roce 2024,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka. Nový úsek se otevíral ve dvou etapách, první ŘSD otevřelo letos v létě a poslední říjnový den následoval úsek druhý. „Stavba se otevírá dokonce v měsíčním předstihu. Bez úzké spolupráce s krajem by celá realizace dálnice D35 byla velmi obtížně možná. Spolupráce je velmi těsná i v podílu státu na přivaděčích, silnicích druhé a třetí třídy. Snažíme se pomoci s opravou komunikací po stavbě. Takže tady opravdu velmi dobře daří spojit síly státu a kraje,“ dodal Martin Kupka.

Nová silnice umožní díky příznivým směrovým a výškovým parametrům trasy plynulejší a bezpečnější jízdu. Problematické v minulosti byly zejména zatáčky v blízkosti kostela v Horních Ředicích, které jsou přestavbou silnice do nové trasy odstraněny. Oddálením přeložky od stávající obytné zástavby došlo také ke snížení imisní a hlukové zátěže v obci.„Stavba proběhla bez větších problémů, což je jasná známka toho, že byla dobře připravená,“ uvedl ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl s tím, že na území Pardubického kraje momentálně vznikají klíčové silniční stavby. Zanedlouho začne například stavba obchvatu Vysokého Mýta, hotovo by mělo být za dva roky.

Otevření nové bezpečnější silnice kvituje náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš. „Jsem rád, že je v provozu další páteřní komunikace, která pomůže plynulosti a bezpečnosti dopravy v našem kraji. Je vidět, že vláda má jasné priority a zlepšení dopravní infrastruktury je jednou z nich. Spolupráce byla příkladná a my samozřejmě pomůžeme, když je potřeba,“ uvedl. Stejný názor sdílí i starosta Holic Ondřej Výborný. „Tento kus asfaltu znamená výrazné zlepšení bezpečnosti. Na staré silnici I/36 docházelo k nehodám, a to jak k menším, tak k těm tragickým,“ uvedl.Také pro Pardubický kraj jsou silnice prioritou. „Letos jsme do nich s využitím dotačních titulů investovali více než dvě miliardy korun a podobná částka je v plánu i pro příští rok,“ řekl Kortyš.

obrázky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688