ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  31.10.2023 16:15:00

Evropská komise schválila český program v hodnotě 2,4 miliardy eur na podporu výroby udržitelného biometanu (Státní podpora)

Státní podpora: Evropská komise schválila český program v hodnotě 2,4 miliardy eur

Evropská komise schválila v souladu s pravidly EU pro státní podporu český program v hodnotě 2,4 miliardy eur na podporu výstavby a provozu nových nebo konvertovaných zařízení na výrobu udržitelného biometanu. Uvedené opatření přispěje k realizaci Vnitrostátního plánu České republiky v oblasti energetiky a klimatu a k cílům Zelené dohody pro Evropu a zároveň pomůže ukončit závislost na ruských fosilních palivech v souladu s plánem REPowerEU.

Český program

Česká republika oznámila Komisi svůj záměr podpořit výrobu udržitelného biometanu, který bude buď i) vtláčen do plynárenské soustavy, nebo ii) dodáván do čerpací stanice nebo výdejní jednotky pro použití v řadě oblastí od dopravy až po vytápění. Program poběží do 31. prosince 2025.

Podpoří výstavbu a provoz nových nebo konvertovaných zařízení na výrobu biometanu v České republice. Bude otevřen výrobcům biometanu, kteří jsou v České republice držiteli licence na výrobu plynu. Aby měli při výrobě biometanu na podporu z tohoto programu nárok, musí splňovat požadavky stanovené ve směrnici EU o obnovitelných zdrojích energie. Očekává se, že toho opatření budou využívat zejména malé a střední podniky nebo společenství pro obnovitelné zdroje na projekty s instalovaným výkonem do 6 MW.

V rámci programu bude mít podpora formu zeleného bonusu pro výrobce biometanu za každou MWh vyrobeného biometanu na dobu 20 let. Výši bonusu bude každoročně stanovovat Energetický regulační úřad a bude omezena na mezeru ve financování.

Předpokládá se, že podporu z programu budou čerpat zařízení s celkovým výkonem přibližně 337 milionů standardních metrů krychlových udržitelného biometanu.

Posouzení Komise

Komise program posoudila podle pravidel EU pro státní podporu, zejména podle čl. 107 odst. 3 písm. c) Smlouvy o fungování EU, který umožňuje členským státům podporovat za určitých podmínek rozvoj některých hospodářských činností, a podle pokynů pro státní podporu v oblasti klimatu, životního prostředí a energetiky z roku 2022. Na základě uvedených pokynů mohou členské státy za určitých podmínek podpořit výrobu biometanu. Na malé projekty lze podporu poskytnout bez soutěžního nabídkového řízení.

Komise dospěla k závěru, že:

  • Program usnadňuje rozvoj určitých hospodářských činností, konkrétně výroby udržitelného biometanu, který se bude používat v řadě oblastí od dopravy až po vytápění.
  • Program má motivační účinek, neboť příjemci by bez veřejné podpory investice do výroby udržitelného biometanu neuskutečnili ve stejném rozsahu.
  • Program je nezbytný a vhodný k ukončení závislosti na ruských fosilních palivech a k urychlení ekologické transformace. Kromě toho je tato podpora přiměřená, protože je omezena na nezbytné minimum. Výše podpory vychází z vyčíslení mezery ve financování pro referenční projekt. Kromě toho bude podpora výroby biometanu předmětem každoročního monitorování ze strany vnitrostátních orgánů a bude upravována tak, aby se zajistilo, že nedojde k překročení mezery ve financování. Výjimka z povinnosti poskytnout podporu prostřednictvím soutěžních nabídkových řízení je navíc odůvodněna skutečností, že jejími příjemci budou převážně malé projekty ve 100% vlastnictví malých a středních podniků nebo společenství pro obnovitelné zdroje.
  • Pozitivní účinky podpory převažují nad případnými negativními účinky na hospodářskou soutěž a obchod mezi členskými státy. Program podpoří výrobu udržitelného biometanu v České republice, a sníží tak závislost na fosilních palivech v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu a plánem REPowerEU, aniž by nepřiměřeně narušil hospodářskou soutěž na jednotném trhu.

Na tomto základě a podle pravidel EU pro státní podporu Komise český program schválila.

Souvislosti

Pokyny Komise pro státní podporu v oblasti klimatu, energetiky a životního prostředí z roku 2022 poskytují vodítko ohledně toho, jak bude Komise posuzovat slučitelnost opatření státní podpory na ochranu životního prostředí, včetně opatření na ochranu klimatu, a opatření státní podpory v oblasti energetiky, na která se vztahuje oznamovací povinnost podle čl. 107 odst. 3 písm. c) Smlouvy o fungování EU.

Tyto pokyny vytvářejí pružný a účelný podpůrný rámec, který má členským státům pomoci poskytovat nezbytnou podporu k dosažení cílů Zelené dohody cíleným a nákladově efektivním způsobem. Uvedená pravidla řeší soulad s důležitými cíli a úkoly EU stanovenými v Zelené dohodě pro Evropu a s dalšími nedávnými regulačními změnami v oblasti energetiky a životního prostředí a zohledňují zvýšený význam ochrany klimatu.

Podle uvedených pokynů mohou členské státy za určitých podmínek podpořit výrobu biometanu. Cílem těchto pravidel je pomoci členským státům dosáhnout ambiciózních cílů EU v oblasti energetiky a klimatu s co nejnižšími náklady pro daňové poplatníky a bez zbytečného narušení hospodářské soutěže na jednotném trhu.

Směrnice o obnovitelných zdrojích energie z roku 2018 stanovila závazný cíl pro celou EU v oblasti energie z obnovitelných zdrojů ve výši nejméně 32 % do roku 2030. Sdělením o Zelené dohodě pro Evropu z roku 2019 Komise posílila své ambice v oblasti klimatu a stanovila cíl nulových čistých emisí skleníkových plynů do roku 2050. Evropský právní rámec pro klima, který platí od července 2021, zakotvuje cíl klimatické neutrality do roku 2050 a zavádí průběžný cíl snížit do roku 2030 čisté emise skleníkových plynů alespoň o 55 %. Tento rámec vytváří základ pro legislativní návrhy „Fit for 55“, jež Komise představila 14. července 2021. Komise mimo jiné předložila změny směrnice o obnovitelných zdrojích energie a směrnice o energetické účinnosti s ambicióznějšími závaznými ročními cíli pro zvýšení výroby energie z obnovitelných zdrojů a snížení spotřeby energie na úrovni EU.

Další informace

Jakmile bude vyřešena otázka důvěrnosti údajů, bude nedůvěrné znění rozhodnutí zveřejněno pod číslem SA.104686 v rejstříku státních podpor na internetových stránkách Komise pro hospodářskou soutěž. Informace o nových rozhodnutích týkajících se státní podpory zveřejněných na internetu a v Úředním věstníku Evropské unie naleznete také v elektronickém týdeníku Competition Weekly e-News.

Quote

Tento program v hodnotě 2,4 miliardy eur podpoří výrobu udržitelného biometanu v EU pro odvětví dopravy a vytápění. Pomůže Česku splnit jeho cíle v oblasti snižování emisí, ukončit závislost na ruských fosilních palivech a zároveň zlepšit bezpečnost dodávek plynu. Dané opatření zároveň zajišťuje, že případná narušení hospodářské soutěže budou minimalizována.
Komisař Didier Reynders, odpovědný za politiku hospodářské soutěže 2023-10-30

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688