Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.11.2023 06:01:11

Pražská burza si také v říjnu polepšila a dle indexu PX-TR zakončila měsíc na historických maximech. Letos tak již investorům nabídla zhodnocení téměř 24 %, dostala se však na rezistence


Pražská burza má za sebou svým vývojem poměrně různorodý měsíc. Zatímco v úvodu měsíce mířila níže, následně se oklepala a i přes nepříznivý zahraniční vývoj se relativně vezla na vlně optimismu. Index PX nakonec uzavřel měsíc na téměř 3měsíčním maximu 1 366,5 bodu. Za říjen si polepšil o 1,27 %, přestože třeba akcie na Wall Street ztratily již třetí měsíc v řadě (například širší index S&P 500 tentokrát 2,2 %). Evropské akcie pak dle EURO STOXX 600 odepsaly dokonce více než 4 %. Pražská burza si tak v porovnání se zahraničím začíná vést ještě výrazněji lépe, když od počátku roku přidává 13,7 %. Pokud se navíc zahrnou vyplacené dividendy, tak dle indexu PX-TR posiluje dokonce 23,8 %. Jaký nakonec bude celoroční výsledek, může naznačit i nejbližší vývoj, resp. technika. Při pohledu na graf se totiž index PX dostal na úroveň, kde se naposledy 7. srpna zastavil a o své zisky začal přicházet. Pokud by se dané rezistence (viz. graf níže) podařilo překonat, index PX by si tak technicky otevřel cestu směrem zpět k letošním maximům, resp. nejprve k hladině k 1 380 bodům. Zkrátka otevřela by se cesta k ještě výraznějšímu letošnímu zhodnocení, potažmo umazání loňských ztrát. Rezistence obdobně vlastně potvrzuje i index PX-TR, když předchozí srpnová maxima nepřekonává ještě ani o bod.


Do zmiňovaného vývoje jistě mohou promluvit zejména akcie ČEZ, u kterých se stále čeká na rozhřešení budoucnosti. Tedy jaký směr bude chtít prosadit stát coby majoritní vlastník. Přestože včera bylo pozdě, věřme, že to snad již nebude dlouho trvat. Důležitým faktorem nejen pro ČEZ může být také vývoj ohledně windfall tax, když každopádně všechny domácí korporace zasáhne v příštím roce zvýšení firemních daní z 19 na 21 %. Ze strany ERÚ aktuálně navrhované zdražení regulovaných plateb za distribuci každopádně může ČEZ potencionálně přinést v budoucnu vyšší zisky. Primárně bude samozřejmě pro firmu nadále rozhodující zejména vývoj na samotných cenách elektřiny. Akcie ČEZ v říjnu prakticky již i vymazávaly ztráty po letošní rekordní dividendě. Zisky však neudržely a poslední dny oscilují okolo hranice 1 000 . Každopádně si v říjnu upevnily své postavení letos nejziskovější emise, když jen kurzově letos přinášejí 29 %.

Říjen byl však nakonec vlastně měsícem bank, když všechny tři tituly posílily. Nejvíce akcie MONETA, které nejprve podpořily informace o akcionářské struktuře, potažmo nákupech skupiny J&T (více zde), ke konci měsíce pak zveřejněné hospodářské výsledky. Po reportu výsledků na konci měsíce solidně poskočily také akcie ERSTE, které jinak neobvykle dlouho předváděly jen nevýrazné změny. Nakonec se v domovské Vídni obchodovaly i nad 34 EUR, tedy nejvýše od úvodu srpna. Vlastně již druhý měsíc cenově nezvykle přešlapovaly také akcie KB, které do zisku za říjen vrátily až poslední seance měsíce.

 

Přešlapování předvádí také akcie KOFOLA. Cenovým ležákem se však nadále nejvýrazněji tváří asi akcie COLT. Od dividendy, tedy poloviny června se stále obchodují ve velmi úzkém cenovém rozpětí, které jen v říjnu rozšířily směrem níže k 545 . Stále tak balancují u nulové letošní kurzové výkonnosti a nic na tom nezměnila ani celá řada firemních zpráv.   

Letošní červená čísla však každopádně v říjnu potvrdily akcie PHOTON ENERGY, které nadále tíží v srpnu zveřejněný snížený výhled. V pondělí uzavřely i pod hranicí 50 , což naposledy zažily loni v dubnu. Až zpět v prosinci 2021 se pak kurzově ocitly akcie PHILIP MORRIS, u nichž své rovněž sehrály zveřejněné hospodářské výsledky.

Propadákem měsíce, potažmo roku, každopádně zůstávají akcie PILULKA. Zvláště v uplynulém měsíci předváděli v jeho závěru i 50% propad, který u emisí z indexu PX v historii asi těžko hledat. Své rovněž sehrály firemní zprávy, potažmo na rozdíl od předchozích let očekávaný meziroční pokles příjmů. Trh tak rázem oceňuje firmu jen na 582 mil. . V dobách slávy, resp. když akcie PILULKA v lednu 2022 vystoupaly až na 1 800 , to přitom bylo 4,5 mld. . V úterý propad ceny přilákal již i zakladatele, resp. jeden z šéfů Martin Kasa koupil 100 akcií při kurzu 210 .

Zmínit možno závěrem mimo index PX stojící akcie GEN DIGITAL, které na domovské Wall Street navázaly na zářijové jižní směrování a téměř se navrátily zpět ke květnovým mnohaletým minimům. U nás je přitom ve ztrátách brzdí slabší koruna k dolaru, příp. se poměrně často obchodují s prémií. Akcionáři by se nicméně alespoň měli v listopadu dočkat pravidelné čtvrtletní dividendy 0,125 USD (cca 2,90 ).

 

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688