trinecko.cz (Třinec)
Z regionů  |  31.10.2023 11:16:00

Festival svobody v Třinci přinese téma občanské neposlušnosti i podcast Přepište dějiny

Třinecká knihovna bude v pátek 24. a v sobotu 25. listopadu pořádat tradiční Festival svobody. Ten letošní řeší téma právo na občanskou neposlušnost a absolutistické režimy. Návštěvníci si budou moci v komorním prostředí popovídat s Tomášem Etzlerem, Otakarem Foltýnem, Janem Kyselou a řadou dalších osobností z řad politiky, žurnalistiky i kultury.
Festival svobody 2023

Téma letošního ročníku akcentuje důležitost aktivního občanství při hlídání demokracie a absolutistické režimy. „Festival svobody patří do knihovny stejně, jako literatura. Letošní téma otevírá otázky aktivního občanství. Být aktivním občanem znamená být tak trochu neposlušný. Je to něco jiného, než jen vykřikovat hesla na náměstí, ale opravdu se zajímat, být angažovaný a iniciativní občan,“ řekla k letošnímu festivalu ředitelka Knihovny v Třinci Martina Wolna.

Festival svobody je rozdělen do dvou dnů. V pátek 24. listopadu přijali pozvání Martin Groman a Michal Stehlík z populárního podcastu Přepište dějiny. Zaměří se na bouřlivé dějiny Třince ve 20. století. Půjde jak o národnostní situaci, fenomén hranic, zlomy let 1918, 1938 nebo 1945 a nebudou chybět ani železárny nebo hokej. Dojde i na slavné rodáky a osobnosti.

V sobotu 25. listopadu se uskuteční inspirativní setkání se šesti významnými hosty – novinářem a spisovatelem Tomášem Etzlerem, odborníkem na umělou inteligenci a spoluautorem populárního podcastu Kanárci v síti Josefem Holým, ústavním právníkem a poradcem prezidenta Petra Pavla Janem Kyselou, amerikanistou z Ostravské univerzity Janem Benešem a plukovníkem Generálního štábu AČR, právníkem Otakarem Foltýnem, který dosud nevynechal žádný z ročníků třineckého Festivalu svobody. Povídání bude probíhat v pěti čtyřiceti minutových intervalech. Formát těchto setkání je koncipován tak, že každý z pozvaných hostů bude mít v knihovně svůj prostor pro cca 20 lidí. Po skončení každého bloku zůstávají hosté na svých místech a návštěvníci si přejdou k další osobnosti.

Právě netradiční forma, které se říká živá knihovna, je kouzlem, které dělá z třineckého Festivalu svobody jedinečnou událost, kdy si Třinčané mohou z očí do očí popovídat se zajímavými osobnostmi, inspirovat se a tříbit si své názory i postoje”, říká iniciátorka a spoluorganizátorka festivalu Lucie Fremrová.

Organizátoři třineckého Festivalu svobody si dali za cíl hledat témata, která mohou společnost sjednocovat. „Jediný lék na stav společnosti je hledat společné hodnoty a přes ně se bavit o problémech, které nás rozdělují,“ doplnil k výběru letošních hostů Martin Čadra, spoluorganizátor festivalu a vedoucí knihovnických a informačních služeb Knihovny Třinec a dodal: Běžný člověk je tlačen k tomu, aby se co nejrychleji přidal k té či oné (často nepřátelské) straně, a to je špatně. Nesmíme se nechat takto manipulovat populistou ani algoritmem. Téměř absolutistické vlády založené na populismu a manipulaci přibývají i v Evropě. Dvě díry do trupu lodi Evropské unie zasadil Viktor Orbán a nově i Robert Fico. A právě proto se chceme na letošním ročníku Festivalu svobody věnovat tématu práva občana na občanskou neposlušnost, které je důležitým aspektem v demokratických společnostech a zahrnuje právo občana protestovat, uplatňovat své názory a s využitím dalších legálních nástrojů, legálních pro každou zemi, která se prohlašuje za demokratickou, bojovat za změnu, pokud má pocit, že jinak nemůže dosáhnout spravedlnosti nebo řešení problému. Je ještě ale nutné dodat, že šíření dezinformací nemá s právem na svobodu projevu nic společného.“

Po skončení jednotlivých přednášek je na programu panelová diskuse všech hostů, jejímž cílem je shrnout témata festivalu. Všichni hosté se sejdou u jednoho stolu a budou odpovídat na dotazy z publika. Moderování se ujme Jan Becher z Knihkupectví Kapitola.

Jedním z hostů minulého ročníku byla expertka na politickou komunikaci a on-line propagandu Alexandra Alvarová. Návštěvníkům letošního Festivalu svobody do Třince mimo jiné vzkázala: „Moc mě mrzí, že letos nemohu být na festivalu s vámi, ale zato tam budete mít někoho, kdo „drží prst na tepu doby a umělé inteligence“ – Josefa Holého, se kterým už čtyři roky děláme úspěšný podcast Kanárci v síti. Chtěla jsem vám napsat, abyste se nebáli mluvit o hodnotách a o tom, co je v naší zemi a v našich životech důležité…“.

Zodpovídá: Bc. Petra Martynková
Vytvořeno / změněno: 31.10.2023 / 31.10.2023 | Zveřejnit od-do: 31.10.2023-30.10.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688